Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus1427.01.20111
Peruspalvelulautakunta6501.03.201111
Kaupunginhallitus12814.03.201113

931-2011 (314)

Lausunto AMK-opiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistapakokeilusta (Pj)

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveysministeriö järjestää kokeilun, jossa ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestettäisiin ns. YTHS-mallilla yhdenmukaisesti yliopisto-opiskellijoiden kanssa. Kokeiluun osallistumista on tarjottu ammattikorkeakoulupaikkakunnille pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki hakee kokeilupaikkakunnaksi.

Amkh § 14

Rehtori Juha Kettunen:

 

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 2.12.2010 työryhmän valmistelemaan, ohjaamaan ja seuraamaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilua. Työryhmän tehtävänä on selvittää ns. YTHS-mallin soveltuvuutta tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistuvien AMK-opiskelijoiden opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseksi vuosina 2011-2014 toteutettavan kokeilun avulla sekä esittää loppuarvioinnin perusteella jatkotoimenpide-ehdotukset. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut opiskelijoille.

 

Kokeilun toteuttaa YTHS sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ohjauksessa. Kokeilu toteutetaan vastaavalla rahoituspohjalla kuin YTHS:n nykyinen rahoitus toimii. Kokeiluun osallistuminen edellyttää myös kokeilupaikkakuntien ja opiskelijoiden rahoitukseen sitoutumista. Valtion talousarviossa on varauduttu kolmivuotisen kokeilun toteuttamiseen kahdella paikkakunnalla. Vuositasolla tähän kokeiluun on varattu 1,2 miljoonaa euroa.

 

Valtakunnallinen työryhmä tiedustelee 21.1.2011 päivätyllä kirjeellä kaupungin, ammattikorkeakoulun ja terveyskeskukseen kokeiluun osallistumishalukkuutta ja toivoo, että päätös tehtäisiin kaupunginhallituksen tasolla, jolloin kunnan sitoutuminen kokeiluun on varmistettu. Työryhmä pyytää vastauksia 22.2.2011 mennessä.

 

Turussa on kokoontunut 5.1.2011 ja 25.1.2011 asiaa valmisteleva paikallinen työryhmä, johon ovat kuuluneet Turun kaupungin, ammattikorkeakoulun, YTHS:n ja opiskelijakuntien edustajat. Työryhmässä on syntynyt yksimielinen käsitys, että Turku pyrkii kokeilupaikkakunnaksi.

 

Liite 1                                 Sosiaali- ja terveysministeriön kirje

 

Ehdotus       Ammattikorkeakoulun hallitus päättää ilmaista osallistumishalukkuuden kokeiluun osallistumisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Perla § 65

Perusterveydenhuolto, ehkäisevä terveydenhuolto, tulosyksikköjohtaja Pirjo-Riitta Liuksila:

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 2.12.2010 työryhmän valmistelemaan, ohjaamaan ja seuraamaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden YTHS-mallin kokeilua. Työryhmän tehtävänä on selvittää ns. YTHS-mallin soveltuvuutta tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistuvien AMK-opiskelijoiden opiskelijaterveydenhuollon järjestämiseksi vuosina 2011-2014 toteutettavan kokeilun avulla sekä esittää loppuarvioinnin perusteella jatkotoimenpide-ehdotukset. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut opiskelijoille.

Kokeilun toteuttaa YTHS sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ohjauksessa. Kokeilu toteutetaan vastaavalla rahoituspohjalla kuin YTHS:n nykyinen rahoitus toimii. Kokeiluun osallistuminen edellyttää myös kokeilupaikkakuntien ja opiskelijoiden rahoitukseen sitoutumista. Valtion talousarviossa on varauduttu kolmivuotisen kokeilun toteuttamiseen kahdella paikkakunnalla. Vuositasolla tähän kokeiluun on varattu 1,2 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä kunta korvaa YTHS:lle opiskelijasta 33,38 €/v. Yliopisto-opiskelijat maksavat ylioppilaskunnan jäsenmaksuun kuuluvan terveydenhuoltomaksun, joka on tällä hetkellä 42€. Kokeilussa kunta sitoutuu maksamaan AMK-opiskelijoista saman summan (33,38€/v) ja lisäksi edellytetään kunnan maksavat tappiotakuusumman 42€ niistä opiskelijoista, jotka eivät maksa terveydenhuoltomaksua. Lisäksi kunta joutuu huolehtimaan terveydenhoitomaksun maksamatta jättävien opiskelijoiden asetuksen 380/2009 mukaisen terveydenhuollon.

Kokeiluun piiriin kuuluvia opiskelijoita on Turussa 6551, kuntaosuus näistä opiskelijoista on 218 672,38 € ja tappiotakuusumma on välillä 0 € - 275 142 €. Maksimissaan kokeilun kokonaiskustannus on 493 814 €/v. Kokeilun aikana syntyvää säästöä on vaikea ennakoida.

Valtakunnallinen työryhmä tiedustelee 21.1.2011 päivätyllä kirjeellä kaupungin, ammattikorkeakoulun ja terveyskeskukseen kokeiluun osallistumishalukkuutta ja toivoo, että päätös tehtäisiin kaupunginhallituksen tasolla, jolloin kunnan sitoutuminen kokeiluun on varmistettu. Työryhmä pyytää vastauksia 8.3.2011 mennessä.

Turussa on kokoontunut 5.1.2011 ja 25.1.2011 asiaa valmisteleva paikallinen työryhmä, johon ovat kuuluneet Turun kaupungin, ammattikorkeakoulun, YTHS:n ja opiskelijakuntien edustajat. Työryhmässä on syntynyt yksimielinen käsitys, että Turku pyrkii kokeilupaikkakunnaksi. Mikäli kokeilu toteutuu Turussa on YTHS alustavissa keskusteluissa esittänyt toiveensa hammashuollon tilojen käytöstä ilta-aikana. Tilojen ja laitteiden käyttöön liittyvistä korvauskuluista (leasingmaksut, materiaalit, tilojen käyttöön liittyvät kustannukset ja korjaus ja huoltokulut)tulee erikseen sopia olemassa olevien tietojen perusteella mikäli hanke toteutuu.

V. 2011 talousarviossa kokeilukustannuksiin ei ole varauduttu.

Liite 1Sosiaali- ja terveysministeriön kirje

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää osaltaan ilmoittaa kaupunginhallitukselle, että Turku hakee kokeilupaikkakunnaksi YTHS-mallin laajentamiseksi koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 128

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 9.3.2011:

Sosiaali- ja terveysministeriö on kirjeellään 21.1.2011 tarjonnut kaikille ammattikorkeakoulupaikkakunnille pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta osallistumista kokeiluun, jossa ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestettäisiin YTHS -mallilla, jolloin palvelut toteutuisivat yhdenmukaisesti yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Kirjeen mukaan kokeilun tarkoituksena on selvittää ns. YTHS -mallin soveltuvuutta tutkintoon johtavaan koulutukseen osallistuvien ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistavaksi vuosina 2011-2014 toteutettavan kokeilun avulla. Kokeilun tavoitteena on luoda kattavat ja laadukkaat opiskeluterveydenhuollon palvelut opiskelijoille. Kokeilusta katsotaan olevan hyötyä opiskelijoille paremman terveyden ja opiskelukyvyn sekä terveydenhoitopalvelujen paremman saatavuuden kautta. Tämän katsotaan hyödyttävän tulevaisuudessa myös kuntia.

Sosiaali- ja terveysministeriön 21.1.2011 kirjeen mukaan, mikäli ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto järjestetään YTHS -mallin mukaan, säätiön toimintaa rahoitetaan opiskelijoiden maksamilla terveydenhoitomaksuilla ja käyntimaksuilla, Kelan maksamalla korvauksella ja yliopistokaupunkien maksamilla yleisavustuksilla. Vuokrakuluihin säätiö saa vuokra/avustusta valtion budjetin kautta opetusministeriöltä.

Vuonna 2011 eri rahoittajatahojen osuudet YTHS:n toimintamenoihin ovat seuraavat: Kansaneläkelaitos 58,5 %, opiskelijat 19,0 %, yliopistopaikkakunnat 11,5 %, OPM 9,9 % ja muut 1,0 %.

Peruspalvelulautakuntaa on omassa lausunnossaan laskenut, että maksimissaan kokeilun vuosikustannus on 493 814 euroa ja että kokeilun aikana syntyvää säästöä on vaikea ennakoida. Peruspalvelulautakunta ei ole vuoden 2011 talousarviossa varautunut ko. menoerään. Lisäksi on todettava, että Turun kaupunki tuottaa jo nyt ammattikorkeakoulunopiskelijoille terveydenhuoltopalveluita (4 terveydenhoitajaa, 1 lääkäri, hammashuolto jne.; Hämeenkadun tilat). Nämä resurssit on otettava huomioon mahdollisessa uudelleenjärjestelyssä kokeilun aikana.

Peruspalvelulautakunnan lausunnossa ei myöskään ole kerrottu neuvotteluista YTHS:n kanssa ja YTHS:n mahdollisuuksista järjestää ko. palvelut.

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt vastauksia viimeistään 8.3. ja toivonut, että päätös asiasta tehtäisiin kaupunginhallituksen tasolla. Peruspalvelulautakunnan ja Ammattikorkeakoulun lausunnot asiasta on lähetetty etukäteen sosiaali- ja terveysministeriölle.

Peruspalvelulautakunta ja Ammattikorkeakoulun hallitus ovat ilmaisseet halukkuutensa siihen, että Turku hakee kokeilupaikkakunnaksi YTHS-mallin laajentamiseksi koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita. Nämä lausunnot on lähetetty etukäteen sosiaali- ja terveysministeriöön tiedoksi.

Liite 1Sosiaali- ja terveysministeriön kirje

EhdotusKaupunginhallitus päättää ilmoittaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että Turun kaupunki hakee kokeilupaikkakunnaksi YTHS-mallin laajentamiseksi koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita.

Mikäli Turku hyväksytään mukaan kokeiluun, peruspalvelulautakunnan tulee oman talousarvionsa puitteissa hoitaa kokeilusta aiheutuvat kustannukset siten, etteivät opiskelijaterveydenhuollon kokonaiskustannukset nouse ja että tilojen ja henkilöstön osalta tulee erikseen neuvotella YTHS:n kanssa palveluiden tuottamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausSosiaali- ja terveysministeriö
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus
tiedPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Amkh § 14
Liite 1:Sosiaali- ja terveysministeriön kirje 21.1.2011

Perla § 65
Liite 1:Sosiaali- ja terveysministeriön kirje

Kh § 128
Liite 1:Sosiaali- ja terveysministeriön kirje