Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta 56 08.03.2011 7
Kaupunginhallitus 210 26.04.2011 12

2447-2011 (041, 002, 07)

Kaupunginhallituksen ja lukio- ja ammattiopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen (SPS) hyväksyminen (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginhallituksen ja lukio- ja ammattiopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen hyväksymistä. Lisäksi kaupunginhallitukselle esitetään, että se ohjeistaisi sopimuksen sisällön tulevaa kehittämistä.

Lamlk § 56

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Strategista palvelusopimusta vuodelle 2011 on käsitelty osittain opetuslautakunnassa 1.9.2010 § 158. Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2011 talousarviosta ja vuosien 2011 - 2014 taloussuunnitelmasta kokouksessaan 29.11.2010 § 224. Lisäksi keskeisenä asiana on kaupunginhallituksen 20.12. 2010 § 667 hyväksymät kasvatus- ja opetustoimen tuottavuustavoitteet, jotka on otettu huomioon sopimuksia laadittaessa.

 

Strategista palvelusopimusta on päivitetty tavoitteiden osalta vastaamaan tehtyjä päätöksiä ja neuvottelujen tuloksia.

 

Liite 1                                 Strateginen palvelusopimus

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus       Lukio- ja ammattiopetuslautakunta hyväksyy omalta osaltaan tarkennetun strategisen palvelusopimuksen ja esittää sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

 

Lisäksi lukio- ja ammattiopetuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksen jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 210

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 20.4.2011:

Kaupunginhallitus päätti 12.4.2010 § 236 mm., että kasvatus- ja opetustoimessa noudatetaan sopimusohjausmallia.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.6.2010 § 137 kasvatus- ja opetustoimen johtosäännön. Johtosäännön 8 §:n 4 kohdan mukaisesti kaupunginhallituksen ja lukio- ja ammattiopetuslautakunnan välille laaditaan strateginen palvelusopimus.

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta on 8.3.2011 § 56 omalta osaltaan hyväksynyt strategisen palvelusopimuksen ja esittänyt sen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi. Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan osaltaan hyväksymä strateginen palvelusopimus on tehty kaupunginvaltuuston 29.11.2010 § 224 hyväksymän lukio- ja ammattiopetuslautakunnan vuoden 2011 talousarvion pohjalta. Sopimuksessa on lisäksi huomioitu kaupunginhallituksen 20.12.2010 § 667 hyväksymät kasvatus- ja opetustoimen tuottavuustavoitteet.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn nyt tuotava kaupunginhallituksen ja lukio- ja ammattiopetuslautakunnan välisen strategisen palvelusopimuksen osalta voidaan todeta, että se on ensimmäisen vaiheen kehitysversio strategisesta palvelusopimuksesta opetustoimen siirtyessä sopimusohjausjärjestelmään. Näkemykseni mukaan se voidaan tässä vaiheessa hyväksyä.

Strategisen palvelusopimuksen sisältöä ja rakennetta tulee tulevina vuosina kehittää. Kehittämisen tulee tapahtua konkretisoimalla asetettavia tavoitteita ja mittareita. Muut kuin määrälliset mittarit tulee myös selkeämmin kytkeä määrällisiin mittareihin (€, htv, tilat). Strategisen palvelusopimuksen hallintokuntakohtaiset tavoitteet on johdettu kaupunginvaltuuston hyväksymistä ohjelmista. Tavoitteiden kytkentää kaupunginvaltuuston hyväksymiin ohjelmiin tulee kuitenkin edelleen kehittää ja konkretisoida. Tärkeää on kytkeä sopimus tiiviimmin myös asetettuihin/asetettaviin henkilöstötavoitteisiin. Tavoitteiden osalta voidaan vielä todeta, että niitä ei määrällisesti tule lisätä.

Strategisessa palvelusopimuksessa tulee vastaisuudessa ottaa myös selkeämmin ja terävämmin kantaa nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessin koulutuspoliittiseen suuntaan ja tehdä tältä osin selkeitä valintoja.  

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan osaltaan hyväksymä sopimus sisältää toimintaympäristöä ja sen muutoksia koskevaa analyysiä. Tulevien vuosien sopimuksissa tätä ”arviointi ja ennakointi” –osiota tulee edelleen kehittää. Lisäksi kaupunginhallituksen 20.12.2010 hyväksymät tuottavuustavoitteet tulee sisällyttää selkeämmin strategiseen palvelusopimukseen.

Liite 1Strateginen palvelusopimus (lukio- ja ammatti)

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva strateginen palvelusopimus hyväksytään ja

että strategisen palvelusopimuksen sisällöllisessä kehittämisessä tulee erityistä huomiota kiinnittää edellä olevasta esittelytekstistä ilmeneviin seikkoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedLukio- ja ammattiopetuslautakunta
tpvKorhonen Ari-Pekka


Liitteet:

Lamlk § 56
Liite 1:Strateginen palvelusopimus ( lukio- ja ammatti)

Kh § 210
Liite 1:Strateginen palvelusopimus ( lukio- ja ammatti)