Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39105.09.20117

9045-2009 (654)

Selvitys Impivaaran uimahallin peruskorjaus- ja laajennushankkeesta (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle annetaan selvitys Impivaaran uimahallin peruskorjaus ja laajennushankkeen tilanteesta.

Kh § 391

Tilaliikelaitos, rakennuttajainsinööri Esko Eisanen 29.8.2011:

Hankkeen tilanne

Impivaaran uimahallin peruskorjaus- ja laajennushankkeen rakennustyöt ovat edenneet siten, että saneerausosalla puku- ja pesuhuoneet sekä saunat ovat rakennusteknisten töiden osalta lähes valmiit. Kalustus ja varustelu sekä valaisinasennukset ym. ovat käynnissä.

Saneerausosan allasosastolla 50 m:n allas ja hyppyallas sekä katsomot on laatoitettu, alakatot valaisimineen ovat valmiina. Lisäksi allastason lattiat ja seinien alaosat on pääosin laatoitettu. Varustelutyöt ym. ovat käynnissä.

Kellarikerroksessa talotekniikka- ja vedenkäsittelyputkistojen asennukset jatkuvat.

2. ja 3 kerroksen osalta pintarakenteet on alakattoja ja joitakin lattiapinnoitteita lukuun ottamatta pääosin asennettu. Talotekniikka-asentamiseen liittyvät työt ovat käynnissä.

Uudisosalla on monitoimiallas laatoitettu. Muiden uusien altaiden osalta laatoitus on kesken tai vielä kokonaan aloittamatta. Uudisosan allasosaston alakatoista on valmiina n. 2/3.

Julkisivut ovat koko rakennuksen osalta pääosin valmiina valaisin-, ym. asennuksia lukuun ottamatta.

Vesikatto on pääosin valmis. Joitakin läpivientikohtien viimeistelyjä on vielä tekemättä.

Pihan, sisäänkäyntien ym. tasaus- ja laatoitustyöt ovat käynnissä.

Aikataulu

Kohteen valmistumisajankohdaksi (vastaanottotarkastus) on sovittu 16.1.2012. Valmistumista jouduttiin siirtämään aiemmin sovitusta (31.10.2011). Valmistumisen siirtymisen taustalla ovat rakennustöiden aikana ilmenneet yllätykset, jotka ovat mm. liittyneet vanhan osan perustusten ja alapohjan rakenteisiin. Pilareiden perustukset oli monessa kohtaa toteutettu suunnitelmista poiketen ja tämä on johtanut tarpeeseen muuttaa uusien pilariperustusten suunnitelmia.

Alapohjassa piti olla kantava betonirakenne ja sen päällä pintabetoni, joka oli tarkoitus piikata urakassa pois, asentaa lattialämmityskaapelit ja valaa uusi pintalattia. Mitään kantavaa betonirakennetta ei ollut vaan kellarikerroksen lattia oli tehty ns. maanvaraisena laattana. Koko vanha rakenne tulikin purkaa ja valaa lattia alusta alkaen. Samassa yhteydessä myös alapohjan eristeet uusittiin ja eristyskerrosta lisättiin.

Rakennustyöt ovat nyt edenneet uuden aikataulun mukaisesti, joitakin yksittäisiä pieniä viiveitä lukuun ottamatta. Vastaanottotarkastuksen (16.1.2012) jälkeen tapahtuu käyttäjän muutto uusiin tiloihin. Muutto vie aikaa noin 2 – 3 viikkoa, joten halli avautunee yleisölle helmikuun alkupuolella 2012.

Kustannusarvion ylitys 

Kustannusarvion ylitykseen on mm. seuraavia syitä:

1. Vanhoista rakenteista löytyneet yllätykset ym.

Vanhoista rakenteista löytyi yllätyksiä, joita ei voitu etukäteen tietää. Vanhat rakennuspiirustukset eivät pitäneet paikkaansa. Lisäksi kalliopinnan äkilliset vaihtelut laajennusosan kohdalla tulivat yllätyksenä. Laajennusosalla tehtiin pohjatutkimukset. Pohjatutkimuksissa porattiin reikiä kovaan pohjaan/kallioon 25 kpl. Tämän pohjalta arvioitiin kalliopinnan tasoa ja sen vaatimia tukiseiniä urakkalaskentaa varten.

Tietyiltä osin peruskorjattavan osan pilareiden perustukset oli kalliopinnan äkillisistä vaihteluista johtuen toteutettu tuolloin laadituista piirustuksista poikkeavasti. Poikkeukset oli aikanaan sovittu työmaalla ja niitä ei ollut viety lopullisiin piirustuksiin. Em. poikkeamista johtuen laajennusosan piirustuksia ja toteutusta jouduttiin muuttamaan. Tästä aiheutui lisäkustannusta 48 582 €.

Koska puku- ja pesuhuoneiden lattiarakenne ei ollut piirustusten mukainen, jouduttiin vanhan lattiarakenne purkamaan kokonaan ja rakentamaan alusta alkaen uudelleen. Tästä aiheutui yhteenlaskettuna lisäkustannusta 117 920 €.

Laajennusosan kalliopinnan jyrkkä vaihtelu (arvioidusta tasosta) aiheutti tarvetta teräsponttiseinien lisäykseen ja ankkurointiin. Tästä aiheutui lisäkustannuksia yhteensä 103 510 €.

Vanhoja kantavan betonirungon (pilarit, jännebetonipalkit, jäykistävät seinät) betonipintoja on jouduttu korjaamaan purkutöiden jälkeen paljastuneissa pinnoissa. Vanhaa huonokuntoista betonia on jouduttu piikkaamaan pois, teräksiä ruostesuojaamaan ja valamaan/paikkaamaan nämä kohdat. Näistä aiheutuneet kustannukset ovat olleet yhteensä 146 117 €.

Lisääntyneet asbestipurkukustannukset mm. vesikatteen bitumikermien osalta (olivat uusien kermien alla) ja vanhojen säiliöiden aktiivihiilijätteiden osalta ovat olleet 18 701 €.

Lisäksi em. kohtiin on tullut ylimääräisiä suunnittelukustannuksia (perustusten ja lattian uudelleen suunnittelua, kuntoarvioita korjaustyöselityksineen vanhoille betonipinnoille) yhteensä n. 50 000 €:n edestä.

2. Suunnitelmien ristiriitaisuudet ja puutteet

Allasosaston alakaton kannatusrakenteen ja huoltosiltojen suunnitelmapuutteet aiheuttivat 140 452 € lisäkustannuksen. Suunnitelmia jouduttiin muuttamaan myös rakennusvalvontaviranomaisen vaatimuksesta käyttää tiettyjä teräslaatuja.

LVI -piirustusten mittakaavavirhe aiheutti 69 486 € lisäkustannuksen.

25 m:n altaan alustilan suunnitelmamuutos aiheutti 68 937 € lisäkustannuksen. Laskentavirheen johdosta jouduttiin tekemään teräspilareita lisää 16 kpl urakkalaskentakuviin verrattuna.

Lisäksi on lukuisia muita pienempiä suunnitelmien ristiriitaisuuksia, joista on yhteensä aiheutunut huomattavia lisäkustannuksia.

Em. lisäkustannusten osalta tilaaja tulee vaatimaan korvauksia suunnitteluryhmältä.

3. Normaalit suunnitelmien tarkentamisesta ja muutoksista aiheutuvat kustannukset

Pieniä muutoksia, tarkennuksia ja lisäyksiä suunnitelmiin on tullut useita. Näitä ei kuitenkaan kohteen poikkeuksellinen vaativuus ja koko huomioon ottaen voida pitää normaalista poikkeavina.

4. Muut lisäkustannukset

Rakennusajan pidentymisestä aiheutuu tilaajalle lisäkustannuksia. Rakennusurakoitsijalle on mm. sovittu korvattavaksi pidennyksestä johtuen työmaan käyttö- ja yleiskustannusten osalta 120 000 €. Myös muilta urakoitsijoilta tulee tästä syystä vaatimuksia todellisten kustannusten mukaan, arviolta yhteensä 100 000 €.

Lisäksi tietyt kustannukset ovat ylittäneet selvästi alkuperäisen kustannusarvion normaalin tason. Mm. kopiokustannukset ovat tällä hetkellä n. 100 000 € kustannusarviota suuremmat. Myös rakennuttamis- ja valvontakustannukset lisääntyvät rakennusajan pidennyksen vuoksi.

Ylitysten kattaminen

Kustannusarvion ylitystä ei saada säästettyä muista Tilaliikelaitoksen investointikohteista. Joitakin säästöjä saataneen Liinahaan vanhainkodin peruskorjauksesta ja Paattisten kouluhankkeesta (arvio n. 900 000 €). Ylityksen kattamisen osalta on huomattava, että ylitys koskee vuotta 2012. Vuoden 2011 osalta rahoitus riittää.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 30.8.2011:

Tilaliikelaitoksen liikelaitosjohtaja Martti Kuitunen on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen selvittämään asiaa.

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilaliikelaitoksen johtokunta