Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15728.03.20116

8036-2010 (642, 035, 641)

TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeiden lunastaminen vähemmistöosakkeenomistajilta (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 157

Kaupunginlakimies Jaana Lehtonen 17.3.2011:

Turku Science Park Oy purkautui 30.6.2010 selvitysmenettelyttä ja sen varat ja velat siirtyivät jakautumisella kahdelle uudelle yhtiölle Turku Science Park Oy:lle ja TScP Kiinteistöt Oy:lle. Kaupunginhallituksen päätöksen 23.8.2010 § 442 täytäntöön panemiseksi on sen jälkeen toteutettu osakevaihtoja, joissa TScP Kiinteistöt Oy:n vähemmistöosakkeenomistajat ovat vaihtaneet omistamansa TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeet Turku Science Park Oy:n osakkeisiin. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti yhtä TScP Kiinteistöt Oy:n osaketta vastaan kaupunki on luovuttanut vastineeksi 3,3569 Turku Science Park Oy:n osaketta. Osakevaihdossa yhden Turku Science Park Oy:n osakkeen oman pääoman määrä oli 3,4543 euroa ja yhden TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeen oman pääoman määrä oli 11,5959 euroa. Järjestelyn tavoitteena on ollut saada kaikki TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeet kaupungin omistukseen.

Turun kaupunki omistaa tällä hetkellä Turku Science Park Oy:n osakkeista 70,17 %:ia ja TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeista 99,22 %:ia. Osa TScP Kiinteistöt Oy:n pienosakkaista on ilmoittanut toivomuksenaan, että osakevaihdon sijasta kaupunki mieluummin lunastaisi heidän osakkeensa. Osakeyhtiölain 18 luvun 1 §:n mukaan kaupungilla on oikeus ja vastaavasti pienosakkaan niin vaatiessa myös velvollisuus lunastaa vähemmistöosakkeenomistajan osakkeet.

Lunastuskustannukset riippuvat osakkeen lunastusarvosta sekä lunastettavien osakkeiden lukumäärästä. Osakkeiden käypä arvo tullaan määrittelemään tilintarkastajan lausunnon ja muun käytettävissä olevan materiaalin perusteella myöhemmin osakkeita lunastettaessa. Arvio yhteenlasketusta lunastuskustannuksesta kaupungille on noin 27.000 – 122.000 euroa lisättynä varainsiirtoverolla (1,6 %).

TScP Kiinteistöt Oy:llä ei ole tällä hetkellä liiketoimintaa, koska sen omaisuus on myyty Kiinteistö Oy Focun osalta kaupunginvaltuuston 30.8.2010 § 167 ja kaupunginhallituksen 7.12.2010 § 626 (dnro 8036-2010) sekä Kiinteistö Oy Electrocityn ja Kiinteistö Oy Datacityn osalta kaupunginvaltuuston 29.3.2010 § 65 ja kaupunginhallituksen 21.6.2010 § 382 (13004-2009) tekemien päätösten nojalla. TScP Kiinteistöt Oy maksaa kesäkuussa loput edellä mainittuun liiketoimintaan liittyvät velkansa pois.

Yhtiö voidaan tarvittaessa ottaa kaupungin muun osakeyhtiömuodossa harjoitettavan liiketoiminnan käyttöön sen jälkeen, kun se on kokonaisuudessaan Turun kaupungin omistuksessa.

Hallintosäännön 33 §:n mukaan muiden kuin julkisesti noteerattujen osakkeiden ja osuuksien ostamisesta päättää valtuuston päättämien perusteiden mukaisesti ja talousarvionsa puitteissa kaupunginhallituksen omaisuus- ja irtaimistorekisteriin kirjattavan omaisuuden osalta kaupunginhallitus, jos omaisuuden arvo on alle 3 miljoonaa euroa. TScP Kiinteistöt Oy:n nykyiset osakkeet ovat kaupunginhallituksen taseessa.

Kaupunginhallitus päättänee, että

- Turun kaupunki ostaa tai lunastaa TScP Kiinteistöt Oy:n niiltä vähemmistöosakkeenomistajilta, jotka eivät suostu osakevaihtoon, näiden omistamat TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeet ja että

- talousjohtaja oikeutetaan hyväksymään osto-/lunastushinta sekä muut osakkeiden lunastamiseksi tarpeelliset toimenpiteet sekä allekirjoittamaan osakkeiden hankintaa koskevat asiakirjat.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- Turun kaupunki ostaa tai lunastaa TScP Kiinteistöt Oy:n niiltä vähemmistöosakkeenomistajilta, jotka eivät suostu osakevaihtoon, näiden omistamat TScP Kiinteistöt Oy:n osakkeet ja että

- talousjohtaja oikeutetaan hyväksymään osto-/lunastushinta sekä muut osakkeiden lunastamiseksi tarpeelliset toimenpiteet sekä allekirjoittamaan osakkeiden hankintaa koskevat asiakirjat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, lakiasiat
tpvLaiho Jukka