Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 442 27.09.2011 3

6716-2011 (001, 633)

Seudullista joukkoliikennettä koskevan sopimuksen tarkistaminen (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.8.2011 seudullista joukkoliikennettä koskevan sopimuksen siten, että kaupunginhallitukselle annettiin oikeus neuvotella tietyistä sopimusehdoista. Kaupunginhallitus hyväksyi neuvottelujen jälkeen 21.9.2011 yhteistoimintasopimuksen ja antoi asiassa lausuntonsa Liikenne- ja viestintäministeriölle 26.9.2011 määräaikaan mennessä. Kaarinan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt liitteenä 1 olevan yhteistoimintasopimuksen 26.9.2011 Turun kaupungin antaman lausunnon jälkeen. Kaarinan liittyminen sopimukseen on erittäin perusteltua viranomaisen toiminnan käynnistämisen kannalta. Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitetään siksi tarkistettu yhteistoimintasopimus ehdollisena hyväksyttäväksi.

Kh § 442

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 26.9.2011:

Kaupunginvaltuusto päätti 29.8.2011 § 162 hyväksyä seudullista joukkoliikennettä koskevan yhteistoimintasopimuksen siten, että kaupunginhallitukselle annettiin oikeus neuvotella sopimuksen mukaisen yhteisen toimielimen määrittämistä koskevista ehdoista sekä hyväksyä toimielintä koskevat sopimusehdot.

Kaupunginhallitus on käynyt asiaa koskevat neuvottelut ja ympäristötointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on tehnyt yhteistoimintasopimukseen vähäisiä muutoksia. Lisäksi kaupunginhallitus on hyväksynyt sopimukseen tehdyt Kaarinan kaupunginvaltuuston 12.9.2011 päätöksen aiheuttamat muutokset. Kaupunginhallituksen päätöksen perusteella Turun kaupunki on antanut lausuntonsa asiassa Liikenne- ja viestintäministeriölle määräaikaan 26.9.2011 klo 12.00 mennessä. Lausunnon mukaan Turku, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko ovat hyväksyneet seudun joukkoliikenneviranomaisen perustamisen edellyttämän yhteistoimintasopimuksen Kaarinan kaupunginvaltuuston hylätessä sopimuksen 12.9.2011. Tämän sopimuksen perusteella asianosaiset kunnat muodostavat yhteisen seudullisen joukkoliikenneviranomaisen kirjattavaksi valmistelussa olevaan joukkoliikennelakiin.

Kaarinan kaupunginvaltuusto on käsitellyt uudelleen yhteistoimintasopimusta kokouksessaan 26.9.2011 ja päättänyt hyväksyä sopimuksen siten, että seudullisen joukkoliikennelautakunnan koko on 12 jäsentä, joista Turku valitsee seitsemän jäsentä ja kukin ympäristökunta yhden jäsenen. Lisäksi Kaarinan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt esitetyn kustannusjaon ja periaatteen, että lautakunnan varapuheenjohtaja valitaan kulloinkin kahdeksi vuodeksi kerrallaan ympäristökuntien jäsenistä.

Joukkoliikenneviranomaisen toiminnan järjestämisen ja toiminnan suunnittelun kannalta on erittäin perusteltua, että myös Kaarinan kaupunki olisi mukana viranomaisen toiminnassa heti sen käynnistämisestä lähtien. Viitaten Kaarinan kaupunginvaltuuston 26.9.2011 tekemään päätökseen kaupunginhallituksen tulisi tarkistaa aiempaa päätöstään liitteen 1 mukaisesti siten, että yhteistoimintasopimus mahdollistaa joukkoliikenneviranomaisen perustamisen Turun, Raision, Naantalin, Kaarinan, Liedon ja Ruskon toimesta.

Yhteistoimintasopimuksen muuttaminen on mahdollista vain, mikäli kaikki osapuolina olevat kunnat hyväksyvät sen samassa muodossa. Lisäksi Liikenne- ja viestintäministeriön tulee voida kirjata Kaarinan kaupungin liittyminen lain tarkoittamaan joukkoliikenneviranomaiseen kunnille annetun lausunto-ajankohdan määräajan 26.9.2011 klo 12.00 jälkeen. Mikäli edellä mainitut edellytykset eivät toteudu, kaupunginhallituksen 21.9.2011 § 424 hyväksymä sopimus jää voimaan.

Kaupunginhallituksen tulisi hyväksyä tarkistettu liitteen 1 mukainen yhteistoimintasopimus ehdollisena siten, että sopimus korvaa aiemman 21.9.2011 hyväksytyn sopimuksen, mikäli Raision, Naantalin, Kaarinan kaupungit sekä Liedon ja Ruskon kunnat hyväksyvät sen samassa liitteen 1 mukaisessa muodossa ja mikäli Liikenne- ja viestintäministeriö hyväksyy tarkistetun yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Kaarinan kaupungin myöhästyneenä kirjattavaksi uuteen joukkoliikennelakiin.

Liite 1Yhteistoimintasopimus 27.9.2011 liitteineen

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginhallituksessa 21.9.2011 § 424 hyväksytyn yhteistoimintasopimuksen korvaava liitteenä 1 oleva yhteistoimintasopimus hyväksytään voimaantulevaksi ehdollisena siten,

että Raisio, Naantali, Kaarina, Lieto ja Rusko hyväksyvät sen samassa muodossa ja,

että Liikenne- ja viestintäministeriö hyväksyy Kaarinan kaupungin myöhästyneenä kirjattavaksi joukkoliikennelakiin osaksi seudullista joukkoliikenneviranomaista.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että

pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan heti ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedJoukkoliikennelautakunta
tpvJoukkoliikennetoimisto
tpvKeskushallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 442
Liite 1:Yhteistoimintasopimus 27.9.2011 liitteineen