Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6031.01.2011
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta3909.03.20117
Kaupunginhallitus18311.04.201112

1342-2011 (421)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Piia Elon selvityspyyntöön koskien perhepäivähoito- ja päivähoitopalveluiden järjestämistä (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Piia Elo on 31.1.2011 § 60 tehnyt selvityspyynnön koskien perhepäivähoito- ja päivähoitopalveluiden järjestämistä. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta on 9.3.2011 § 39 antanut asiasta selvityksen kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsisi varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan antaman selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 60

Kaupunginhallituksen jäsen Piia Elo 31.1.2011:

1. Onko niin, että Turku ei enää rekrytoi lisää perhepäivähoitajia? Ja millä perhepäivähoitojärjestelmää aiotaan jatkossa ylläpitää?

2. Pystyykö päivähoitoverkko tarjoamaan hoitopaikan kaikille tarvitsijoille syntyvyyden ollessa kasvussa ja toimivien päiväkotien peruskorjausten aikana? Onko toimenpiteisiin jo ryhdytty?

3. Pystytäänkö maahanmuuttajalapsille tarjoamaan päivähoitopaikkoja omalta alueeltaan, jotta kotouttamisohjelmassa esitetyt toimenpiteet maahanmuuttajalasten kotouttamisesta voidaan toteuttaa?

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 31.1.2011:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vapelk § 39

Palvelujohtaja Vesa Kulmala ja varhaiskasvatuksen tulosaluejohtaja Raili Koski:

 

Kaupunginhallitus on lähettänyt kaupunginhallituksen jäsenen Piia Elon 31.1.2011 tekemän seuraavan selvityspyynnön kasvatus- ja opetustoimelle valmisteltavaksi:

 

1. Onko niin, että Turku ei enää rekrytoi lisää perhepäivähoitajia? Ja millä perhepäivähoitojärjestelmää aiotaan jatkossa ylläpitää?

 

2. Pystyykö päivähoitoverkko tarjoamaan hoitopaikan kaikille tarvitsijoille syntyvyyden ollessa kasvussa ja toimivien päiväkotien peruskorjausten aikana? Onko toimenpiteisiin jo ryhdytty?

 

3. Pystytäänkö maahanmuuttajalapsille tarjoamaan päivähoitopaikkoja omalta alueeltaan, jotta kotouttamisohjelmassa esitetyt toimenpiteet maahanmuuttajalasten kotouttamisesta voidaan toteuttaa?

 

Vastauksena selvityspyyntöön:

 

Perhepäivähoito

 

Perhepäivähoitoa toteutetaan Turussa kaupungin omana toimintana hoitajan kotona tapahtuvana sekä lasten omissa kodeissa tapahtuvana kolmiperhepäivähoitona. Lisäksi kaupunki tukee yksityisen hoidon tuella ja kuntalisällä yksityistä perhepäivähoitoa, ryhmäperhepäivähoitoa ja hoitoa lapsen omassa kodissa.

 

Perhepäivähoito on Turussa edelleen kysytty hoitomuoto ja perhepäivähoitopaikan hakijoita on enemmin kuin on hoitopaikkoja. Tavoitteena onkin säilyttää perhepäivähoito yhtenä hoitomuotovaihtoehtona. Viime vuosina on rekrytointikampanjoilla mm. radio- ja lehtimainonnalla, palkkatason kilpailukykykyisyyden parannuksilla ja ammatillisuuden korostamisella pyritty siihen, että kiinnostus perhepäivähoitajan ammattiin kasvaisi ja ammatin arvostus nousisi. Oppisopimuskoulutuksella on ollut mahdollisuus suorittaa perhepäivähoitajien ammattitutkinto työn ohella. Kaupungin nettisivuilla on ilmoitus Haluatko töitä perhepäivähoitajana?

 

Vuosien mittaan on omassa kodissaan työtä tekevien perhepäivähoitajien määrä vähentynyt. Vuonna 1990 kotonaan työtä tekeviä perhepäivähoitajia oli 277 ja vuonna 2005 heitä oli 147. Muutama uusi perhepäivähoitaja on kuluvan vuoden alkupuolella saatu palkattua, joten nyt hoitajia on 104. Perhepäivähoitajien määrän vähentymisen suurin syy on eläköityminen. Vuosina 2011 - 2015 saavuttaa eläkeiän 35 kotonaan työtä tekevää perhepäivähoitajaa. Perhepäivähoidossa olevien lasten määrä on vähentynyt vastaavasti. Vuoden 2000 helmikuussa perhepäivähoidossa oli 843 lasta, vuonna 2005 oli lapsia 628 ja tämän vuoden helmikuussa 460.

 

Perhepäivätoiminnan ylläpitäminen on haasteellista, sillä perhepäivähoitajan työ tapahtuu hoitajan omassa kodissa. Ehkä Eduskunnan päätös perhepäivähoitajien kuulumisesta työaikalainsäädännön piiriin auttaa perhepäivähoitajien määrän kasvuun.

 

Päivähoitoverkon kattavuus

 

Kaupungin omien päiväkotien lisäksi Turussa on yksityisiä päiväkoteja, joissa lapsi voi olla hoidossa maksusitoumuksella, palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella. Lisäksi lapselle voidaan järjestää hoitopaikka seutukuntasopimuksen perusteella.

 

Syntyvyyden kasvaessa lisääntyy myös päivähoidon tarve. Tähän pienempien lasten päivähoitopaikkojen järjestämiseen on ryhdytty toteuttamalla esiopetusikäisten lasten esiopetus ja tarvittava päivähoito kouluilta vapautuvissa luokkahuoneissa. Näin on mahdollista antaa päiväkodeista vapautuvat tilat alle esiopetusikäisten käyttöön. Syksystä 2010 on esiopetusikäisiä mm. Ilpoisten, Kerttulin, Raunistulan, Halisten, Teräsrautelan, Aunelan, Kärsämäen, Jäkärlän ja Runosmäen kouluissa. Lisäksi esiopetusryhmä on Teräsrautelan nuorisotalolla.

 

Uusille kasvaville asuntoalueille esim. Hirvensaloon ja Maaria - Paattisille on esitetty päiväkotien rakentamista jo vuosia. Tonttien tai määrärahojen puute, sopivien tilojen löytyminen tai muut seikat ovat estäneet rakentamisen. Tilainvestointeja on käsitelty varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 9.2. 2011.

 

Päiväkotien peruskorjausten tai vastaavien toimenpiteiden ajaksi on toistaiseksi lapsille pystytty järjestämään korvaava hoitopaikka joka lähellä lapsen kotia tai lähellä kunnostettavaa päiväkotia. Säkäkujan päiväkodin peruskorjauksen ajaksi esiopetusikäisille saatiin tilat Aunelan koulusta ja pienemmät lapset siirtyivät Rahjepolun päiväkotiin.

 

Ennakoiden Kellonsoittajankadun päiväkodin peruskorjausta, kunnostettiin Itäharjun päiväkotiin lisähuoneet rakennuksen yläkerrasta aiemmin vanhusten käytössä olleista tiloista. Luokkahuoneita on esiopetusikäisten käyttöön löytynyt Kerttulin koulusta ja eräiden jo irtisanottujen tilojen vuokrasopimuksia jatkettiin. Asia on ollut esillä varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnassa 16.2. 2011.

 

Maahanmuuttajalasten kotouttaminen

 

Vieraskielisten lasten keskittyminen Itä-Turun alueen (Varissuo-Lauste ja Halinen) varhaiskasvatukseen jatkui vuonna 2010 siten, että kaikista päivähoidossa olleista vieraskielisistä lapsista sinne sijoittui 61 %. Varissuo-Lauste palvelualueelle sijoittui kaikista vieraskielisistä lapsista 44 %.

 

Maahanmuuttajalasten päivähoidon järjestämien on ollut erityisen haasteellista Varissuon alueella, jossa kotona olevien äitien lapsista on voitu ottaa päivähoitoon lähinnä yli 3-vuotiaat lapset, jotka hallitsevat jo oman äidinkielensä.

 

Hoitopaikkapulan helpottamiseksi on kunnostettu entinen Seikonkadun päiväkoti. Lausteen koululle on kunnostettu tilat päiväkodille ja perheryhmätoiminnalle. Kämnerinpolun päiväkodista ei ole vielä luovuttu, joten tiloja voidaan käyttää mm. väistötiloina.

 

Toisena kotouttamisen hankaluutena on se, että lapsiryhmiin ei tule riittävästi suomenkielisiä lapsia tukemaan suomenkielen oppimista. Maahanmuuttajatyöhön resursoiduista kahdesta lastentarhanopettajasta toinen toimi kokoaikaisesti ja toinen osa-aikaisesti Varissuo - Lausteen palvelualueella järjestäen suomen kielen pienryhmäopetusta ensisijaisesti viisivuotiaille sekä enemmän tukea tarvitseville esiopetusikäisille lapsille.

 

Lasten vanhemmat pääsevät seuraamaan opetusta sekä osallistuvat esim. kirjastokäynneille. Vanhemmat ovat pienryhmästä annettujen kotitehtävien muodossa tukemassa opittuja asioita lapsen omalla kotikielellä oman äidinkielen vahvistamiseksi. Maahanmuuttajataustaiset, koulutetut päivähoidon työntekijät järjestävät omissa yksiköissään lasten äidinkielen tueksi kielikerhoja sekä tarvittaessa yksilötukea sitä tarvitseville. Lasten vanhempia on käynyt päiväkodeissa lukemassa satuja ja järjestäneet oman kulttuurisia tilaisuuksia lapsille ja perheille.

 

Perhepäivähoitajien määrän väheneminen on lisännyt hoitopaikkojen tarvetta päiväkodeissa. Vaikka päiväkotitiloja saataisiin lisää, ei tilojen lisääminen yksin riitä, vaan tarvitaan päivähoitosäädösten edellyttämä määrä pysyviä hoito- ja kasvatushenkilökunnan vakanssejaja niihin sopiva ja pätevä henkilöstö. Varsinkin lastentarhanopettajia on vaikea saada. Mikäli päivähoitoon tulevien lasten määrä kasvaa lähivuosina oletettua enemmän, tulee talousarviossa varautua myös määrärahojen kasvuun, koska henkilöstömäärä ja tilojen yhteismäärä kasvaa.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus       Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 183

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 4.4.2011:

Kaupunginhallituksen kokoukseen on asiaa kutsuttu selvittämään kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen ja palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja kaupunginhallituksen jäsen Piia Elon tekemän selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kaupunginhallituksen kokouksessa asiaa olivat selvittämässä kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen ja palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Jakelu

tiedVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta
vastElo Piia