Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15228.03.20111

13142-2010 (065, 021)

Oikaisuvaatimus hankinta- ja logistiikkajohtajan päätöksestä 7.2.2011 § 17 koskien siivouspalveluiden hankintaa (Kj)

Tiivistelmä:

Seviso Oy on tehnyt hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen erikseen määriteltyjen opetus- ja nuorisotointen kohteiden siivouspalveluita koskevasta hankinta- ja logistiikkajohtajan päätöksestä 7.2.2011 § 17. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintaoikaisua koskeva vaatimus hylätään perusteettomana. Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Kh § 152

Hankintalakimies Jukka Vanto 21.3.2011:

 

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6 §:n 1 momentin 3 kohta.

 

Hankinta- ja logistiikkakeskus on 24.11.2010 päivätyllä tarjouspyynnöllä pyytänyt tarjouksia siivouspalveluista 30.6.2014 päättyvälle sopimuskaudelle, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella, ajalle 1.7.2014 – 30.6.2015 (optio). Hankinta on jaettu neljään kohderyhmään:

 

Kohde 1                             Klassikon ja Puolalanmäen opetuskeittiön tilat, Klassikon koulu ja lukio

Kohde 2                             Kiinamyllynkoulu, TOP keskus, Varissuon alakoulu

Kohde 3                             Juhana Herttuan ja Topeliuksen koulu

Kohde 4                             Vimma nuorisokeskus (Aurakatu 16) sisältäen kerhotilat Aurakatu 11 ja Pyhän Katariinan Kirkkoaukio 3

 

Tarjouspyynnön mukaan osatarjoukset huomioidaan kohteittain.

 

Annettuun määräaikaan, 10.1.2011 kello 11.00, mennessä tarjouksen antoi yhteensä yhdeksän tarjoajaa. Hankinta- ja logistiikkajohtaja päätti 7.2.2011 § 17 muun ohella sulkea Seviso Oy:n tarjouskilpailusta päätöspöytäkirjassa esitetyillä perusteilla. Muiden tarjoajien todettiin täyttävän tarjoajalle asetetut kelpoisuusvaatimukset.

 

Seviso Oy on tehnyt asiassa seuraavansisältöisen hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen:

 

”Turun kaupunki järjesti tarjous kilpailun, Siivouspalvelujen hankinta erikseen määritetyille opetustoimen ja nuorisotoimenkohteille.

Teimme tarjouksen asian mukaisesti, tarjouspyynnössä pyydettiin Rating Alfa luotto luokitus, jonka toimitimme tarjouksen mukana,

Lisäksi toimitimme tilintarkastajan lisä liitteet että nousemme luokituksessa päälle A, silti tarjouksemme hylättiin sanoilla - seviso oy ei täytä tarjoajalle asetettuja taloudellisia vähimmäisvaatimuksia.

Kuitenkin turunkaupungin kyseisessä tarjouspyynnössä vaaditaan A-luokitus riittäväksi joka meillä oli Rating Alfassa, silti toimitimme

tarjouspyynnön mukana lisä selvityksen joka todistaa ylemmän luokituksen.

 

Pyytäisin kohteliaasti teitä tarkistamaan ja oikaisemaanpäätösasiakirjan, koen että se on hankinta- ja logistiikan velvollisuus korjata.

Hankinta-ja logiistkkakeskukselle olen toimittanut asiapaperit ( päivi aaltoselle)”

 

ISS Palvelut Oy, Lujapalvelut Oy ja RTK-Palvelu Oy eivät ole käyttäneet niille varattua tilaisuutta lausunnon antamiseen.

 

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen käsitteleminen

 

Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 29.3.2010 § 58) 39 §:n mukaan mikäli hankintaoikaisu tehdään asianosaisen vaatimuksesta, päätöksen tekee kaupunginhallitus alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä tehdyn hankintaoikaisun johdosta.

 

Hankintalain 52 §:ssä säädetään yleisesti hankintamenettelyn vaiheittaisuuteen liittyvän periaatteen mukaisesti tarjoajien soveltuvuuden arvioinnista. Pykälän mukaan tarjoaja on suljettava tarjouskilpailusta ja tarjoajien soveltuvuus muuten arvioitava sekä tarjoajat valittava ennen tarjousten vertailua. Siten hankintayksikön on ennen tarjousvertailuun ryhtymistä harkittava, täyttävätkö tarjoajat muun ohella asetetut taloudelliseen ja rahoitukselliseen tilanteeseen liittyvät tarjouspyynnössä esitetyt vähimmäisvaatimukset.

 

Hankintalain 56 §:ssä on selvennetty tarjoajan ominaisuuksiin liittyvien vaatimusten esittämistä, ja tätä varten vaadittavien selvitysten pyytämistä. Tarjoajien soveltuvuutta koskevilla vaatimuksilla hankintayksikkö pyrkii varmistumaan palveluntuottajan kyvyistä toteuttaa hankinta. Pykälän mukaan hankintayksikkö voi esittää tarjoajien rahoituksellista ja taloudellista tilannetta koskevia vaatimuksia sekä vaatia tarjoajia esittämään niihin liittyviä selvityksiä. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

 

Hankintalain 58 §:ssä on lueteltu esimerkinomaisesti sellaisista tarjoajien rahoituksellista tai taloudellista tilannetta koskevista selvityksistä, joita hankintayksikkö voi vaatia. Pykälässä tarkoitettujen selvitysten perusteella hankintayksikkö arvioi tarjoajan hankinnan toteuttamiseen liittyvien taloudellista suorituskykyä koskevien vähimmäisvaatimusten täyttymistä. Pykälän 1 momentin 1 kohdan mukaan hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa osoittamaan rahoituksellisen ja taloudellisen tilanteensa muun muassa luottolaitoksen lausunnolla.

 

Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen tehnyt Seviso Oy on vaatimuksessaan väittänyt, että tarjouspyynnössä olisi Rating Alfa luottoluokituksen osalta todettu ”A-luokitus riittäväksi”. Tarjouspyynnön perusteella tämä väite ei pidä paikkaansa. Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa esittää yrityksen luottokelpoisuuden kansainvälisellä seitsenportaisella kirjainluokituksella AAA – C, jossa A on tyydyttävä ja A+ on tyydyttävä+. Tarjouspyynnön kohdassa 7.1.3 on edellytetty, että ”Tarjoajalla on hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan vakavaraisuudesta, maksukykyisyydestä, kannattavuudesta ja luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Palveluntarjoajalla tulee olla Rating Alfa luottoluokitus vähintään tyydyttävä+ (A+)

Tarjoajalla on hankinnan kokoon ja laatuun nähden taloudelliset edellytykset hankinnan suorittamiseen. Tätä ominaisuutta arvioidaan tarjoajan vakavaraisuudesta, maksukykyisyydestä, kannattavuudesta ja luottokelpoisuudesta saatujen tietojen perusteella. Palveluntarjoajalla tulee olla Rating Alfa luottoluokitus vähintään tyydyttävä+ (A+)

 

-Tarjoukseen on liitettävä Suomen asiakastieto Oy:n tarjoajaa koskeva Rating Alfa -yritysraportti tai muun luottolaitoksen (ei pankin) lausunto jossa luottoluokitus on ilmoitettu sekä tieto ehdokkaan viimeisestä vahvistetusta liikevaihdosta, jos se ei ilmene luottotietolaitoksen lausunnosta. Aloittavan uuden yrityksen tulee todentaa taloudelliset edellytyksensä ja luottotietonsa muulla hankintayksikön hyväksymällä tavalla.”

 

Totean, että kysymys on tältä osin ollut tarjoajalle asetetusta vähimmäisvaatimuksesta. Seviso Oy on liittänyt tarjoukseensa 15.12.2010 päivätyn Rating Alfa -raportin, jonka mukaan Seviso Oy.n luottoluokitus on tyydyttävä A, ei tyydyttävä A +. Päätöspöytäkirjassa on todettu, että Seviso Oy ei täytä tarjoajalle asetettuja taloudellisia vähimmäisvaatimuksia.

 

Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että tarjoajalla on vastuu siitä, että se täyttää asetetut vaatimukset annetussa määräajassa ja toimittaa kaikki vaaditut selvitykset tai asiakirjat. Hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen tehnyt Seviso Oy on näkemyksenään vielä esittänyt, että sen tarjoukseensa liittämä lisäselvitys ”todistaa ylemmän luokituksen”. Tällä lisäselvityksellä Seviso Oy viitannee 16.7.2010 päivättyyn tilintarkastus- / toiminnantarkastuskertomukseen. Kertomuksesta ei käy ilmi Seviso Oy:n luottoluokkaa taikka sitä mitenkä kertomus vaikuttaisi Seviso Oy:n luottoluokitukseen taikka että se nostaisi Seviso Oy:n luottoluokitusta.

 

Edellä lausuttu huomioon ottaen katson, ettei asiassa ole toimittu Seviso Oy:n väittämin tavoin virheellisesti. Seviso Oy:n hankintaoikaisua koskeva vaatimus on siten hylättävä.

 

Johtopäätös

 

Kaupunginhallitus hylännee Seviso Oy:n hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen perusteettomana.

Oheismateriaali 1Seviso Oy:n hankintaoikaisua koskeva vaatimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättä, että Seviso Oy:n hankintaoikaisua koskeva vaatimus hylätään perusteettomana.

Kokoukseen on kutsuttu asiaa selostamaan hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selostamassa hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen.

Jakelu

aoSeviso Oy
tiedKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus