Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta19015.06.201110
Kaupunginhallitus35008.08.201110

5677-2011 (035)

Kuolinpesien säästörahaston vuoden 2010 tuoton käyttäminen vanhustenhuollon kalusteiden ja apuvälineiden hankkimiseksi (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että rahaston tuotosta 251.250 euroa siirretään peruspalvelulautakunnan talousarvioon vanhuspalvelujen tulosalueelle hoito- ja kuntoutusapuvälineiden sekä kalusteiden hankintaa varten.

Perla § 190

Vanhuspalvelut, tulosaluejohtaja Sari Ahonen, kotihoidon johtaja Anne Rauhala ja ympärivuorokautisen hoidon johtaja Kristiina Hellstén 31.5.2011:

Turun kaupungilla on rahasto, jonka tarkoituksena on valtioneuvoston tai valtiokonttorin päätöksillä kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästöjen kokoaminen ja käyttö luovutuspäätöksissä mainittuihin tarkoituksiin. Kuolinpesien varat on myönnetty vanhustenhuollon toimintayksiköiden rakentamiseen, peruskorjauksiin ja kalustamiseen.

Kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2010 oli 824.013,79 euroa eli laskettuna vuoden 2010 alun pääomalle 14,07 %. Keskimääräinen inflaatio oli vuoden 2010 aikana 1,2 % eli inflaation huomioimisen jälkeen rahaston toiminnallinen ylijäämä ja jakokelpoinen tuotto oli 753.774,11 euroa.

Keskushallinnon talouden vastuualue suosittelee rahaston jakokelpoisen tuoton jakamisessa pidättyvyyteen ja jakamaan enintään kolmasosan eli 251.258,- euroa, koska suuri osa vuoden 2010 tuotosta on vielä käytännössä vuodelta 2008 tehtyjen arvonalennusten palautuksia.

Sosiaali- ja terveystoimen vanhuspalvelujen tulosalueen eri yksiköissä on tehty kartoitus siitä, minkälaisia apuvälineitä asukkaat tarvitsevat liikkumisessaan ja hoidossaan. Vanhusten tarvitsemien liikkumisen apuvälineiden sekä hoidossa tarvittavien apuvälineiden tarve on kasvanut vuosi vuodelta. Asukkaiden käyttämissä tiloissa on myös uusimisen tarpeessa olevia kalusteita, valaisimia ja tekstiilejä. Kalusteet eivät vastaa vanhusten heikentyneen kunnon asettamia vaatimuksia ja niillä ei voida luoda vanhuksille turvallista sekä viihtyisää ja kodinomaista ympäristöä.

Vanhuspalvelujen tulosalueella on lisäksi kiinnitetty huomiota palvelun piirissä olevien vanhusten ravitsemukseen ja ruokailutilanteiden houkuttelevuuteen. Asia on viimeaikoina noussut esille myös valtakunnallisessa keskustelussa sekä Valviran että Terveyden- ja Hyvinvointilaitoksen tekemien vanhuspalvelujen tilaa koskevien selvitysten myötä.

Toinen vanhuspalveluiden tärkeä kehittämiskohde on vanhusten kuntouttaminen ja ennaltaehkäisevät toiminnot. Erityisen tärkeää sekä kuntoutumisen että vanhusten elämänlaadun kannalta on kehittää kaiken kuntoisten vanhusten mahdollisuuksia liikuntaan ja ulkoiluun. Näitä tavoitteita voidaan tukea parantamalla palvelukeskusten ja ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden piha-alueiden viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta.

Ympärivuorokautisen hoidon esityksissä painotetaan kalustehankintojen lisäksi tänä vuonna erityisesti vanhusten ruokailuun ja ulkoiluun liittyviä apuvälineitä ja tarvikkeita. Hankintoja esitetään vanhuskeskuksiin niiden asukasmäärien suhteessa.

Geriatrisen sairaalahoidon tulosyksikköön ehdotetaan Kaskenlinnan sairaalaan piha- ja parvekekalusteiden hankintaa, mikä mahdollistaa ulkoilun myös erittäin huonokuntoisten potilaiden kohdalla.

Kotihoidon tulosyksikön alaisen päiväkuntoutustoimintaan esitetään hankittavaksi kuntoutuksen apuvälineitä, kuntosalilaitteita ja pihakalusteita. Palvelukeskuksiin esitetään hankittavaksi ruokasalin kalusteita, kuntosalilaitteita ja tasapainoharjoittelu välineistöä.

Hankintojen yhteisarvo tulee olemaan korkeintaan 251.250 €.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 9.6.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahastosta myönnettäisiin peruspalvelulautakunnan talousarvioon 251.250 euroa vanhuspalvelujen tulosalueelle hoito- ja kuntoutusapuvälineiden sekä kalusteiden hankintaa varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 350

Controller Kim Moisiolinna 2.8.2011:

Keskushallinnon talousasiat puoltaa peruspalvelulautakunnan esitystä, koska se vastaa aiempaa ehdotusta maltillisesta tuoton jaosta ja on siten rahaston sääntöjen mukainen.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 3.8.2011 yhtyy talouden vastuualueen edellä olevaan lausuntoon ja esittää, että kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahastosta myönnetään peruspalvelulautakunnan talousarvioon 251.250 euroa vanhuspalvelujen tulosalueelle hoito- ja apuvälineiden sekä kalusteiden hankintaa varten.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahastosta myönnetään peruspalvelulautakunnan talousarvioon 251.250 euroa vanhuspalvelujen tulosalueelle hoito- ja kuntoutusapuvälineiden sekä kalusteiden hankintaa varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedPeruspalvelulautakunta