Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8821.02.201111

10713-2010 (033, 444, 5124)

Turun kaupungin sitoutuminen Osallisena Suomessa - Turun hankkeeseen (Pj)

Tiivistelmä:

Osallisena Suomessa - Turun hanke maahanmuuttajien suomen kielen alkeisopetuksen järjestämisestä on tullut hyväksytyksi sisäasiainministeriön Osallisena Suomessa - kokeiluun. Hankkeelle on vuosille 2011 - 2013 myönnetty määrärahaa 875 000 euroa, josta 345 000 euroa vuodelle 2011. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunginhallitus päättää sitoutumisesta hankkeeseen hankehakemuksen mukaisesti ja oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettamaan hankkeen sekä hyväksymään hankkeen käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet.

Kh § 88

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 16.2.2011

Maahanmuuttajien kotouttamislainsäädännön uudistamisen osana sisäasiainministeriö käynnisti syksyllä 2010 Osallisena Suomessa -hankkeen kotouttamiskoulutuksen uusien järjestämis- ja hankintatapojen kehittämiseksi, koulutuksen ohjaamiseksi ja koulutuksen tarjoamiseksi nykyistä laajemmalle henkilöpiirille.

Kaupunginhallitus päätti 8.11.2010 § 585, että ELY-keskukselle voidaan jättää hankehakemus Osallisena Suomessa -kokeilusta rahoitettavien hankkeiden hakuun. Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja oikeutettiin valmistelemaan ja allekirjoittamaan hankehakemus.

Sisäasiainministeriö päätti 1.2.2011 kotoutumisen edistämisestä annetun lain (1386/2010) 80 § nojalla Osallisena Suomessa -kokeiluun osallistuvista hankkeista ja hankkeille vuosille 2011–2013 myönnettävistä määrärahoista. Turun Osallisena Suomessa hanke hyväksyttiin yhdeksi kymmenestä mukaan otetusta hankkeesta. Turun hankkeelle myönnettiin määrärahaa yhteensä 875.000 euroa, josta 345 000 euroa vuodelle 2011. Hankkeeseen sisältyy työ- ja elinkeinoministeriön Varsinais-Suomen ELY-keskukselle Osallisena Suomessa hankkeeseen myöntämä työvoimapoliittisten toimenpiteiden mom. 51-raha.

Vuodelle 2011 myönnetty määrärahaa jakautuu seuraavasti:

Hankekoordinaatio: 50 000 euroa

Asiakaskohderyhmät; Poluilta 1, 2 ja 3

- Nuoret kaupungin ja TE-toimiston asiakkaat: 135 000 euroa

- Kotiäidit ja erityisryhmät kaupungin ja TE-toimiston asiakkaina: 160 000 euroa

Hankkeen kustannukset jaetaan valtion, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin välillä siten, että valtio vastaa noin puolesta ja Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden yhdessä noin puolesta kustannuksista. Siltä osin, kun kokeiluun sisältyy työvoimapoliittisena koulutuksena hankittavaa kotoutumiskoulutusta, rahoitukseen käytetään ELY-keskuksille jaettavaa normaalia työllistämis-, koulutus- ja erityistoimet momentin määrärahaa. Lisäksi kuntien on toivottu sisällyttävän hankkeeseen omaa panostaan. Turun oma panostus sisältää mm. pedagogisen koordinaattorin rekrytoinnin, koto-ohjaajien työpanosta sekä työtiloja ja -välineitä.

Sisäasiainministeriön myöntämän määrärahan ehtona on täsmennetyn talous- ja toimintasuunnitelman laatiminen vuodelle 2011 ja ohjeellisen talous- ja toimintasuunnitelman laatiminen vuosille 2012–2013 sekä niiden toimittaminen sisäasiainministeriölle viimeistään 15.3.2011. Toimintasuunnitelmien tulee nojautua koulutuksen kehittämisryhmän loppuraporttiin; Osallisena Suomessa - Kehittämissuunnitelma maahanmuuttajien kotoutumisen edistämiseksi. (Jyväskylä 2010)

Ministeriön päätöksen mukaan kaupungin tulee hankesuunnitelman mukaisesti asettaa kokeiluun ohjausryhmä mahdollisimman pian päätöksen saatuaan. Ohjausryhmään tulee kutsua Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen sekä muiden yhteistyötahojen edustajat. Hankkeelle tulee myös rekrytoida mahdollisimman nopeasti päätoiminen projektikoordinaattori, joka vastaa kokeilun toimeenpanosta, seurannasta ja raportoinnista.

Va. johtava kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 17.2.2011:

15.2.2011 voimaan tulleen muutetun kaupunginhallituksen johtosäännön 7 § 3. momentin mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa asiakokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Liite 1Sisäasiainministeriön päätös 1.2.2011

Oheismateriaali 1Osallisena Suomessa hankehakemus 15.11.2010

Oheismateriaali 2Projektikoordinaattorin palkkaaminen hankkeeseen

Oheismateriaali 3Pedagogisen koordinaattorin palkkaaminen hankkeeseen

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 16.2.2011:

EhdotusKaupunginhallitus päättää sitoutua hankehakemuksen mukaisen hankkeen toteuttamiseen ehdolla, että sisäasiainministeriö hyväksyy määrärahan ehtona olevat talous- ja toimintasuunnitelmat. Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan asettamaan hankkeen sekä hyväksymään hankkeen käynnistämiseksi ja toteuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet ja solmimaan tarvittavat sopimukset Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja mahdollisten muiden yhteystahojen kanssa.

Samalla kaupunginhallitus päättää,

että Osallisena Suomessa Turun hankkeeseen saadaan palkata keskushallintoon päätöksenteontuen vastuualueelle työsopimussuhteeseen määräaikainen, ylimääräinen kuukausipalkkainen projektikoordinaattori ajalle 1.4.2011-30.6.2013. Projektikoordinaattorin kokonaispalkka on 3.400-3.700 euroa/kk riippuen valittavan henkilön koulutuksesta ja työkokemuksesta ja kelpoisuusvaatimuksena: tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, hyvä tehtävään soveltuva työkokemus ja riittävä tuntemus kaupungin toiminnasta.

että Osallisena Suomessa Turun hankkeeseen saadaan palkata keskushallintoon päätöksenteontuen vastuualueelle työsopimussuhteeseen määräaikainen, ylimääräinen kuukausipalkkainen pedagoginen koordinaattori ajalle 1.4.2011-30.6.2013. Pedagogisen koordinaattorin kokonaispalkka on 3.000-3.200 euroa/kk riippuen valittavan henkilön koulutuksesta ja työkokemuksesta ja kelpoisuusvaatimuksena: tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, hyvä tehtävään soveltuva työkokemus ja riittävä tuntemus kaupungin toiminnasta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää,

että projektikoordinaattorin ja pedagogisen koordinaattorin rekrytoinnit tulee ensisijaisesti toteuttaa sisäisellä haulla sekä ehdolla, että sisäasiainministeriö hyväksyy määrärahansa ehtona olevat täsmennetyt talous- ja toimintasuunnitelmat ja

että pedagogisen koordinaattorin palkkaukseen tarvittavat varat voidaan maksaa kustannuspaikalta Perusturvajärjestelyt (Pj).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSisäasiainministeriö
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tpvKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedHolmberg Marit
tpvKyttä Maija
tiedRuohonen Regina
tiedSaaranen Helvi


Liitteet:

Kh § 88
Liite 1:Sisäasiainministeriön päätös 1.2.2011