Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10128.02.201110

5100-2010 (001, 011)

Turun liittyminen kuntatoimijoiden yhteisen talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen sekä ICT-yhtiöiden (Kunnan Taitoa Oy = KPK THH ja Tiera Oy = KPK ICT) osakkaaksi (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 101

Talousjohtaja Jukka Laiho 22.2.2011:

Kuntatoimijat perustivat 15.9.2010 KPK ICT ja KPK THH -yhtiöt tietoyhteistyön tiivistämiseksi Kuntatalolla allekirjoitetulla perustamisasiakirjalla. Yhtiöiden perustaminen pohjautuu Sitran koordinoimaan Kuntien Palvelukeskus -hankkeeseen, jossa on ollut mukana laaja joukko kuntia, kuntayhtymiä sekä sidosryhmiä, kuten Kuntaliitto ja valtiovarainministeriö. Yhteistyössä laaditut liiketoimintasuunnitelmat konkretisoituivat kahden, kuntatoimijoiden omistaman yhtiön perustamiseen. Tietohallinnon palveluita tuottavassa KPK ICT Oy:ssä oli 24 perustajaosakasta ja talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tuottavassa KPK THH Oy:ssä 11 perustajaosakasta.

Turun kaupunginhallitus on kokouksessaan 17.5.2010 § 298 päättänyt:

että Turun kaupunki on mukana neuvottelemassa KPK ICT Oy:n ja KPK THH Oy:n perustamisesta,

että liitteen 1 ja 2 mukaiset aiesopimukset hyväksytään,

että varsinainen KPK ICT Oy:n ja KPK THH Oy:n osakkaaksi liittymispäätös tulee tuoda kaupungin / kunnanhallituksen päätettäväksi, kun osakkuuden ehdot ovat selvillä,

että liittyminen KPK ICT Oy:n ja KPK THH Oy:n omistajaksi ja palveluiden käyttäjäksi valmistellaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti ja

että jatkovalmistelussa selvitetään palvelukeskushankkeiden henkilöstö- ja talousvaikutukset.

 

Osakkuuden ehdot:

Yhtiöiden perustamisen suunnitellut valmistelukomitea on päättänyt, että osakkuus merkitään kunnan asukasluvun 31.12.2009 mukaisen määrän yhtiön osakkeita. Kuntayhtymät ja muut kuntatoimijat merkitsevät kukin yhden osakkeen:

1 € per osake 31.3.2011 saakka,

3 € per osake 31.3.2012 saakka ja

6 € per osake 1.4.2012 alkaen tai muu yhtiökokouksen päätökset perusteella.

Turun asukasluku oli 31.12.2009 176 087, jolloin yhtiöiden osakkaaksi liittyminen maksaisi 2 * 176 087,00 euroa. Tähän kustannukseen on varauduttu talousarviossa 2011 Kaupunginhallituksen investointiosassa arvopaperit (2 04 31).

Omistajaksi ja palveluiden käyttäjäksi siirtymistä valmistellaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti

KPK -hankkeita on diaarilla (14439-2009) käsitelty yhteistyötoimikunnassa 20.11.2009, 1.12.2009 ja 18.3.2010 sekä diaarilla (5100-2010) käsitelty yhteistyötoimikunnassa 20.5. ja 28.6.2010.

Palvelukeskushankkeiden henkilöstö- ja talousvaikutukset Turun kaupungille

Varsinais-Suomen kunnat (Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Taivassalo ja Turku) ovat yhdessä, Sitran konsulttien johdolla, tarkentaneet ja tehneet laskelmia kustannushyödyistä liittymisestä KPK THH:n. Selvityksen perusteella voidaan todeta:

-  yhteinen tavoite aikaansaada toimipiste Varsinais-Suomeen, KPK THH V-S; osana valtakunnallista KPK THH:ta.

-  Mikäli Turku päättää liittyä THH- yhtiöön ovat muut kunnat valmiita neuvottelemaan liittymisestä Varsinais-Suomen THH:n käyttäjäksi ja valtakunnallisen THH:n osakkaiksi. Varsinais-Suomen toimipiste voisi olla Turun talouspalvelukeskus

-  KPK THH V-S:n nykyisistä toimintamalleista ja palveluista laskettuna, säästöpotentiaali on pitkällä aikavälillä huomattava. Laskelmien perusteella voidaan paikallisesti, toimintamalleja yhdenmukaistamalla, saavuttaa kymmenien henkilötyövuosien säästöt. Koska suurin osa KPK THH:n kustannuksista ovat henkilöstöön liittyviä, on lopullinen säästöpotentiaali arvioitavissa vasta kun KPK THH:n ja yhtiön omistajat ovat sopineet henkilöstön siirtymisen ehdoista.

KPK THH V-S:n yhdessä tekemien laskelmien mukaan eläköityminen on talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa seuraavan kuuden vuoden aikana noin 20%. Tämä on valtava haaste osaamisen korvaamisen näkökulmasta. Toisaalta se tarjoaa myös mahdollisuuden tuottavuuden kasvun realisoimiseen.

ICT –yhtiön tarkoituksena on rakentaa hallinnonalakohtaiset osaamisverkot parhaiden käytäntöjen levittämiseksi kaikille kuntatoimijoille. KPK ICT hallinnoi osaamisverkostoa ja projekteja.

Kustannussäästöjä syntyy, kun KPK ICT kilpailuttaa ja toteuttaa kunnallisia tietojärjestelmien kehitys- ja uudistustarpeita vain kerran. Sama ratkaisu on sen jälkeen monistettavissa muihin kuntiin. Säästyvät kustannukset eivät realisoidu ICT kustannusten alenemisena vaan rahat on tarkoitus kohdentaa kehitystyön nopeuttamiseen. Säästöt realisoituvat kuntien ydinprosessien tuottavuuden paranemisena. Säästöpotentiaalin suuruutta ei ole arvioitu.

Turun kaupunki on investoinut SAP – toiminnanohjausjärjestelmään, ja taloushallinnon osalta käyttöönotto on tapahtunut 2.1.2011. Suomessa on vajaat 20 kuntien tai kuntien omistamien yksiköiden SAP – toteutusta. SAP – projektit jakautuvat viidelle eri toimittajalle, ja kaikki toteutukset on tehty erilaisina. Kunnallisten SAP – käyttäjien lukumäärä kuitenkin kasvaa jatkuvasti. Kuntien tulee jatkossa päästä yhdenmukaistamaan SAP – ratkaisujaan, ja uudet projektit tulisi tehdä jo toteutettujen parhaiden käytäntöjen mukaan. Käytäntöjen yhdenmukaistaminen on luontevinta toteuttaa KPK – konseptin avulla.

Varsinais-Suomen kuntien liittyminen palvelukeskuksen asiakkaaksi tulee toteuttaa monistamalla Turun SAP – prosesseja lähikuntien käyttöön. Prosessien monistaminen on kustannustehokkain tapa laajentaa SAPin käyttöönottoa. Turun näkökulmasta SAPin investointikustannukset jakaantuvat käyttäjämäärien kasvaessa laajemmalle käyttäjäkunnalle.

Turku ja KPK –yhtiöt eivät ole vielä neuvotelleet sopimusta SAP-lisenssien ja projektin investointimenojen siirrosta KPK –yhtiölle.

Turun tulisi tässä vaiheessa investoida KPK –yhtiöiden osakkeisiin. Turun tulee tukea pyrkimystä yhdenmukaistaa Suomen kuntien talous- ja tietohallintoprosesseja tulevien kustannushyötyjen varmistamiseksi. Turku ei tässä vaiheessa sitoudu omien toimintojen siirtämiseen KPK - yhtiöiden hoidettavaksi. Osakkeiden hankintapäätös siis ei johda henkilöstövaikutuksiin. Mikäli Turku myöhemmin aikoisi siirtää henkilöstöä ja toimintoja KPK –yhtiöihin, käydään siirtämiseen liittyvät neuvottelut henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti, ja päätökset tuodaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Taloudellisiksi vaikutuksiksi jää tässä vaiheessa osakkeiden hankintameno. Osakkeiden hankintameno ei ole tulosvaikutteinen erä. Osakkuudet mahdollistavat Turulle inhouse -palveluiden ostot ilman hankintalainmukaista kilpailutusta. Mahdolliset palveluostot liittyvät talousarvioon sisältyvien palveluiden ostoihin, eivätkä siten ole Turulle lisäkustannus. Hyödyt investoinneista realisoituvat vasta kun KPK-yhtiöt ovat saavuttaneet tuloksia toimialojen toimintaprosessien ja sovellusten yhdenmukaistamisessa. Osakkuudet eivät sulje Turulta pois muita vaihtoehtoja talous- ja ICT – palvelujen ostamisessa.

Mikäli Turku tekisi KPK –yhtiöiden osakkeiden hankintapäätöksen välillä 1.4.2011 – 31.3.2012, olisi osakkeiden hankintameno 704 tuhatta euroa enemmän kuin tällä hetkellä. Mikäli päätöksenteko siirtyisi 1.4.2012 jälkeen, olisi hintaero jo 1,4 miljoonaa euroa.

Mikäli KPK –yhtiöt epäonnistuvat liiketoiminnassaan, kantaa Turku riskin sijoittamansa oman pääoman ehtoisen rahoituksen menettämisestä. Aktiivisella omistajaohjauksella voidaan rajoittaa liiketoiminnan vastuiden kertyminen yli yhtiöiden oman pääoman määrän.

Yhtiöiden ja hallintoa ja päätöksentekomenettelyä ja kuvataan ja säädellään hallintosäännöillä joilla pyritään turvaamaan osakkaiden mahdollisuus ohjata Yhtiön toimintaa ja vaikuttaa Yhtiön strategisiin tavoitteisiin ja keskeisimpiin päätöksiin sekä sisällöllisesti että muodollisen päätöksenteon kautta.

Oheismateriaali 1Kuntien palvelukeskus KPK ICT Oy:n hallintosääntö

Oheismateriaali 2Kuntien palvelukeskus KPK ICT Oy:n yhtiöjärjestys

Oheismateriaali 3Kuntien palvelukeskus KPK THH Oy hallintosääntö

Oheismateriaali 4Kuntien palvelukeskus KPK THH Oy yhtiöjärjestys

Ehdotan kaupunginhallituksen päätettäväksi,

- että Turun kaupunki liittyy Kuntien Taitoa Oy:n (KPK THH Oy) osakkaaksi ja merkitsee 176 087 kappaletta osakkeita merkintähintaan yksi (1) euro per osake,

-  että Turun kaupunki liittyy Tiera Oy:n (KPK ICT Oy) osakkaaksi ja merkitsee 176 087 kappaletta osakkeita merkintähintaan yksi (1) euro per osake ja

-  että mikäli Turku myöhemmin aikoisi siirtää henkilöstöä ja toimintoja KPK –yhtiöihin, käydään siirtämiseen liittyvät neuvottelut henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti, ja päätökset tuodaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että Turun kaupunki liittyy Kuntien Taitoa Oy:n (KPK THH Oy) osakkaaksi ja merkitsee 176 087 kappaletta osakkeita merkintähintaan yksi (1) euro per osake,

-  että Turun kaupunki liittyy Tiera Oy:n (KPK ICT Oy) osakkaaksi ja merkitsee 176 087 kappaletta osakkeita merkintähintaan yksi (1) euro per osake ja

- että Turun kaupunki ei siirrä osakemerkinnän yhteydessä KPK- yhtiöihin henkilöstöä ja

- että mikäli kaupunki myöhemmin ryhtyy valmistelemaan henkilöstön ja toimintojen siirtoa KPK –yhtiöihin, käydään siirtämiseen liittyvät neuvottelut henkilöstön kanssa yhteistoimintalain mukaisesti, ja päätökset tuodaan erikseen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 10 - 3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Rinne, Artesola, Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Lundahnin Eklundin kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Elo.

 

Jakelu

tpvKeskushallinto, lakiasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat