Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus21426.04.2011
Kaupunginhallitus24717.05.201117

11458-2010 (642, 011)

Vastaus kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin selvityspyyntöön koskien uuden joukkoliikennetoimiston remonttikulujen merkittävää ylittymistä (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund on 26.4.2011 § 214 tehnyt selvityspyynnön koskien uuden joukkoliikennetoimiston remonttikulujen merkittävää ylittymistä. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi selvityspyyntöön laaditun vastauksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 214

Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja Toni Eklund 26.4.2011:

Pyydän selvitystä joukkoliikennetoimistolta, Talotoimiliikelaitokselta ja Tilaliikelaitokselta uuden joukkoliikennetoimiston remonttikulujen merkittävästä ylittymisestä (joukkoliikennelautakunnan päätös 15.10.2010 § 169).

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 247

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte, liikelaitosjohtaja Jouko Jortikka, rakennuttamispäällikkö Merja Lumme 3.5.2011:

Kaupunginhallitus on 26.4.2011 § 214 pyytänyt joukkoliikennetoimistolta, Talotoimiliikelaitokselta ja Tilaliikelaitokselta selvitystä uuden joukkoliikennetoimiston remonttikulujen ylittymisestä.

Joukkoliikennelautakunta on päättänyt 21.10.2010 § 169 hyväksyä palvelutoimiston tiloja koskevan tarveselvityksen. Talotoimiliikelaitoksen 15.10.2010 antama hinta-arvio palvelutoimiston rakentamiskustannuksista on ollut tällöin suuruudeltaan 106.000 euroa kohdistuen määräluettelon rakennusteknisiin ja LVIS-teknisiiin töihin. Hinta-arvion laadinnan perusteena ovat olleet arkkitehdin alustavat luonnospiirustukset. LVIS-tekniikkasuunnitelmia ei hinta-arviota muodostettaessa ole ollut käytettävissä, joten LVIS-arviot ovat perustuneet talotoimiliikelaitoksen kokemusperäiseen arvioon kustannuksista.

Kun työt aloitettiin kireän aikataulun mukaisesti joulukuussa 2010, lopullisia suunnitelmia ei ollut vielä käytössä. Pian sen jälkeen, kun rakentaminen asianmukaisten päätösten jälkeen alkoi, havaittiin puutteita rakennelmissa ja varusteissa. Kun lopulliset suunnitelmat valmistuivat helmikuussa 2011, talotoimiliikelaitos laati varsinaisen tarkemman kustannusarvion, jossa huomioitiin rakenteiden aukaisun ja purun yhteydessä esille tulleet LVIS-tekniikkaan liittyvät muutokset. Lopullisten suunnitelmien pohjalta maaliskuussa 2011 laadittu kustannusarvio (160.000 €  ALV 0 %) näyttää Talotoimiliikelaitoksen mukaan toteutuvan melko tarkasti.

Talotoimiliikelaitoksen laatimassa kustannusarviossa on huomioitu rakennuttajan kustannukset, mutta ei käyttäjän tekemiä hankintoja. Hinta-arvion rakennuttajan kustannuksista on virheellisesti ymmärretty olevan hankkeen kokonaiskustannusarvio.

Joukkoliikennetoimi on hankkinut uuteen palvelutoimistoon mm. aikataulunäytöt (4 kpl) sekä informaationäytöt (3 kpl) vuoden 2011 talousarviossa hyväksytyn investointisuunnitelmansa mukaisesti. Lisäksi se on hankkinut turvallisuusasioihin ja palveluun liittyvää kalustusta. Varustelu- ja kalustokustannukset on esitetty oheismateriaalissa 5. Kaikissa hankinnoissa on käytetty niitä toimittajia, joiden kanssa Turun kaupungilla on voimassa oleva hankintasuhde.

Todettakoon vielä, että Forum-pihassa sijaitsevan vanhan palvelutoimiston perusparantamiseksi tuli pyyntö työsuojelupiiriltä paikalle tehdyn katselmuksen seurauksena. Erityisesti toivottiin käytössä olevien palvelutiskien uudistamista niin, että ergonomian vaatimukset tulisivat paremmin täytettyä. Arvioimme, että pelkkä tiskien uusiminen ja palvelutilojen sisäpintojen maalaaminen yms. työt maksaisivat 30.000- 40.000 €. Tällöin kuitenkin kaikki asiakkaille kohdistuva hyöty nyt saavutettavasta esteettömyydestä, viidennestä palvelupaikasta (palvelutiski), reaaliaikaisesta aikataulutiedottamisesta ja paremmasta näkyvyydestä olisi jäänyt saavuttamatta. Uusi palvelutoimisto on keskeinen osa Turun joukkoliikenteen kehittämistä ja runkolinjastohanketta.

Oheismateriaali 1Talotoimiliikelaitoksen selvitys palvelutoimiston kustannuksista

Oheismateriaali 2Palvelutoimiston rakentamisen määräluettelo lokakuu 2010

Oheismateriaali 3Palvelutoimiston rakentamisen määräluettelo helmikuu 2011

Oheismateriaali 4Talotoimiliikelaitoksen selvitys rakennustöiden hinnanmuutoksesta

Oheismateriaali 5Joukkoliikennetoimiston selvitys joukkoliikennetoimen varuste- ja kalustohankinnoista

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan vastauksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJoukkoliikennetoimisto
tiedTalotoimiliikelaitos
tiedTilaliikelaitos
tiedEklund Toni