Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13314.03.2011

5772-2010 (242, 614, 244)

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksosen kirjallinen kysymys Asunto Oy Sairashuoneenkatu 8:n puutalon suojelemista koskevassa asiassa

Tiivistelmä: -

Kh § 133

Kaupunginhallituksen jäsen Mikko Laaksonen 14.3.2011:

Tiedustelen seuraavaa:

Asunto-osakeyhtiö Sairashuoneenkatu 8 on anonut tonttinsa sisäpihalla sijaitsevan puutalon purkamista. Museokeskus lausuu seuraavasti kohteen arkkitehtonisesta ja kulttuurihistoriallisesta arvosta ja vastustaa purkamista:

”Muurarimestari ja arkkitehti Erik Johan Wennerqvistin laatimien piirustusten mukaan vuonna 1831 Lasaretin ja Linnan lääkärille, herra A. W. Walleniukselle rakennettu puutalo on rakennus- ja kulttuurihistoriallisesti sekä kaupunkikuvallisesti erittäin arvokas. Se on vanhimpia VIII kaupunginosassa säilyneistä rakennuksista, ja ainoa jäljellä oleva, joka enää konkreettisesti liittyy alueella toimineeseen vanhaan Lasarettiin eli läänin- ja kaupunginsairaalaan. Rakennuksen suunnittelija, vuonna 1828 muurarimestaritutkinnon suorittanut E. J. Wennerqvist (1800-1872) kuuluu Turun palon jälkeisen jälleenrakennuskauden merkittävimpiin ja tuottoisimpiin arkkitehteihin. Runsaslukuisesta tuotannosta huolimatta hänen suunnittelemiaan rakennuksia on Turun kaupunkialueella jäljellä vain muutama (Kerttulinkatu 2 ja Hämeenkatu 26).”

Lisäksi on todettava, että asunto-osakeyhtiön Alex Nyströmin 1910-11 suunnittelema jugendtyylinen kerrostalo on myös arvioitu suojelunarvoiseksi museokeskuksen 2002 laatimassa inventoinnissa.

Tiedustelen seuraavia asioita:

- Onko kohteessa käynnissä asemakaavanmuutos kyseisten rakennusten suojelemiseksi?

- Mikäli ei, millä päätöksillä asemakaavanmuutos kyseisten rakennusten suojelemiseksi voidaan välittömästi käynnistää, ja mikä taho tekee päätöksen?

- Mikäli rakennuslautakunta esittelystä poiketen myöntää purkuluvan, millä toimenpiteillä kaupunginhallitus voi estää ko. kohteen purkamisen asemakaavanmuutoksen laatimisen ajaksi?

Pyydän vastausta seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen 21.3.2011 mennessä.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää kirjallisen kysymyksen asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

valpYmpäristö- ja kaavoitusvirasto