Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta 41 09.03.2011 9
Kaupunginhallitus 211 26.04.2011 13

8974-2010 (041)

Kaupunginhallituksen ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen (SPS) hyväksyminen (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginhallituksen ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että se ohjeistaisi sopimuksen sisällön tulevaa kehittämistä.

Vapelk § 41

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2011 on käsitelty opetuslautakunnassa 1.9.2010 § 158. Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2011 talousarviosta ja vuosien 2011- 2014 taloussuunnitelmasta kokouksessaan 29.11.2010 § 224.  Lisäksi keskeisenä asiana on kaupunginhallituksen 20.12. 2010 § 667 hyväksymät kasvatus- ja opetustoimen tuottavuustavoitteet, jotka on otettu huomioon sopimuksia laadittaessa.

 

Strategista palvelusopimusta on päivitetty opetuslautakunnan syyskuisen käsittelyn jälkeen tavoitteiden osalta vastaamaan tehtyjä päätöksiä ja neuvottelujen tuloksia.  

 

Liite 1                                 Strateginen palvelusopimus

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus       Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyy omalta osaltaan tarkennetun strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

 

                     Pöytäkirja tämän asian osalta tarkistetaan tässä kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 211

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 20.4.2011:

Kaupunginhallitus päätti 12.4.2010 § 236 mm., että kasvatus- ja opetustoimessa noudatetaan sopimusohjausmallia.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.6.2010 § 137 kasvatus- ja opetustoimen johtosäännön. Johtosäännön 6 §:n 4 kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan välille laaditaan strateginen palvelusopimus.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on 9.3.2011 § 41 omalta osaltaan hyväksynyt strategisen palvelusopimuksen ja esittänyt sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan osaltaan hyväksymä strateginen palvelusopimus on tehty kaupunginvaltuuston 29.11.2010 § 224 hyväksymän varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan vuoden 2011 talousarvion pohjalta. Sopimuksessa on lisäksi huomioitu kaupunginhallituksen 20.12.2010 § 667 hyväksymät kasvatus- ja opetustoimen tuottavuustavoitteet.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn nyt tuotava kaupunginhallituksen ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen osalta voidaan todeta, että se on ensimmäisen vaiheen kehitysversio strategisesta palvelusopimuksesta opetustoimen siirtyessä sopimusohjausjärjestelmään. Näkemykseni mukaan se voidaan tässä vaiheessa hyväksyä.

Strategisen palvelusopimuksen sisältöä ja rakennetta tulee tulevina vuosina kehittää. Kehittämisen tulee tapahtua konkretisoimalla asetettavia tavoitteita ja mittareita. Muut kuin määrälliset mittarit tulee myös selkeämmin kytkeä määrällisiin mittareihin (€, htv, tilat). Erityisen tärkeää on kytkeä sopimus tiiviimmin kaupunginvaltuuston hyväksymien ohjelmien viitekehykseen ja asetettuihin/asetettaviin henkilöstötavoitteisiin. Hallintokuntakohtaiset tavoitteet tulee johtaa kaupunginvaltuuston hyväksymistä ohjelmista ja niiden sisällön tulee olla selkeä ja konkreettinen.

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan osaltaan hyväksymä sopimus sisältää toimintaympäristöä ja sen muutoksia koskevaa analyysiä. Tulevien vuosien sopimuksissa tätä ”arviointi ja ennakointi” –osiota tulee edelleen kehittää. Lisäksi kaupunginhallituksen 20.12.2010 hyväksymät tuottavuustavoitteet tulee sisällyttää selkeämmin strategiseen palvelusopimukseen.

Liite 1Strateginen palvelusopimus (varhaiskasvatus- ja perusopetus)

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva strateginen palvelusopimus hyväksytään ja

että strategisen palvelusopimuksen sisällöllisessä kehittämisessä tulee erityistä huomiota kiinnittää edellä olevasta esittelytekstistä ilmeneviin seikkoihin.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että liitteenä 1 oleva strateginen palvelusopimus hyväksytään ja

että strategisen palvelusopimuksen sisällöllisessä kehittämisessä tulee erityistä huomiota kiinnittää edellä olevasta esittelytekstistä ilmeneviin seikkoihin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että sopimusta kehitettäessä huomioidaan suunnittelun pitkäjänteisyys ja resurssien joustomahdollisuus, jotta päivähoidon ja perusopetuksen palvelutarpeet saadaan tyydytettyä väestömäärän muuttuessa myös ennakoimattomampaan suuntaan.

Päätös asiassa tehtiin yksimielisesti viimeisen kappaleen osalta Sarlundin Laaksosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta ja muilta osin esittelijän tekemästä ehdotuksesta.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta
tpvKorhonen Ari-Pekka


Liitteet:

Vapelk § 41
Liite 1:Strateginen palvelusopimus (varhaiskasvatus- ja perusopetus)

Kh § 211
Liite 1:Strateginen palvelusopimus (varhaiskasvatus- ja perusopetus)