Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tilaliikelaitoksen johtokunta12910.08.20114
Tilaliikelaitoksen johtokunta14324.08.20114
Kaupunginhallitus45304.10.201111

7458-2010 (642)

Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja vuokrasopimuksen tekeminen hankesuunnitelman mukaisista tiloista (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelman ja päättäisi vuokrasopimuksen tekemisestä hankesuunnitelman mukaisista tiloista.

Tilajk § 129

Tilaliikelaitos, Tiina Aaltonen ja Tilakeskus, Tuomas Tarkka 3.8.2011:

Kaupungin konsernijaosto päätti syksyllä 2010 Linnakiinteistön korvaavista taiteilijatiloista seuraavasti:

”että Tilaliikelaitos valmistelee ns. Alfa Barkerin tilojen vuokrasopimuksen Tilaliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi syyskuun loppuun mennessä siten, että Linnankiinteistöstä työtilansa menettäneet taiteilijat voivat muuttaa Alfa Barkerin tiloihin marraskuun alkuun mennessä,

että tiloja voidaan vuokrata enintään liitteenä olevan pohjapiirustuksen mukaisesti ja neliökohtainen bruttovuokra ei saa ylittää 6€/m2/kk,

että kyseessä on määräaikainen vuokrasopimus 31.12.2011 saakka,

että vuokrasopimuksessa tulee olla oikeus jatkovuokrata kohdetta tai vaihtoehtoisesti lunastaa kohde itselleen tai määräämälleen taholle.”

Tilaliikelaitokselle syksyllä 2010 ilmoitettujen korvaavien vuokrattavien taiteilijatilojen tarve oli yhteensä 430 - 540 neliötä, näistä noin 400 neliötä on sijainniltaan neljännessä kerroksessa. Tilojen määrä oli tällöin vielä avoin, mutta periaatepäätös vuokrauksesta oli tehtävä, jotta neuvotteluissa päästiin eteenpäin.

Tilaliikelaitoksen johtokunta päätti, että Kaupunginhallituksen konserni jaoston päätöksen mukaisesti Alfa Centeristä vuokrataan tiloja tilansa Linnakiinteistössä menettäneille taiteilijoille kokonaisvuokrahintaan 6 € neliö 1.11.2010 - 31.12.2011 asti. Tämä vuokrasopimus ei ole arvonlisäverollinen.

Nyt vuokrattuna olevia tiloja vuoden 2011 loppuun asti on yhteensä 483 neliötä.

Jatkotoimenpiteistä eli vuoden 2012 jatkosta on neuvoteltu Alfa Centerin ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön edustajien kanssa, samalla kun on laadittu hankesuunnitelmaa ko. tilojen korjaamiseksi sekä ostamiseksi tai vuokraamiseksi.

Tilaliikelaitos kokosi hankesuunnittelutyöryhmän, joka on laatinut hankesuunnitelman (Oheismateriaali 1), jonka mukaan taiteilijatiloiksi tulisi 1.315 m2 Alfa Centerin 4. kerroksesta. Kyseiset tilat tarvitsee ennen käyttöönottoa korjata, jotta ne vastaavat taiteilijoiden vaatimuksia ja täyttävät viranomaismääräykset.

Tilaliikelaitos, Alfa Center Oy ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö ovat neuvotelleet kohteen laatuvaatimuksista, joista valtaosassa on päästy yksimielisyyteen. Näiden pohjalta on laadittu rakennustapaselostus (hankesuunnitelman liite 1). Korjaustyöt sisältävät mm. ilmastoinnin parantamisen, ikkunoiden korjaamisen, väliseinien ja vesipisteiden rakentamisen. Tehtävien korjaustöiden hinnaksi on arvioitu 350.000 € ja korjaukset on tarkoitus toteuttaa siten, että toiminta kohteessa voi alkaa vuoden 2012 alussa.

Alfa Center Oy:n kanssa käytyjen neuvottelujen perusteella on päädytty peruskorjattujen tilojen 10.520 €/kk (8,0 €/m2/kk) kokonaisvuokraan ja 10 vuoden määräaikaiseen vuokrasopimukseen.

Tässä yhteydessä on myös sovittu ko. osakehuoneiston osto-optiosta, jonka mukaan kaupunki tai osoittamansa taho saa ostaa tilan 1.183.500 eurolla.

Hankittavat tilat on tarkoitus siirtää Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle, joka puolestaan vuokraa tilat taiteilijoille, yhdistyksille ja muille tahoille, jotka täyttävät Ateljeesäätiön vuokralaisille asettamat kriteerit. Jos kohdetta ei siirretä kaupungilta Suomen Taiteilijoiden Ateljeesäätiölle, tulee sen edelleenvuokraus Tilaliikelaitoksen hoidettavaksi.

Mikäli tilat jäävät Tilaliikelaitoksen vuokrattaviksi edelleen 8,0 €/neliö on tällöin vaarana, että tiloja jää tyhjilleen. Koska tiloista maksetaan ulos vuokraa koko ajan, pitää niitä voida vuokrata myös muille tahoille kuin taiteilijoille vajaakäytön minimoimiseksi. Näin, koska Tilaliikelaitos liikelaitosmuotoisena ei voi kompensoida sisäisillä vuokrilla ulkoisen vuokrauksen tappioita.

Oheismateriaali 1Hankesuunnitelma liitteineen

Liikelaitosjohtaja Martti Kuitunen:

EhdotusTilaliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että hankesuunnitelma hyväksytään, ja että kaupunginhallitus päättäisi jatkotoimenpiteistä.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtaja Puljujärvi-Seilan ehdotuksesta yksimielisesti.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä Tiina Aaltonen.

Tilajk § 143

Pöydältä 10.8.2011 § 129.

PäätösTilaliikelaitoksen johtokunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että hankesuunnitelma hyväksytään, ja että kaupunginhallitus päättäisi jatkotoimenpiteistä.

Ennen päätöksen tekoa esittelijä tarkisti esittelytekstin kokouksessa hyväksyttyyn muotoon.

Kh § 453

Tilajohtaja Mikko Lehtinen 5.9.2011:

Kohteen vuosittainen kokonaisvuokrakustannus on 126.240 € ja ostohinta 1.183.500 €, eli hallintosäännön mukaan tilaliikelaitoksen johtokunta olisi toimivaltainen hyväksymään hankkeen.

Mikäli valtuusto, kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta ei ole hyväksynyt 32 §:n tarkoittamaa hankkeen tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa tai hankekuvausta, ja omaisuuden arvo on enintään 2 miljoonaa euroa tai vuosivuokra (pääomavuokraosuus) on enintään 200.000 euroa, päätöksen tekee talousarvionsa puitteissa asianomainen lautakunta tai johtokunta sen omaisuus- ja irtaimistorekisteriin kirjattavan omaisuuden osalta.”

Koska hankkeella ei kuitenkaan ole ns. käyttäjähallintokuntaa, on kaupunginhallitus tässä tapauksessa asiassa toimivaltainen.

Taiteilijatilojen hankkiminen Alfa Barkerista on kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 555 tekemän päätöksen mukainen. Tuolloin Luovantalouden työryhmän suosituksen pohjalta tehdyssä päätöksessä taiteilijoiden pysyväksi työtilaratkaisuksi päätettiin Alfa Barker sekä Pääskyvuori ja Logomo.

Alfa Barkerin kohdalla on tarkoitus toimia jatkossa seuraavasti:

- Turun kaupunki solmii mahdollisimman pikaisesti kohteesta (osakehuoneisto) 1.1.2012 alkavan määräaikaisen 10 vuoden vuokrasopimuksen

- Vuokrasopimukseen sisältyvä osto-optio käytetään heti vuoden 2012 alussa ja tähän hankintaan varataan rahat 2012 budjettiin

- Hankintaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tukea

- Hankittu tila siirretään vuoden 2012 kuluessa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön omistukseen ja hallintaan.

Siirto Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle on kaupungin kannalta tarkoituksenmukainen, sillä näin kertaluonteisella tuella kohtuuhintaisiksi muodostuvista tiloista jää pois kuvataiteilijoiden nykyinen vuosittainen vuokratuki. Lisäksi taiteilijatilakysymykset ovat jo vuosia työllistäneet Tilaliikelaitosta ja vieneet merkittävästi ko. yksikön henkilöstön työpanosta. Jatkossa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö hoitaisi kohteen tilojen vuokrauksen taiteilijoille ja kantaisi lisäksi omistajana tiloihin liittyvät mahdolliset riskit.

Hallinnan siirto ja siihen liittyvät ehdot tuodaan päätettäväksi kevään 2012 aikana.

Liite 1Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelma liitteineen

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksytään,

että hankesuunnitelman mukaisista tiloista solmitaan 1.1.2012 alkava määräaikainen 10 vuoden vuokrasopimus,

että vuokrasopimukseen sisällytetään ehto osto-optiosta ja

että edellä esitetyt linjaukset asian jatkovalmistelusta hyväksytään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto.

Jakelu

tiedAvustustoimikunta
tpvKeskushallinto, tilakeskus
tiedKulttuurilautakunta
tiedTilaliikelaitoksen johtokunta
tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Kh § 453
Liite 1:Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelma liitteineen