Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 208 26.04.2011 10

4963-2011 (001, 750, 015)

Turun ja Naantalin satamien yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen (Kj)

Tiivistelmä:

Turun ja Naantalin kaupunkien edustajat ovat yhteistyössä valmistelleet konkreettista etenemissuunnitelmaa Turun ja Naantalin satamien yhteistyön selvittämiselle. Kaupunginhallitukselle esitetään valmistellun etenemissuunnitelman hyväksymistä.

Kh § 208

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 18.4.2011:

Turun ja Naantalin satamien yhteistyömahdollisuuksien selvittämisestä on keskusteltu useissa eri yhteyksissä ja asia on kirjattu tavoitteeksi useisiin eri asiakirjoihin.

Turun ja Naantalin kaupunginhallitusten edustajista, kaupunginjohtajista sekä satamien lauta- ja johtokuntien ja toimivan johdon edustajista koostunut neuvotteluryhmä on kokoontunut kolme kertaa käsittelemään konkreettista etenemissuunnitelmaa Turun ja Naantalin satamien yhteistyön selvittämiselle. Turun kaupunginhallitusta neuvotteluryhmässä on edustanut kaupunginhallituksen puheenjohtajisto. Etenemissuunnitelmaa on valmisteltu neuvotteluryhmän perustamassa virkamiehistä koostuvassa valmistelutyöryhmässä. Neuvotteluryhmä on kokouksessaan 11.4.2011 tehnyt valmistelutyöryhmän laatimaan etenemissuunnitelmaan joitakin tarkistuksia. Liitteenä 1 on neuvotteluryhmän osaltaan hyväksymä ehdotus asiaan liittyväksi etenemissuunnitelmaksi.

Etenemissuunnitelman mukaan selvitystyö tulisi jakautumaan kolmeen osaan:

-Ensimmäisessä vaiheessa analysoidaan kattavasti satamien nykyinen tilanne toimintaympäristön, operatiivisen toiminnan, liikenteen, kilpailutilanteen, organisaatioiden, asiakasprofiilien ja satamien taloudellisten tunnuslukujenkin osalta. Raportissa tarkastellaan laajemmin myös satamien meriliikenteen markkinatilannetta sekä markkinoihin vaikuttavia tekijöitä, kuten satama-alalle tärkeiden teollisuuden alojen ja varustamojen näkymiä. Tarkoituksena on löytää kaikki ne asiat ja osa-alueet, missä yhteistyötä tiivistämällä voidaan saavuttaa toiminnallisia tai taloudellisia etuja. Ensimmäisen vaiheen selvitystyön kustannuksista vastaavat Turun ja Naantalin satamat tasaosuuksin.

-Toisessa vaiheessa selvitetään yhteistyössä Raision kaupungin kanssa mahdollisia satama-alueiden maankäyttöön ja liikennejärjestelyjen käytännön toimenpiteisiin liittyviä asioita kuten kaavoituskysymyksiä ja alueen edunvalvontaa, liittyen mm. kaupunkiseudun MAL -aiesopimukseen.

-Kolmannessa vaiheessa arvioidaan eri yhteistyömuotojen taloudelliset seuraamukset ja liiketaloudelliset perusteet haasteineen. Tarkempi analyysi tehdään tässä vaiheessa satamien synergiaeduista ja mahdollisesta tiiviimmästä organisatorisesta yhteistyöstä kuten yhteisestä osakeyhtiöstä. Tähän selvitykseen kuuluu myös henkilökohtainen haastattelututkimus, jossa haastatellaan asiantuntijoita, viranomaistahoja, sekä satamien käyttäjiä ja asiakkaita.

Ensimmäiseen vaiheeseen liittyvä selvitys on tilattu Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskukselta, ja sen kustannuksista (n. 30.000 euroa) vastaavat kaupunkien satamat tasaosuuksin. Ensimmäisen vaiheen selvitystyö tullaan aloittamaan kesäkuun 2011 alussa ja selvityksen loppuraportti tullaan luovuttamaan tilaajille viimeistään 31.10.2011.

Asian jatkovalmistelun kannalta on tarkoituksenmukaista, että em. kaupunginhallituksen edustajista, kaupunginjohtajista sekä satamien poliittisen ja toimivan johdon edustajista koostuva neuvotteluryhmä jatkaa yhteistyöprosessin ohjausryhmänä, jonka esittelijöinä toimivat kaupunginjohtajat. Käytännön valmistelusta ja ensimmäisen vaiheen selvitystyön valvonnasta vastaa em. kaupunkien ja satamien edustajista koostuva valmistelutyöryhmä.

Etenemissuunnitelmassa mainittujen selvitysten valmistuttua kaupungit tulevat päättämään satamien yhteistyöhön liittyvistä jatkotoimenpiteistä.

Liite 1Etenemissuunnitelmaehdotus

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan etenemissuunnitelmaehdotuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNaantalin kaupunki
tiedSatamaliikelaitoksen johtokunta


Liitteet:

Kh § 208
Liite 1:Etenemissuunnitelmaehdotus