Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta9623.03.201111
Kaupunginhallitus16328.03.201112

1267-2011 (39, 001)

Lausunto ensihoitopalvelujen palvelutasosta (Pj)

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on kirjeellä 28.1.2011 pyytänyt sairaanhoitopiirin kunnilta lausuntoa ensihoitopalvelujen palvelutasosta v. 2013 alkaen. Kaupunginhallitukselle esitetään, että sairaanhoitopiirille annetaan Paras- ohjausryhmän suosituksen mukainen peruspalvelulautakunnan puoltama lausunto, jonka mukaan siirtymäajan kuluessa selvitetään yhteistyöryhmässä paras vaihtoehto ensihoidon järjestämiseksi monituottajamallilla otettavaksi käyttöön viimeistään 1.1.2013.

Perla § 96

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 17.3.2011:

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja on kirjeellään pyytänyt kunnan-/kaupunginhallitusten lausuntoa ensihoitopalveluiden palvelutasosta alueellaan v. 2013 alkaen.

Liite 1Lausuntopyyntö ensihoitopalvelujen palvelutasosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä v. 2013 alkaen

Lausuntopyyntö liittyy uuden terveydenhuoltolain voimaantuloon toukokuun alussa 2011. Ensihoidon järjestämisen suhteen on annettu siirtymäaika 31.12.2012 saakka. Asiasta on lisäksi valmisteilla Sosiaali- ja terveysministeriössä asetus, jota ei kuitenkaan vielä ole annettu. Asetuksessa tultaneen myös tarkemmin määrittelemään esim. palvelutasoa koskevia määräyksiä.

Ensihoitopalveluiden palvelutasoa on käsitelty Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmässä sekä Paras-palvelutyöryhmässä.

Liite 2Ote Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän pöytäkirjasta

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi viittaa Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän lausuntoluonnokseen ja toteaa lausuntonaan, että:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle ensihoitopalveluiden palvelutasosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 163

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 24.3.2011:

Ensihoitopalvelujen järjestäminen siirtyy kunnilta sairaanhoitopiireille uuden terveydenhuoltolain (1326/2010) myötä viimeistään 1.1.2013. Ensihoitopalvelujen järjestämisen uudistamista on alkuvuonna käsitelty Paras -palvelutyöryhmässä ja Paras- ohjausryhmässä sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin järjestämässä informaatio- ja keskustelutilaisuudessa, jossa mukana olivat Paras-alueen lisäksi myös muut sairaanhoitopiirin kunnat. Paras-ohjausryhmä hyväksyi palvelutyöryhmän lausuntoehdotuksen ja päätti 1.3.2011 suosittaa sitä kaupunkiseudun Paras-kunnille lausunnoksi ensihuoltopalvelujen palvelutasosta. Suositus lähetettiin tiedoksi myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin muille kunnille ja kuntayhtymille tarkoituksena kuntien yhtenäinen näkemys asiaan. Peruspalvelulautakunnan lausunto noudattaa suositusta.

Ensihoitopalvelujen järjestämiseen sisältyvä päätös palvelutasosta on uudistuksen olennainen osa, jolla toteutetaan lain tarkoitusta kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta palvelujen saannissa. Mikäli uudistus toteutetaan yksinomaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin VEKSU-projektin ehdotusten mukaisesti, on kuntayhtymän nykyinen perussopimus huomioon ottaen mahdollista, että Turun osalta ensihoidon kustannukset nousevat merkittävästi palvelutason samalla heikentyessä.

Liite 1Lausuntopyyntö ensihoitopalvelujen palvelutasosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä v. 2013 alkaen

Oheismateriaali 1Ote Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän pöytäkirjasta

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille annetaan edellä oleva peruspalvelulautakunnan puoltama Paras-ohjausryhmän suosituksen mukainen lausunto ensihoitopalveluiden palvelutasosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Perla § 96
Liite 1:Lausuntopyyntö ensihoitopalvelujen palvelutasosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä v. 2013 alkaen
Liite 2:Ote Kunta- ja palvelurakennehankkeen Turun kaupunkiseudun ohjausryhmän pöytäkirjasta

Kh § 163
Liite 1:Lausuntopyyntö ensihoitopalvelujen palvelutasosta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä v. 2013 alkaen