Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24517.05.201115

14671-2005 (613, 021)

Kansallista kaupunkipuistoa koskevan hakemuksen asettaminen julkisesti nähtäväksi (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 7.3.2011 § 59, että Turun kulttuuripääkaupunkipuiston perustamiseksi puistoa koskeva aluerajaus ja sitä koskeva hoito- ja käyttösuunnitelma hyväksytään ja, että alueelle haetaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöstä. Kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen on valmisteltu varsinainen hakemusasiakirja, joka tulee asettaa julkisesti nähtäväksi.

Kh § 245

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 10.5.2011:

Kaupunginvaltuusto päätti 7.3.2011 § 59, että Turun kulttuuripääkaupunkipuiston perustamiseksi puistoa koskeva aluerajaus ja sitä koskeva hoito- ja käyttösuunnitelma hyväksytään ja, että alueelle haetaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöstä.

Kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen järjestettiin 13.4.2011 neuvottelu ympäristöministeriön ja kaupungin edustajien kesken. Ministeriöstä neuvotteluun osallistui ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ja Turun kaupungin edustajina keskushallinnosta apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen sekä ympäristö- ja kaavoitusvirastosta kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen ja tutkija Samuli Saarinen.

Neuvottelussa käytiin läpi mm. ympäristöministeriölle jätettävän hakemuksen sisältöä/rakennetta ja asian jatkovalmistelun aikataulua. Hakemuksen sisällön osalta sovittiin, että hakemus jakaantuu pääpiirteissään seuraaviin osiin:

- Perusta (maankäyttö- ja rakennuslaki)

- Erityisarvot ja kriteerien täyttyminen

- Turun kansallisen kaupunkipuiston rooli kaupunkipuistojen verkostossa

- Turun kansallisen kaupunkipuiston alue

- Suunnittelutilanne

- Maanomistus.

Hakemusasiakirjan liitteenä on 28.2.2007 päivätty kansallisen kaupunkipuiston perustamisselvitys. Selvitys sisältää tärkeimmät yksityiskohtaiset tiedot kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi. Lisäksi hakemuksen liitteinä on karttoja, joista selviää mm. alueen suunnittelutilanne, maanomistus ja tärkeimpien kohteiden sijainti.

Asian jatkovalmistelun aikataulun osalta neuvottelussa sovittiin, että varsinainen hakemus liitteineen tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 16.5.2011 päätösehdotuksella, että hakemusasiakirjat asetetaan julkisesti nähtäväksi (30 pv). Nähtävilläoloajan jälkeen kaupunginhallitus päättäisi 20.6.2011 hakemuksen jättämisestä ympäristöministeriöön.

Neuvotteluissa sovittiin lisäksi, että hakemukseen sisällytetään myös kaupunginvaltuuston 7.3.2011 hyväksymä hoito- ja käyttösuunnitelma. Ympäristöministeriö vahvistaa hoito- ja käyttösuunnitelman kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöksen yhteydessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 70 §:n mukaan kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätökseen voidaan kunnan suostumuksella ottaa alueen olennaisten arvojen säilyttämiseksi tarpeellisia määräyksiä (käytännössä ohjeita). Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia määräyksiä tarvitaan, mikäli alueiden erityisarvojen säilyttämiselle ei ole kaavojen tai hoito- ja käyttösuunnitelman puitteissa edellytyksiä. Ympäristöministeriön edustajan kanssa käydyssä neuvottelussa todettiin, että Turun kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätökseen ei ole tarpeen kirjata em. määräyksiä.

Svante Wahlbeck on valittanut Turun hallinto-oikeuteen kaupunginvaltuuston 7.3.2011 § 59 tekemästä päätöksestä. Wahlbeck vaatii valituksessaan kaupunginvaltuuston päätöksen kumoamista. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt valituksen johdosta kaupungilta lausuntoa. Valitusasia on kaupunginhallituksen käsittelyssä 16.5.2011. Lausunnossa esitetään ensisijaisesti Wahlbeckin valituksen jättämistä tutkimatta. Ensisijaisen vaatimuksen perusteena on se, että kaupunginvaltuuston päätöksessä on kysymys asian valmistelusta. Kaupunginvaltuuston päätös ei täten ole valituskelpoinen. Valitus voidaan tehdä vasta ympäristöministeriön tekemästä kansallisen kaupunkipuiston perustamispäätöksestä. Toissijaisesti hallinto-oikeutta vaaditaan hylkäämään valitus.

Valituksen vaikutuksesta asian jatkovalmisteluun on keskusteltu ympäristöministeriön edustajan ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flanderin kanssa. Flanderin mukaan valitus ei estä hakemuksen jättämistä ja asian käsittelemistä ympäristöministeriössä.

Liite 1Turun kaupungin hakemus ympäristöministeriölle kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Turkuun

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva hakemus asetetaan julkisesti nähtäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 245
Liite 1:Turun kaupungin hakemus ympäristöministeriölle kansallisen kaupunkipuiston perustamiseksi Turkuun (Liitteen 1 liitteet kts 2-11)
Liite 2:Liitteen 1 liite 1:Turun Kulttuuripääkaupunkipuisto 2011: Turun kansallinen kaupunkipuisto, rajaus ja erityisarvot
Liite 3:Liitteen 1 liite 2:Rajausperusteet (2a Keskusta ja 2b Ruissalo)
Liite 4:Liitteen 1 liite 3:Perinnemaisemat ja kiinteät muinaisjäännökset
Liite 5:Liitteen 1 liite 4:Ajantasayleiskaava
Liite 6:Liitteen 1 liite 5:Ajantasa-asemakaava (5a, 5b ja 5c)
Liite 7:Liitteen 1 liite 6: Maanomistus
Liite 8:Liitteen 1 liite 7: Perustamisselvitys
Liite 9:Liitteen 1 liite 8: Hoito- ja käyttösuunnitelma
Liite 10:Liitteen 1 liite 9: Valitus kaupunginvaltuuston 17.3.2011 päätöksestä
Liite 11:Liitteen 1 liite 10: Lausunto Turun hallinto-oikeudelle