Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ympäristö- ja kaavoituslautakunta34723.08.20116
Kaupunginhallitus45404.10.201112

7843-2002 (233, 235, 021)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös koskien Urusvuoren motocrossradan ympäristölupaa (Yj)

Tiivistelmä:

Korkein hallinto-oikeus ei ole päätöksellään 1.7.2011 muuttanut Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä, jolla Vaasan hallinto-oikeus oli kumonnut ympäristö- ja kaavoituslautakunnan määräaikaista ympäristölupaa koskevan päätöksen.

Ympkaalk § 347

Ympäristönsuojelutoimisto / Helena Pakkala 15.08.2011          

Korkein hallinto-oikeus on 1.7.2011 antanut päätöksen koskien Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä Urusvuoren motocrossradan ympäristölupapäätöksen valitusasiassa. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta myönsi Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen hakemuksesta Urusvuoren motocrossradalle määräaikaisen, vuoden 2013 loppuun asti voimassa olevan, ympäristöluvan kokouksessaan 29.4.2008 § 289.

Korkein hallinto-oikeus ei muuttanut Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen hakemuksesta Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä, jolla Vaasan hallinto-oikeus oli kumonnut ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen ja hylännyt liikuntapalvelukeskuksen ympäristölupahakemuksen. Ympäristöluvasta Vaasan hallinto-oikeuteen valittivat lähiseudun asukkaat.

Päätöksen perustelussa Korkein hallinto-oikeus viittaa Vaasan hallinto-oikeuden perusteluihin, joiden mukaan ympäristöluvan myöntämisen edellytykset on täytyttävä kaikilta osin myös määräaikaisessa luvassa.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen:

EhdotusYmpäristö- ja kaavoituslautakunta päättää merkitä tiedokseen Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi päätettiin lähettää päätös apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtaselle toimenpiteitä varten.

Kh § 454

Kiinteistöliikelaitos, maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola ja liikuntapalvelukeskus, järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku 29.9.2011:

Urusvuoren moottoriurheilualueen käyttöä koskevien lupamenettelyjen tultua käsitellyiksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa ei toiminnan jatkamiselle ole ollut edellytyksiä enää vuonna 2011. Liikuntapalvelukeskus on ilmoittanut Turun Moottorikerholle, että toiminta on lopetettava vuoden 2010 loppuun mennessä. Moottorikerholle annettiin tuolloin aikaa alueella oleva irtaimen omaisuutensa poistamiseksi kesään 2011 mennessä. Liikuntapalvelukeskus sulki alueen puomilla ja varusti alueen ajotoiminnan kieltoa osoittavalla taululla. Radan sulkemisesta tiedotettiin kuntalaisille myös lehdistötiedotteella ja liikuntapalvelukeskuksen nettisivujen kautta.

Syyskuussa 2011 tehdyn katselmuksen yhteydessä todettiin, että ajotoiminnasta ei alueella ole merkkejä. Alueella olevan irtaimiston poistamisen osalta asian hoitaminen on kuitenkin viivästynyt, mistä Kiinteistöliikelaitos on kehottanut liikuntapalvelukeskusta muistuttamaan alueella toiminutta Turun Moottorikerhoa. Katselmuksessa havaittiin, että alueelle pääsypyrkimyksiä on hankala estää. Puomin vierialueella näkyi merkkejä puomin ohittamisesta tiealueen ulkopuolelta.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että alueen valvonta on hankalaa kohteen sijainnin takia. Alueelle pääsyä ei pystytä aukottomasti mitenkään estämään. Kohteen houkuttavuutta luvattoman toiminnan kohteena voitaisiin ehkä vähentää, jos alueella olevan ratauraa purettaisiin maansiirtotyönä siten, että rataa ei voisi enää pitää ajokelpoisena. Tästä voi toisaalta syntyä tilanne, että alueelle syntyy virkistyskäytön kannalta vaarallisia maastokohtia.

Paras vaihtoehto alueen kannalta olisi se, että tälle alueelle voitaisiin osoittaa jotain asemakaavan virkistysalueelle sopivaa toimintaa, jota kautta alue tulisi vakiokäyttäjien silmälläpidon alaiseksi. Kyseeseen voisi tulla liikuntapalvelukeskuksen hallinnoima erityisliikuntatoiminto tai toisaalta yhdistyspohjainen harrastustoiminta. Kiinteistöliikelaitokselta tiedustellaan aika ajoin toiminta-alueita mm. koiraharrastekäyttöön tai paintball –tarkoituksiin.

Laajaa toiminta-aluetta vaativien erityisliikuntatoimintojen sijoittumisedellytyksiä selvitetään yhteistyössä Liedon kunnan kanssa. Liedon Kailassuolla olevan Turun omistaman 125 ha alueen osalta on käynnissä asemakaavoitustyö, jossa tutkitaan moottori- ja ampumaurheilun toimintaympäristöjen toteuttamisedellytyksiä. Työ on kaavaluonnosvaiheessa. Uuden toimintaympäristön syntyminen vie useita vuosia, koska aluekokonaisuus vaatii mm. mittavia maansiirtotöitä. Alueella tarvitaan merkittäviä määriä erilaisia ylijäämämassoja suojapengerten, ratapohjien ym. rakentamiseen. Rakentaminen voi edetä muun yhdyskuntarakentamisen tahdissa sitä mukaa, kun alueelle sopivia maamassoja on käytettävissä. Hankkeen toteuttamista on pohdittu kaupunkiseudun liikuntatoimien neuvotteluissa. Tavoitteena on pidetty erityisliikuntapaikkahankkeiden toteuttamista alueellisena kuntayhteistyönä. Päätökset asiasta ovat kesken.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 1.7.2011

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen sekä Kiinteistöliikelaitoksen ja liikuntapalvelukeskuksen antaman yhteisen selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus