Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31520.06.20118

7559-2011 (042)

Määrärahan siirto Turun Seudun Kehittämiskeskukselle (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 315

Markkinointipäällikkö Teija Raninen:

Länsi-Suomen elokuvakomissio on toiminut Turun Seudun Kehittämiskeskuksen alaisuudessa vuodesta 2007 lähtien, jolloin luovien toimialojen kehittäminen vastuutettiin Kehittämiskeskukselle. Elokuvakomissiolle (perustettu 2003) ei ole osoitettu henkilöresursseja, joten Turun Seudun Kehittämiskeskus esittää määrärahan siirtoa elokuvakomission peruspalvelujen ylläpitämiseen yhteensä 16 000 euroa.

Turun seudulla tuotettiin vuoden 2010 aikana elokuva- ja televisiotuotantoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vares -elokuvien (6 elokuvaa) lisäksi alueella on kuvattu 2 muuta pitkää elokuvaa, joista toinen eestiläinen tuotanto (Haudakaivajan tytär) ja toinen helsinkiläisen Bronson Club :n tuotanto (Elokuu). Televisiotuotantoja on valmistunut alueelta 3 kappaletta: Yle TV1: lle (Kakola -sarja ja Matti Ijäksen 2-osainen televisioelokuva ”Enon opetukset”) ja 1 Ylen TV2:lle ,paikallisesti tuotettu lasten tv-sarja ”Jotain rajaa”. Elokuvakomissio on myös avustanut kahden dokumenttielokuvan tuotannon järjestelyissä (Pia Andell; Havahtuminen ja Jouko Aaltonen; Taistelu Turusta). Näiden lisäksi Turussa on tehty lukuisa joukko pienempiä animaatio- ja av-tuotantoja.

Turussa tapahtuvilla elokuvatuotannoilla on ollut hyvä kansallinen medianäkyvyys. Turun imago suomalaisena elokuvakaupunkina on selvästi nousussa.

Kaiken kaikkiaan Länsi-Suomen elokuvakomission toiminta on lähtenyt voimallisesti liikkeelle. Vuonna 2011 Turussa kuvataan useita kansallisia ja kansainvälisiä tv-sarjoja – ja ohjelmia, dokumentteja, animaatioita ja ainakin yhtä pitkää elokuvaa. Elokuvatuotannoilla on taloudellista merkitystä alueen yrityksille.

Voimakas elokuva- ja av-alan tuotantojen kasvu Turun seudulla on lisännyt huomattavasti kansallisten ja kansainvälisten tuotantoyhtiöiden kyselyjä ja yhteydenottoja Länsi-Suomen elokuva komissioon.  Yhteydenotot ovat olleet sekä kuvauspaikkatiedusteluja että tiedusteluja komission palveluista ja alan osaajista/koulutuksesta alueella. Vuodelle 2012 on jo tulossa sovittuja kuvauksia.

Tällä hetkellä elokuvakomissio toimii  80%:n henkilöstöresurssilla, josta 30% tulee Turun Seudun Kehittämiskeskukselta ja 50% Turun ammattikorkeakoulun taideakatemialta.

Yliopettaja Risto Hyppönen opettaa elokuvakäsikirjoitusta Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa ja tekee 50%:sti töitä Länsi-Suomen elokuvakomissiolle. Hänen asiantuntemuksellaan on suuri merkitys erityisesti käsikirjoituslähtöisiin palveluihin kuten käsikirjoituskonsultointiin, kuvauspaikkapalveluihin ja avustajien/osaajien rekrytointiin.

Koska tällä hetkellä Länsi-Suomen elokuvakomissiolla ei ollenkaan budjetoitu rahoitusta henkilöresursseihin Turun Seudun Kehittämiskeskus esittää  KH:lle 16 000 €:n määrärahan siirtoa momentilta (Varaus Ammattikorkeakoulun hankerahoitukseen)  elokuvakomission peruspalvelujen ylläpitämiseen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää myöntää Länsi-Suomen Elokuvakomission peruspalvelujen ylläpitämiseen 16.000 euron määrärahan kaupunginhallituksen varausmäärärahoista kustannuspaikalta 11004 ja tilastolliselta tilaukselta 10000 (varaukset Ammattikorkeakoulun hankerahoitukseen) Turun Seudun Kehittämiskeskukselle, kustannuspaikalle 12004 Elinkeinoyksikkö, tilastolliselle tilaukselle 400099 (L-S Elokuvakomissio) pääkirjatilille 943401 Sisäiset asiantuntijapalvelut (kumppanikoodi Ammattikorkeakoulu).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAmmattikorkeakoulu
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus