Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta5701.03.20113
Peruspalvelulautakunta11320.04.20113
Peruspalvelulautakunta13404.05.20113
Kaupunginhallitus26223.05.201112

2128-2011 (011)

Kotihoidon tiekartta (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallituksen hallintojaosto ovat edellyttäneet että sosiaali- ja terveystoimen kotihoidon kehitystyöstä laaditaan ns. tiekartta. Sosiaali- ja terveystoimen vanhuspalvelujen tulosalueella on laadittu kotihoidon tiekartta vuosille 2009-2013. Tiekartassa konkretisoidaan ikääntymispoliittisessa strategiassa asetettuja tavoitteita yksilöimällä kotihoidon menestystekijät ja aikataulutetut konkreettiset toimenpiteet.

Perla § 57

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen 18.2.2011:

Käsitellessään vuoden 2011 talousarviota 29.11. kaupunginvaltuusto päätti mm., että

Kotihoidon muutosprosessin nopeuttamiseen tarvittavat toimenpiteet tuodaan päätettäväksi ja kotihoidon palveluita edistetään erilaisia vaihtoehtoisia palveluratkaisuja kehittäen (Perla).”

Käsitellessään 14.12.2010 peruspalvelulautakunnan esitystä vanhuspalvelujen tulosalueen vakanssien lakkauttamisesta kaupunginhallituksen hallintojaosto päätti seuraavaa:

”Kaupunginhallituksen hallintojaosto toteaa, että peruspalvelulautakunnan esitys 17.11.2010 § 345 toteuttaa kehittämistyölle aiemmin asetetut virkojen/toimien lakkauttamisvaatimukset.

Hallintojaosto päättää palauttaa peruspalvelulautakunnan esityksen virkojen/toimien lakkauttamisen osalta peruspalvelulautakunnalle uudelleenarvioitavaksi ja velvoittaa sosiaali- ja terveystoimen laatimaan kotihoidon kehittämistyölle aikataulutetun tiekartan seuraaville vuosille.

Vanhuspalvelujen tulosalueella on valmisteltu aikataulutettua kotihoidon kehittämissuunnitelmaa (tiekarttaa) vuosille 2009 - 2013.

Kotihoidon muutosprosessissa on kysymys pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, jossa seuraava vaihe rakentuu aina edeltäville toimenpiteille. Tästä syystä tiekarttaan on koottu keskeiset kehittämishankkeet jo SoTe-organisaation käynnistymisestä lähtien.

On lisäksi huomioitava, että koko tulosalueen toiminnan kehittämisen kannalta eri kehittämistoimenpiteet on aikataulutettava ja yhteen sovitettava muuhun vanhuspalvelun kenttään.

Tiekartta sisältää runsaasti toimenpiteitä jotka tulevat aikanaan edellyttämään peruspalvelulautakunnan erillisiä päätöksiä, osittain on kysymys puhtaasti operationaalisen toiminnan johtamisesta ja kehittämistyöstä. Tästä syystä tässä vaiheessa tiekartta tuodaan lautakunnalle tiedoksi.

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen ja kotihoidon johtaja Anne Rauhala esittelevät lautakunnan kokouksessa kehittämissuunnitelmaan liittyvän tiekartan.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee asian valmistelutilanteen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perla § 113

Tulosaluejohtaja Sari Ahonen 8.4.2011:

Turun kaupungin vanhuspalvelujen kehittäminen perustuu ikääntymispoliittisen strategian sisältämiin linjauksiin. Vanhuspalvelujen tulosalueella on toteutettu strategian mukaista palvelurakennemuutosta nopeutetussa aikataulussa. Tämä on merkinnyt erittäin voimakasta laitoshoidon vähentämistä, jota korvaamaan on vähäisessä määrin lisätty tehostettua asumispalvelua. Suurimmat asiakas- ja palvelulisäykset on strategian mukaisesti suunniteltu kotihoitoon.

Sekä kaupunginvaltuusto vuoden 2011 talousarviokäsittelyn yhteydessä että kaupunginhallituksen hallintojaosto on edellyttänyt sosiaali- ja terveystoimien laativan kotihoidon kehittämistyölle aikataulutetun tiekartan seuraaville vuosille.

Vanhuspalvelujen tulosalueella on valmisteltu aikataulutettua kotihoidon kehittämissuunnitelmaa (tiekarttaa) vuosille 2009-2013. Tiekartassa konkretisoidaan ikääntymispoliittisessa strategiassa asetettuja tavoitteita yksilöimällä kotihoidon menestystekijät ja aikataulutetut konkreettiset toimenpiteet.

Kotihoidon muutosprosessissa on kysymys pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, jossa seuraava vaihe rakentuu aina edeltäville toimenpiteille. Tästä syystä tiekarttaan on koottu keskeiset kehittämishankkeet jo SoTe-organisaation käynnistymisestä lähtien.

On lisäksi huomioitava, että koko tulosalueen toiminnan kehittämisen kannalta eri kehittämistoimenpiteet on aikataulutettava ja sovitettava muuhun vanhuspalvelun kenttään.

Tiekartta sisältää runsaasti toimenpiteitä jotka tulevat aikanaan edellyttämään peruspalvelulautakunnan erillisiä päätöksiä, osittain on kysymys puhtaasti operationaalisen toiminnan johtamisesta ja kehittämistyöstä.

Peruspalvelulautakunta käsitteli kotihoidon tiekarttaa kokouksessaan 1.3.2011. Tuolloin käydyssä lähetekeskustelussa lautakunta edellytti jatkotyöskentelyssä seuraavia asioita:

Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen kotihoidon aikataulutetun kehittämissuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa Anne Rauhala.

Perla § 134

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

Peruspalvelulautakunta kävi 20.4.2011 esittelyn jälkeen keskustelun kotihoidon tiekartan sisällöstä, merkitsi kotihoidon tiekartan tiedoksi ja päätti lähettää keskustelun aikana täsmennetyn kotihoidon tiekartan kaupunginhallitukselle tiedoksi.

Lisäksi peruspalvelulautakunta totesi, että kaupunginhallitukselle asian tarvittaessa käy esittelemässä tulosaluejohtaja Sari Ahonen tai kotihoidon johtaja Anne Rauhala.

Liite 1Kotihoidon täsmennetty tiekartta

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi kotihoidon 20.4.2011 täsmennetyn tiekartan ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginhallituksen hallintojaostolle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 262

Liite 1Kotihoidon täsmennetty tiekartta

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi kotihoidon täsmennetyn tiekartan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Perla § 134
Liite 1:Kotihoidon täsmennetty tiekartta

Kh § 262
Liite 1:Kotihoidon täsmennetty tiekartta