Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 178 11.04.2011 8
Kaupunginhallitus 206 26.04.2011 8

1060-2011 (010)

Projektiohjeiden hyväksyminen (Kj)

Tiivistelmä:

Keskushallinto on hallintokuntien edustajien kanssa yhteistyössä valmistellut uudet projektiohjeet, jotka korvaavat aikaisemmin hyväksytyt projektiohjeet ja erillisen Eu-projektiohjeistuksen. Tämän jälkeen ehdotetaan projektinhallintamallin valmistamisen käynnistäminen.

Kh § 178

Sisäinen tarkastus, tarkastusjohtaja Tuula Weckman 6.4.2011:

 

Kaupunginhallitus päätti 8.6.2009 § 335 (Hallinnon tuottavuuden parantamishanke) mm. projektiohjeiden päivittämisestä ja yhteisen projektinhallintamallin käyttöönotosta.

 

Projektiohjeita päivittämään koottiin suppea työryhmä, jossa jäseninä olivat sosiaali- ja terveystoimen kehittämispäällikkö Markku Lehtinen, opetustoimen lukio- ja aikuiskoulutuspäällikkö Esko Heikkonen, it-suunnittelupäällikkö Sari Hannila sekä tarkastusjohtaja Tuula Weckman keskushallinnosta.

 

Lisäksi projektiohjetyöskentelyyn osallistui laajennettu työryhmä, jossa oli mukana keskushallinnon lisäksi eri hallintokuntien edustajia mm. ammatti-instituutista, Turku Energiasta, kulttuuritoimesta, aluepelastuslaitoksesta sekä revisiotoimistosta.

 

Hyväksyttäväksi esitettävässä uudessa projektiohjeessa määritellään linjajohdon roolit, tehtävät ja vastuut.

 

Oheismateriaali                 Projektitoiminta kehittämisen osana

 

Ohje on tarkoitettu kattavaksi, koko kaupunkia koskevaksi perusohjeeksi, jonka avulla luodaan perusta projektimaiselle työskentelylle sekä yhtenäinen toimintamalli projektien toteuttamiselle. Ohjeella korvataan kaupunginhallituksen 25.10.1999 § 1170 hyväksymät projektiohjeet sekä Eu-projektiohjeistus, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi 15.12.1997 § 1372.

 

Mikäli nykyistä Eu-projektiohjeistusta korvaava erillinen ohje osoittautuu tarpeelliseksi, tullaan siitä tuomaan erillinen esitys kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

 

Ehdotus       

 

Ehdotan, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä projektitoimintaa kehittämisen osana koskevan ohjeen ja lähettää sen virastoille ja laitoksille käsiteltäväksi ja noudatettavaksi sekä kumoaa samalla aiemmin (Kh 25.10.1999 § 1170) hyväksytyt projektiohjeet sekä Eu-projektiohjeistuksen (Kv 15.12.1997 § 1372).

 

Samalla ehdotan, että kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään ohjeeseen sellaiset tekniset korjaukset ja muut vähäiset muutokset, jotka ovat tarpeellisia ohjeen ajan tasalla pitämiseksi mm. lakimuutoksien johdosta.

Liite 1Projektiohjeet

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä projektitoimintaa kehittämisen osana koskevan ohjeen ja lähettää sen virastoille ja laitoksille käsiteltäväksi ja noudatettavaksi sekä kumoaa samalla aiemmin (Kh 25.10.1999 § 1170) hyväksytyt projektiohjeet sekä Eu-projektiohjeistuksen (Kv 15.12.1997 § 1372).

Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään ohjeeseen sellaiset tekniset korjaukset ja muut vähäiset muutokset, jotka ovat tarpeellisia ohjeen ajan tasalla pitämiseksi mm. lakimuutoksien johdosta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Mannin Sarlundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 206

Pöydältä 11.4.2011 § 178

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 20.4.2011:

Kaupunginhallitus kävi 11.4.2011 ennen päätöksentekoa keskustelun, jossa todettiin, että päätöstä tulee täsmentää mm. projektihallinnan ja projektien keskitetyn tuen osalta.

KuntaIT käynnisti joulukuun 2010 alussa työn julkisen hallinnon organisaatioiden kehittämistoiminnan parantamiseksi. Työn lopputuloksena keväällä 2011 valmistuu JHS-suositus, joka sisältää mm. mallimenetelmät projektisalkun ja projektin hallintaan. KuntaIT -työn rinnalla käynnistynee myös toinen Kuntaliiton vetämä työryhmä julkisen hallinnon käyttöön tulevan salkunhallintatyökalun määrittelylle ja hankinnalle. Turussa perustettavan työryhmän työskentely sovitetaan kansalliseen kehittämistyöhön, jonka tavoitteet vastaavat kaupungin ko. kehittämistarpeita.

Tässä vaiheessa esitetään, että käynnistetään työ projektinhallintamallin käyttöönottamiseksi ja asia tuodaan kaupunginhallitukselle 2011 vuoden aikana ja samassa yhteydessä kaupunginhallitukselle esitetään malli projektien keskitetyn tuen järjestämisestä. Koska projektinhallintamallia koskeva työ on poikkihallinnollinen, tulisi sen onnistumiseksi asettaa eri hallintokuntien edustajista koostuva työryhmä. Työryhmän nimeämisestä voi päättää kaupunginjohtaja ja työryhmälle tullaan asettamaan aikataulu siten, että työ valmistuu 2011 aikana.

Liite 1Projektitoiminta kehittämisen osana - projektipäällikön ohje

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä projektitoimintaa kehittämisen osana koskevan ohjeen ja lähettää sen virastoille ja laitoksille käsiteltäväksi ja noudatettavaksi sekä kumoaa samalla aiemmin (Kh 25.10.1999 § 1170) hyväksytyt projektiohjeet sekä Eu-projektiohjeistuksen (Kv 15.12.1997 § 1372).

Samalla kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan hyväksymään ohjeeseen sellaiset tekniset korjaukset ja muut vähäiset muutokset, jotka ovat tarpeellisia ohjeen ajan tasalla pitämiseksi mm. lakimuutoksien johdosta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupunkitasoisen projektien hallintamallin ja projektien keskitetyn tukemisen malli tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi vuoden 2011 loppuun mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

noudJoukkoliikennetoimisto
noudKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
noudKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
noudKasvatus- ja opetustoimi, varhaiskasvatus
noudKasvatus- ja opetusvirasto
noudKeskushallinto
noudKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tpvKeskushallinto, strategia ja viestintä
noudKeskushallinto, talouspalvelukeskus
noudKiinteistöliikelaitos
noudKiinteistöpalveluliikelaitos
noudKulttuuriasiainkeskus
noudKunnallistekniikkaliikelaitos
noudLiikuntapalvelukeskus
noudNuorisoasiainkeskus
noudRakennusvalvontatoimisto
noudRevisiotoimisto
noudRuokapalvelukeskus Katerinki
noudSosiaali- ja terveystoimi
noudSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
noudTalotoimiliikelaitos
noudTilaliikelaitos
noudTurun ammattikorkeakoulu
noudTurun Satama
noudTurun Seudun Kehittämiskeskus
noudVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
noudVesiliikelaitos
noudViherliikelaitos
noudYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
noudYmpäristönsuojelutoimisto
tpvPursiainen Sari
tpvRandell Aleksi
tpvWeckman Tuula


Liitteet:

Kh § 206
Liite 1:Projektitoiminta kehittämisen osana - projektipäällikön ohje