Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15928.03.20118

3555-2011 (232)

Itämerihaasteen tilannekatsaus ja haasteen toimenpideohjelman täydentäminen (Kj)

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on allekirjoittanut 2007 Itämerihaasteen yhdessä Helsingin kaupungin kanssa. Haasteeseen liittyvää toimenpideohjelmaa esitetään päivitettäväksi öljyntorjuntatoimenpiteiden osalta.

Kh § 159

Turun kaupungin Itämerihaastetyöryhmä / Olli-Pekka Mäki 22.2.2011: 

Asia

Turku ja Helsinki aloittivat vuonna 2007 kaupunginjohtajien aloitteesta Itämerihaastekampanjan, jonka tarkoituksena on edistää Itämeren suojelua omin vapaaehtoisin toimenpitein ja haastaa muita tahoja mukaan toimintaan. Tällä hetkellä haasteen vastaanottaneita tahoja on Suomessa ja muissa Itämeren maissa yhteensä jo yli 170 kpl. Vastaanottaneissa on 74 kuntaa tai kaupunkia Suomessa sekä muissa Itämeren maissa, 5 alueellista toimijaa, 34 yhdistystä, 15 oppilaitosta, 26 yritystä ja 20 muuta organisaatiota.

Toimenpideohjelma

Turku ja Helsinki valmistelivat oman toimenpideohjelman, jonka mukaisia toimia kaupungit sitoutuivat haasteessa toteuttamaan. Toimenpiteet ovat osin vapaaehtoisia ja lakisääteisiä tehtäviä pidemmälle meneviä.  Ohjelmassa on kahdeksan eri teemaa: pistekuormituksen vähentäminen; hajakuormituksen vähentäminen; pilaantuneiden sedimenttien ruoppaukset; laivaliikenteen ja veneilyn jätevesipäästöjen vähentäminen; kansainvälinen ympäristöyhteistyö; tutkimushankkeet; Saaristomeren Suojelurahaston perustaminen sekä Itämeritietoisuuden lisääminen.

Organisaatio

Itämerihaasteen käytännön toimia ohjaa Turun ja Helsingin kaupunkien ympäristö- ja keskushallinnon viranhaltijoista koostuva ohjausryhmä. Kummassakin kaupungissa toimii lisäksi koordinaattori, jotka vastaavat haasteen käytännön toimien toteutuksesta.  

Turun kaupungin toimintoja suunnittelemaan ja koordinoimaan on perustettu kaupunginjohtajan päätöksellä työryhmä, johon kuuluvat laatupäällikkö Pirkko Pajakko (vesiliikelaitos), tutkimus- ja kehityspäällikkö Juha Kääriä (ammattikorkeakoulu), laatupäällikkö Markku Alahäme (satama) rehtori Riikka Lindroos (opetustoimi / TSYKin lukio), ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen ja ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki (ympäristö- ja kaavoitusvirasto), maatilaintarkastaja Timo Sirkiä (kiinteistöliikelaitos) kiinteistöpäällikkö Jaakko Laaksonen (tilaliikelaitos), palomestari Heikki Niemi (aluepelastuslaitos), yhteysjohtaja Mikko Lohikoski ja kansainvälisten asioiden päällikkö Mika Akkanen (keskushallinto) sekä Itämerihaasteen koordinaattori, projektipäällikkö Salla-Maria Alanen (Centrum Balticum).

EU-hanke

Tärkeä osa Itämerihaastetta on myös vuonna 2010 alkanut EU-rahoitteinen hanke ”Cities for a Healthier Sea”. Hankkeen pääpartneri on Helsingin kaupunki ja muina suomalaisina partnereina ovat Turun kaupunki ja Centrum Balticum. Virosta partnereina ovat Tallinnan kaupunki,Estonian Regional and Local Development Agency (ERKAS) sekä Estonian Country Office of the Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC Estonia). Latviasta partnerina on Latvian Association of Local and Regional Governments (LALRG). Hankkeen tavoitteena on edistää vapaaehtoisia vesiensuojelutoimia Itämeren alueen kaupungeissa ja kunnissa.

Toimenpiteiden tilannekatsaus

Toimenpideohjelman mukaisista toimista on vuosilta 2009 ja 2010 laadittu toimintakertomukset. Niissä esitetään kaupunkien hallintokuntien toteuttamat Itämeritoimet. Toimintakertomuksiin on listattu kaikki toimet, jotka voidaan laskea kuuluvan Itämeren tai vesistöjen tilaa parantaviin. Näin on pyritty saamaan kattava kuva siitä, mitä kaupungin eri hallintokunnissa tapahtuu Itämeren tilaa koskevien toimenpiteiden osalta.

Oheismateriaali 1Turun ja Helsingin kaupunkien Itämerihaasteen toimintakertomukset v.2009 ja 2010

Toimenpideohjelman päivittäminen öljyntorjuntavalmiuden kehittämistä koskevalla osalla

Turun ja Helsingin yhteisestä toimenpideohjelmasta puuttuu yksi merkittävä kokonaisuus, johon kaupungit voivat merkittävästi vaikuttaa, öljyntorjuntavalmiuden kehittäminen. Turun ja Helsingin ympäristötoimet ovat kaupunginjohtajien toimeksiannosta yhdessä Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen ja Helsingin pelastuslaitoksen kanssa valmistelleet vuoden 2010 aikana öljyntorjuntavalmiuden kehittämistä koskevan kokonaisuuden. Turun osalta valmistelutyössä ovat olleet mukana pelastuspäällikkö Raimo Aarnio ja palomestari Heikki Niemi Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksesta, ympäristönsuojelusuunnittelija Olli-Pekka Mäki ympäristönsuojelutoimistosta sekä Itämerihaasteen Turun koordinaattori Salla-Maria Alanen Centrum Balticum -säätiöstä.

Liitteessä 1 on ehdotus öljyntorjuntavalmiuden kehittämiseksi perusteluineen. Oheismateriaalissa 2 on esitettyjen toimenpiteiden alustava kustannusarvio sekä jako lyhyen ja pitkän aikavälin toimenpiteisiin sekä jatkuviin toimenpiteisiin Varsinais-Suomessa ja Turussa.

Oheismateriaali 2Öljyntorjuntatoimenpiteiden alustava kustannusarvio sekä lyhyen ja pitkän tähtäimen toimenpiteet

Liite Ehdotus öljyntorjuntavalmiuden kehittämiseksi

Ehdotus

Itämerihaasteen Turun kaupungin työryhmä esittää, että kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Itämerihaasteen tilannekatsauksen ja Turussa toteutetut toimenpiteet.

Lisäksi työryhmä esittää Turun kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy liitteen mukaisen öljyntorjuntavalmiuden kehittämistä koskevan osan lisättäväksi kaupungin Itämerihaasteen toimenpideohjelmaan.

Liite 1Ehdotus öljyntorjuntavalmiuden kehittämiseksi

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Turun kaupungin Itämerihaastetyöryhmä esittää, että kaupunginhallitus hyväksyy itämerihaasteen toimenpideohjelman. Tässä yhteydessä toimenpideohjelmaan sitoudutaan toiminnallisesti siten, että näitä toimia pyritään toteuttamaan. Kyse on pitkän aikavälin toimista, jolla Itämeriasioita kaupungissa edistetään. Toimenpiteiden osalta hallintokunnat varautuvat omissa budjeteissaan toimenpiteiden rahoitukseen.

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Itämerihaasteen tilannekatsauksen ja Turussa toteutetut toimenpiteet.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että se hyväksyy liitteen 1 mukaisen öljyntorjuntavalmiuden kehittämistä koskevan osan lisättäväksi kaupungin Itämerihaasteen toimenpideohjelmaan ja että lopulliset päätökset rantatelakka- ja puhdistusjärjestelmäinvestoinneista tehdään hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvMäki Olli-Pekka


Liitteet:

Kh § 159
Liite 1:Ehdotus öljyntorjuntavalmiuden kehittämiseksi