Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44923.08.2010 Yj
Kaupunginhallitus29006.06.201117
Kaupunginhallitus32620.06.201119

9462-2010 (664)

Vastaus kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlundin aloitteeseen jalkapallon ministadionin uuden sijoituspaikan etsimiseksi (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlund on 23.8.2010 § 449 tehnyt aloitteen jalkapallon ministadionin uuden sijoituspaikan etsimiseksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

Kh § 449

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlund 23.8.2010:

Varissuolla Turun normaalikoulun ja Varissuon koulun väliselle urheilukentälle sijoitettu jouduttiin purkamaan viime viikolla. Stadionin ongelmaksi osoittautui liiallinen suosio. Nuoret todella arvostivat pelimahdollisuutta ja pitivät stadionista – niin paljon että kenttää käytettiin suurella joukolla myös yöaikaan. Korkeiden kerrostalojen välinen kaikuva kuilu, lämpimät kesäyöt, kovassa käytössä ollut pelikenttä ja tiheä asutus osoittautuivat mahdottomaksi yhdistelmäksi, vaikka nuoria pyrittiin ohjeistamaan kentän käytöstä opastetaulujen lisäksi poliisin, vartiointiliikkeen ja moskeijoiden kautta. Kenttä jouduttiin purkamaan pois.

Kenttä sijoitettiin loppukeväästä paikalleen Varissuon alueen koulujen yhteisestä toivomuksesta. Kentän kova käyttö todisti, että juuri tällaista toimintaa alueen nuoret ja nuoret aikuiset tarvitsevat. Kenttä pidettiin hyvässä kunnossa eikä riitoja nuorten kesken esiintynyt, vaikka kentän ympärillä saattoi hyöriä pelaamassa ja pelejä seuraamassa toistakin sataa nuorta. Myös nuorten vanhemmat olivat tyytyväisiä tietäessään, missä heidän lapsensa olivat. Kentän ongelmakäyttöön syyllistyneiden nuorten joukko ei ollut suuri, mutta kuitenkin riittävä osoittaakseen, että sijoituspaikka ei ollut oikea. Ongelmakäyttäjiä olivat erityisesti nuoret aikuiset. Osa pelaajista tuli nähtävästi Varissuon ulkopuolisilta alueilta.

Esitän, että kentälle etsitään liikuntaviraston, ympäristö- ja kaavoitusviraston, alueasukastyön toimijoiden ja alueen koulujen kanssa yhteistyössä uusi paikka vielä tämän syksyn aikana. Kenttää sijoitettaessa on kuultava alueen asukkaita. Tärkeää on, että näin hyvälle ja suositulle nuorison urheiluharrastukselle löydetään ripeästi uusi sijoituspaikka. Jos Varissuolta ei sopivaa paikkaa löydy, on tutkittava Lausteen ja Varissuon välinen alue tai Lausteen ja Halisten asuinalueet. Kenttä tulisi voida sijoittaa siten, että se on myös koulujen käytettävissä. On myös harkittava, pitäisikö näin suosituksi osoittautunutta kenttää hankkia useampia kappaleita, jotta jalkapallosta kiinnostuneet nuoret saisivat oman kenttänsä jokaiselle suuremmalle asuinalueelle.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää aloitteen asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 290

Katu- ja viheralueet/ Kiinteistöliikelaitos Anna-Kaisa Kaukola 30.05.2011:

Varissuon Turun normaalikoulun ja Varissuon koulun väliselle kentälle sijoitettiin kesällä 2010 lahjoituksena saatu ministadion. Kenttä oli hyvin suosittu ja kannusti nuoria omatoimiseen liikuntaan. Kentän käyttöä ei pystytty rajaamaan päiväaikaan ja käyttö aiheutti myöhään illalla ja yöaikaan järjestyshäiriöitä. Ministadion rakenne purettiin asukkaiden pyynnöstä.

Voidaan todeta, että ministadioneille on tarvetta. Toisaalta nuorten kokoontuminen ja pelin äänet asettavat haasteet paikan valinnalle. Ministadioneiden sijoittamiseen tarvitaan aina viheralueiden osalta hyväksytty yleissuunnitelma, jossa alueelle on merkitty urheilukenttä sekä toimenpidelupa ja koulupihojen osalta toimenpidelupa. Ministadioneiden sijoituspaikoiksi sopivat pienemmät hiekkakentät, joissa pohjatyöt on tehty valmiiksi ja koulunpihat, joissa käyttöarvoa lisää välituntiliikunta ja kenttä tukee myös koululiikuntaa.

Varissuon Normaalikoulun pihalta poistettu stadion sijoitetaan Luolavuoren koulun pihalle ja toinen vastaava ministadion Pansion kisapuistoon. Kolmannelle ministadion rakenteelle etsitään sopivaa paikkaa Itä-Turun alueelta.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan vastauksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlundin tekemän aloitteen käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 326

Pöydältä 6.6.2011 § 290

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä edellä olevan vastauksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlundin tekemän aloitteen käsitellyksi.

Lisäksi kaupunginhallitus kiirehti ministadioneiden sijoittamista Luolavuoreen, Pansioon ja Kupittaalle sekä velvoitti apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen raportoimaan kaupunginhallitukselle 30.9.2011 mennessä stadioneiden sijoittamisesta.

Päätös asiassa tehtiin Sarlundin Laaksosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus
tiedTilaliikelaitos
tiedSarlund Katri
tpvVirtanen Jarkko