Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9628.02.20115

12976-2010 (060, 034)

Leasingrahoituksen puitesopimuksen solmiminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 3.12.2007 leasingrahoituksen puitesopimuksen solmimisesta Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa vuosille 2008 - 2011. Talouden vastuualue on pyytänyt viideltä rahoitusyhtiöltä tarjousta vähintään nelivuotisesta leasingrahoituksen puitesopimuksesta. Saatujen tarjousten perusteella kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki solmisi leasingrahoituksen puitesopimuksen Kuntarahoitus Oyj:n kanssa.

Kh § 96

Talousjohtaja Jukka Laiho ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 21.2.2011:

 

Kaupunki on solminut Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa puitesopimuksen leasingrahoituksen käytöstä (Kh 3.12.2007 § 733) vuosille 2008 – 2011. Lisäksi on päätetty poikkeuksellisesti puitesopimuksen jatkamisesta (Kh 6.4.2009 § 194) rahoitusmarkkinoilla tapahtuvien muutosten jälkeen, jolloin Sampo Rahoituksen sopimuksen yksipuolisen irtisanomisen jälkeen sopimuksen hintaa tarkistettiin vastamaan sen hetkistä markkinatilannetta. Sopimuksen jatkotilanteessa pyydettiin kuitenkin myös muita tarjouksia, mutta Sampo Rahoitus oli sillä hetkellä edullisin. Samalla sovittiin, että sopimuksessa on kolmen kuukauden irtisanomisaika ja se päättyy viimeistään vuoden 2011 lopussa. Nyt tämä voimassaoleva sopimus tulisikin irtisanoa näiden ehtojen mukaisesti kolmen kuukauden kuluessa.

 

Talouden vastuualue on lähettänyt uuden tarjouspyynnön leasingrahoituksen puitesopimuksen solmimisesta vuoden 2014 loppuun asti. Tällä kertaa tarjousta pyydettiin koko konsernin leasingrahoituksesta siten, että tytäryhtiöille myönnettäisiin myöhemmässä vaiheessa yhtiökohtaiset limiitit ja kaupungin omavelkaiset takaukset määriteltyyn limiittiin. Yhtiöiden osalta asia on kuitenkin tarkoitus tuoda myöhemmin kuluvan vuoden lopussa ensin kaupunginhallituksen konsernijaoston ja lopulta kaupunginvaltuuston käsittelyyn sen jälkeen, kun kaupungin liikelaitosten yhtiöittäminen edistyy.

 

Kaupungilla on ollut leasingrahoituksen puitesopimus vuodesta 1994 lähtien eri rahoitusyhtiöiden kanssa.

 

Nykyisten talousarviota noudatettavien ohjeiden mukaan kaupungin virastot ja laitokset rahoittavat pääosin kaikki yli 10.000 euron vuosittaisista kone- ja laitehankinnoistaan leasingrahoituksella ellei hankintaan liity esim. valtionapua. Vuosittain solmittujen sopimusten kokonaismäärä vaihtelee, mutta hankintoja arvioidaan kertyvän seuraavan neljän vuoden aikana n. 40 - 50 miljoonan euron arvosta eli vuosittain n. 10 milj. euroa. Tällä hetkellä leasingvastuut per 31.12.2010 ovat puitesopimusten osalta n. 20 milj. euroa. Nykyisen puitesopimuksen kaudella on tehty vain varsin lyhyitä leasingsopimuksia. Jatkossa yksittäisten leasingsopimusten sopimuskauden pidentyessä myös leasingvastuut voivat hieman kasvaa.

 

Sopimuksen ansiosta leasingrahoituksen käyttö on ollut kaupungille edullista. Valmiiksi kilpailutettu rahoitus ja joustava sopimuskäytäntö on yksinkertaistanut sopimusten solmimista. Talouden vastuualue on saatujen kokemusten perusteella puitesopimus-käytännön jatkamisen kannalla. Sopimus tulisi solmia seuraavaksi neljäksi vuodeksi, mutta sopimuksessa olisi optio myös jatkovuosille.

 

Edellä esitettyjen reunaehtojen perusteella taloudenvastuualue on pyytänyt viideltä rahoitusyhtiöltä tarjousta vähintään neljävuotisesta leasingrahoituksen puitesopimuksesta. Määräaikaan mennessä viisi rahoitusyhtiötä jätti tarjouksen: Nordea Rahoitus Suomi Oyj, 3Step IT Oy, Sampo Rahoitus (Sampo Pankki Oyj), Kuntarahoitus Oyj ja Handelsbanken (Svenska Handelsbanken AB (julk)).

 

Rahoituksen kilpailutusta ei tarvitse ilmoittaa hankintalain mukaisesti virallisessa lehdessä.

 

Tarjouksista kokonaisuutena edullisimmaksi osoittautui Kuntarahoitus Oyj:n tarjous. Tarjouksessa etukäteen mainittuja painokertoimia soveltaen Kuntarahoituksen keskimääräinen rahoitusmarginaali oli edullisin. Handelsbankenin, Sampo Rahoituksen ja 3Step It Oy:n tarjous olivat kaikki Kuntarahoituksen tarjousta korkeampia. Nordea Rahoitus Suomi Oy:n tarjous sisälsi lisäksi tarjouspyynnön vastaisesti päiväkoron sisällä lyhennyksiä, joita ei huomioitu leasingvuokrakauden aikana. Tämän takia Nordea Rahoitus Suomi Oyj:n tarjous ei ole vertailukelpoinen muiden tarjousten kanssa ja tulee hylätä tämän takia.

 

Kuntarahoitus Oyj:n tarjous on myös edullisempi kuin nyt päätettävä puitesopimus Sampo Rahoituksen kanssa. Mahdollista on siirtää myös vanhaa leasing-kantaa, joissa on tällä hetkellä suuri jäljellä oleva jäännösarvo.

 

Talouden vastuualue valmistelee uudet ohjeet leasingrahoituksen käytöstä ja tiedottaa puitesopimuksen osapuolen vaihtumisesta ja tarkemmasta siirtymäaikataulusta mm. kaupungin intranet sivuilla.

 

Edellä olevaan viitaten esitämme, että

 

-kaupunginhallitus päättää hyväksyä leasingrahoituksen puitesopimuksen solmimisen Kuntarahoitus Oyj:n kanssa yhtiön esittämän tarjouksen mukaisesti,

 

-Nordea Rahoitus Suomi Oyj:n tarjous hylätään tarjouspyynnön vastaisena,

 

-Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa solmittu nykyinen puitesopimus irtisanotaan päättymään kolmen kuukauden kuluessa,

 

-talousjohtaja Jukka Laiho oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja sopimaan muista mahdollisista sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista,

 

-kaupungin virastot ja laitokset velvoitetaan käyttämään leasingrahoitussopimuksia tehdessään Kuntarahoitus Oyj:n solmittua leasingrahoituksen puitesopimusta talouden vastuualueen asiasta antamien ohjeiden ja määrittämän siirtymäaikataulun mukaisesti,

 

-kaupungin tytäryhtiöiden osalta asia valmistellaan myöhemmin päätettäväksi kaupunginhallituksen konsernijaostoon ja edelleen takausten osalta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Oheismateriaali 1Leasingrahoituksen puitesopimustarjousten kustannusvertailu (ei julkisuuteen)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- leasingrahoituksen puitesopimus solmitaan Kuntarahoitus Oyj:n kanssa yhtiön esittämän tarjouksen mukaisesti,

- Nordea Rahoitus Suomi Oyj:n tarjous hylätään tarjouspyynnön vastaisena,

- Sampo Rahoituksen (Sampo Pankki Oyj) kanssa solmittu nykyinen puitesopimus irtisanotaan päättymään kolmen kuukauden kuluessa,

- talousjohtaja Jukka Laiho oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja sopimaan muista mahdollisista sopimukseen liittyvistä yksityiskohdista,

- kaupungin virastot ja laitokset velvoitetaan käyttämään leasingrahoitussopimuksia tehdessään Kuntarahoitus Oyj:n solmittua leasingrahoituksen puitesopimusta talouden vastuualueen asiasta antamien ohjeiden ja määrittämän siirtymäaikataulun mukaisesti ja

- kaupungin tytäryhtiöiden osalta asia valmistellaan myöhemmin päätettäväksi kaupunginhallituksen konsernijaostoon ja edelleen takausten osalta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKuntarahoitus Oy
aoMuut tarjoajat
tiedJoukkoliikennetoimisto
tiedKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
tiedKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
tiedKasvatus- ja opetustoimi, varhaiskasvatus
tiedKasvatus- ja opetusvirasto
tiedKeskushallinto
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedKiinteistöpalveluliikelaitos
tiedKulttuuriasiainkeskus
tiedKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus
tiedNuorisoasiainkeskus
tiedRakennusvalvontatoimisto
tiedRevisiotoimisto
tiedRuokapalvelukeskus Katerinki
tiedSosiaali- ja terveystoimi
tiedSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tiedTalotoimiliikelaitos
tiedTilaliikelaitos
tiedTurun ammattikorkeakoulu
tiedTurun Satama
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVesiliikelaitos
tiedViherliikelaitos
tiedYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tiedYmpäristönsuojelutoimisto