Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta7001.03.201116
Kaupunginhallitus12614.03.201111

783-2010 (011, 042, 101)

Kaupungin järjestämät työllistymispalvelut ja työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma vuodelle 2011 (Pj)

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta on esittänyt kaupunginhallitukselle työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman hyväksymistä vuodelle 2011. Samalla määrärahat siirretään peruspalvelulautakunnan alaisuuteen. Peruspalvelulautakunnan ehdotus esitetään hyväksyttäväksi.

Perla § 70

Kuntoutumispalvelut, työelämäkuntoutus, toimistopäällikkö Jaana Malén ja tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 2.2.2011:

Kaupunginhallitus varaa työllistämiseen tarvittavan varausmäärärahan vuosittain kaupungin talousarvioon. Hallinnointi tapahtuu sosiaali- ja terveystoimen kuntoutumispalvelujen tulosalueella ja määräraha siirretään yleensä alkuvuodesta, kun hallintokunnan esittämä käyttösuunnitelma on hyväksytty.

Peruspalvelulautakunta on käsitellyt vuoden 2011 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesityksen 22.09.2010(Perla § 289) ja esittänyt sen edelleen hyväksyttäväksi Kh:lle.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 29.11.2010 (Kv § 224) Kh:n varausmäärärahan, joka sisältää kaupungin työllisyydenhoidon omarahoitusosuuden 3 .754.130 M€.

Vuodelle 2011 kaupungin työllistämistoimintaan varattu omarahoitusosuus on 3.754.130 M€  ja arvioitu valtionosuus n.1.750,000 €.  Yhteensä  kaupungin työllistämistoimintaan varattu rahoitus on siis n.5,5M€.

Työllisyystoimenpiteet keskittyvät vuonna 2011 palkkatukityöllistämisen tuntuvaan lisäämiseen. Tämän työllistävän toimenpiteen avulla voidaan hallintokuntiin työllistää sekä pitkäaikaistyöttömiä turkulaisia työnhakijoita että nuoria työttömiä asiakkaita katkaisemaan ja ennaltaehkäisemään pitkittyvää työttömyyttä.

Oppisopimuskoulutuksen ylläpitäminen on tärkeää etenkin nuorilla työttömillä asiakkailla tarvittavan ammattitutkinnon saamiseksi. Myös kaupungin eri hallintokuntien henkilöstötarpeita tuleville vuosille voidaan huomioida oppisopimuskoulutuksen avulla.

Kaupungin työllistämistoiminnassa tarvitaan panostus myös muunlaisille työllistäville toimenpiteille. Asiakaslähtöiseen räätälöityyn työllistymispolkuun on tarve etenkin syrjäytyneillä nuorilla, jotka usein elävät vain toimeentulotuen varassa, ovat keskeyttäneet useita ammattikoulutuksia jne. Myös aikuisasiakkaitten joukossa on työllistämistoimenpiteiden tarpeessa olevia henkilöitä, joille ainoa mahdollisuus on kaupungin oma työllistäminen.

Työllisyystoimenpiteitä tarvitaan laajalla skaalalla estämään pitkäaikaistyöttömyyteen valumista sekä ennaltaehkäisemään syrjäytymiskierteen pahenemista pitempään työttömänä olleiden parissa. Työvoimaresurssin tarvittavaan lisäykseen on varaus vuoden 2011 käyttösuunnitelmaesityksessä.

Työllisyysmäärärahabudjetista asiakaspalveluostoina hankitaan kuntouttavaa työtoimintaa sekä alle että yli 25-vuotiaille työttömille asiakkaille. Tähän palveluun varattavaa määrärahaa on korotettu vuoden 2010 alusta voimaan tulleen lainsäädännön muutoksen perusteella.

Työ - ja elinkeinoministeriö on supistamassa merkittävästi työttömien asiakkaitten työ - ja toimintakyvyn selvittämiseen tarvittavaa määrärahaa ja siirtämässä tätä palvelua tarvitsevaa asiakaskuntaa kunnan hoidettavaksi. Määrärahalla katetaan sellaisia yksilötason työkykytutkimuksia ,joita ei saada kunnan peruspalveluiden piiristä.

Vuoden 2011 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaesityksessä on varaukset sekä mielenterveyskuntoutujille tarkoitettuun Tsemppi-palveluun että yhteistyöhön kolmannen sektorin työllisyyshanketoiminnan kanssa. Tsemppi-Talo -toiminta on jo vakiintunutta asiakkaitten työkyvyn parantamiseen tähtäävää ammatillista kuntoutusta, jonka avulla asiakkaitten työllistymispolkuja voidaan auttaa.

Kolmannen sektorin hanketoiminnassa päärahoitus tulee ELY -keskukselta  ja kaupungin rahoitusosuuksilla tuetaan kehitettäviä uusia palveluita ja työllisyyden hoidon innovaatioita.

Liite 1Varaus kaupungin omaan työllistämistoimintaan/Käyttösuunnitelma

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle

Lisäksi esitämme hyväksyttäväksi työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman edellä esitetyn mukaisesti ja että

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 15.2.2011:

PäätösPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että

Lisäksi esitämme hyväksyttäväksi työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman edellä esitetyn mukaisesti ja, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 126

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 9.3.2011:

Puollan peruspalvelulautakunnan esitystä työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaksi vuodelle 2011. Määrärahalla on vuonna 2011 tarkoitus lisätä erityisesti palkkatukityöllistämistä. Oppisopimuskoulutuksen ylläpitäminen on tärkeää etenkin nuorilla työttömillä ammattitutkinnon saamiseksi. Asiakaslähtöiseen räätälöityyn työllistymispolkuun on tarve etenkin syrjäytyneillä nuorilla, jotka usein elävät vain toimeentulotuen varassa.

Rakennemuutos ja suhdannevaraustililtä on osoitettu 1 milj. euroa käytettäväksi palkkatukityöllistämiseen, jonka kohteena olisivat 45 + miehet, jotka ovat pitkäaikaistyöttömiä tai ovat ajautumassa pitkäaikaistyöttömyyteen. Kaupunginhallituksen hyväksymän linjauksen mukaisesti rakenne- ja suhdannevaraustililtä osoitettiin lisäksi 200.000 euroa Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnan käynnistämiseen yhteistyössä TE-toimiston kanssa erikseen tehtävän suunnitelman mukaisesti.

Esitän, että vuoden 2012 työllisyysmäärärahat säilytetään edelleen kaupunginhallituksen tilillä.

Liite 1Varaus kaupungin omaan työllistämistoimintaan/Käyttösuunnitelma

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

työllisyysmääräraha on kokonaisuudessaan n. 5.5 M€, josta kaupungin omarahoitusosuus on 3.754.130 M€ ja valtionosuus n. 1.750.000 M€,

työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma hyväksytään edellä esitetyn mukaisesti,

työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmaa voidaan tarkentaa vuoden 2011 aikana tarpeen mukaan,

työllisyysmääräraha siirretään Kuntoutumispalveluiden Työelämäkuntoutuksen työllistymispalveluyksikölle,

työllisyysmäärärahan sitovuustaso on Kh 1002 ja rahan käyttö raportoidaan neljännesvuosittain,

kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä sekä palkkatukityöllistämisestä saatava valtion korvaus tuloutetaan Kuntoutumispalveluiden tulosalueen työllistymispalveluyksikölle, joka vastaa lain mukaisen asiakastyön ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä (22400 tilit),

erillisiä työllisyyshankkeita varten varatusta määrärahasta tehdään rahoituspäätökset hankekohtaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2012 määräraha käsitellään kaupunginhallituksen toimielimessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, talousasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Perla § 70
Liite 1:Työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelma

Kh § 126
Liite 1:Varaus kaupungin omaan työllistämistoimintaan/Käyttösuunnitelma