Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus1727.01.20112
Kaupunginhallitus8621.02.20119

1166-2011 (642)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu ammattikorkeakoulun hallituksen päätös 27.1.2011 § 17 "Vuokrasopimus Koneteknologiakeskuksen toimitiloista" (Otj)

Tiivistelmä:

Osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on 4.2.2011 § 2 päättänyt ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ammattikorkeakoulun hallituksen päätöksen 27.1.2011 § 17 "Vuokrasopimus Koneteknologiakeskuksen toimitiloista". Kaupunginhallitukselle esitetään, että se kumoaisi em. ammattikorkeakoulun hallituksen päätöksen.

Amkh § 17

Rehtori Juha Kettunen:

 

Turun kaupunginvaltuuston 29.11.2010 hyväksymässä talousarviossa ja -suunnitelmassa 2011-2014 todetaan ammattikorkeakoulun hallituksen kohdalla, että ammattikorkeakoulun määräraha ”sisältää 75.000 euron lisäyksen Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oppimisympäristöpalveluihin”.

 

Ammattikorkeakoulun hallitus päätti 6.3.2003, että ammattikorkeakoulu sitoutuu talousarvionsa puitteissa oppimiskeskuksen käyttöön oman käyttöosuutensa mukaisella osuudella, korkeintaan 71 350 eurolla vuodessa.

 

Ammattikorkeakoulun hallitus päätti 16.12.2010 esittää tilakeskukselle, että polttomoottoritutkimuksen käyttöön hankitaan uudet, tarveselvityksen mukaiset tilat. Turun kaupungin tilajohtaja päätti 18.1.2011 perustaa hankesuunnitelman laatimiseksi hanketyöryhmän ja kutsua koolle käyttäjän, Tilaliikelaitoksen ja talouskeskuksen edustajat.

 

Koneteknologiakeskuksen ja oppilaitosten asiantuntijapalaverissa 27.1.2011 todettiin, että polttomoottoritutkimuksen siirto Sepänkadulta Kupittaalle mahdollistaa entistä synergisemmän yhteistyön Koneteknologiakeskus Turku Oy:n sekä oppilaitosten kanssa. Yhteistyön tiivistyminen mahdollistaa myös opetuksen sekä hanketoiminnan painottamisen entistä enemmän Kupittaalle syksystä 2011 alkaen asiakassuhteita hyödyttävällä tavalla.

 

Uusi tilanne mahdollistaa muun muassa opiskelijoiden harjoittelun entistä paremman suuntaamisen siten, että harjoittelun aikana voidaan tiivistää yhteistyötä yrityksiin siten, että opiskeluun liittyviä projekteja, soveltavaa tutkimus- ja kehitystyötä sekä hankkeistettuja opinnäytetöitä voidaan tehdä entistä enemmän Koneteknologiakeskusta hyödyntäen.

 

Talouteen liittyvä haaste on ollut, että kiinteät palveluhinnat ja määräraha rajoittavat käyttötuntien määrää ja toisaalta palveluhintojen mahdollinen nosto vähentäisi käyttötuntien määrää, mikä ei ole kannustavuuden, toiminnan lisäämisen ja oppimisympäristöpalveluiden kehittämisen kannalta oikeansuuntaista. Sen vuoksi olisi tarkoituksenmukaista siirtyä vuokraperusteiseen sopimussuhteeseen, jossa ammattikorkeakoulu maksaisi vuokraa Turun kaupungille tietystä Koneteknologiakeskuksen neliömäärästä. Vuokrasopimus keventäisi myös Koneteknologiakeskus Turku Oy:n taloudellista tilannetta alkuvaiheessa 75 000 eurolla, mihin voisi tulla myöhemmin kaupungin yhteisesti määrittelemät vuosittaiset vuokratason muutokset. Asiantuntijapalaverissa tästä periaatteesta saavutettiin yksimielisyys.

 

Ehdotus       Ammattikorkeakoulun hallitus päättää

 

- esittää Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle ja Turun kaupungille, että Koneteknologiakeskuksen oppimisympäristössä siirryttäisiin ammattikorkeakoulun osalta Turun kaupungin ja ammattikorkeakoulun väliseen vuokrasopimukseen, johon voitaisiin käyttää vuodelta 2011 alkaen 75 000 euroa ja

 

-valtuuttaa ammattikorkeakoulun rehtorin neuvottelemaan yksityiskohdista ja allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

 

Päätös         Ehdotus hyväksyttiin.

Kh § 86

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 16.2.2011:

Ammattikorkeakoulun hallitus on 27.1.2011 § 17 päättänyt:

- esittää Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle ja Turun kaupungille, että Koneteknologiakeskuksen oppimisympäristössä siirryttäisiin ammattikorkeakoulun osalta Turun kaupungin ja ammattikorkeakoulun väliseen vuokrasopimukseen, johon voitaisiin käyttää vuodelta 2011 alkaen 75 000 euroa ja

- valtuuttaa ammattikorkeakoulun rehtorin neuvottelemaan yksityiskohdista ja allekirjoittamaan vuokrasopimuksen.

Osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja on 4.2.2011 § 2 päättänyt ottaa em. ammattikorkeakoulun hallituksen päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Kaupunginvaltuusto on 29.11.2010 § 224 hyväksynyt Turun kaupungin vuoden 2010 talousarvion ja vuosien 2011-2014 taloussuunnitelman. Kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarvion ammattikorkeakoulun hallitusta koskevassa osassa on seuraava tekstikirjaus:

”Sisältää 75.000 euron lisäyksen Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oppimisympäristöpalveluihin.”

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on vastaava tekstikirjaus myös lukio- ja ammattiopetuslautakunnan kohdalla.

Ammattikorkeakoulun hallituksen tekemän esityksen mukaan oppimisympäristöpalveluihin osoitettu 75.000 euron määräraha käytettäisiin tilavuokraan. Tämä ilmenee ammattikorkeakoulun hallituksen esityslistatekstistä, jossa todetaan, että ”ammattikorkeakoulu maksaisi vuokraa Turun kaupungille tietystä koneteknologiakeskuksen neliömäärästä”.

Oppimisympäristöpalveluihin osoitettua 75.000 euron määrärahaa ei ole talousarvion valmistelussa tarkoitettu käytettäväksi tilavuokriin, vaan Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oppimisympäristön (koneiden ja laitteiden) lisääntyneestä käyttömäärästä aiheutuviin käyttökorvauksiin ja oppimisympäristön kehittämiseen. Oppimisympäristöpalveluiden kehittäminen sisältää mm. olemassa olevien koneiden ja laitteiden rahoituksen, uusien koneiden ja laitteiden hankintaan liittyviä selvityksiä ja rahoitusta, oppimisvälineiden ja –ohjelmistojen päivityksiä sekä opettajien osaamisen lisäämiseksi tarvittavien koulutusten suunnittelua ja toteutusta.

Koska oppimisympäristöpalveluihin osoitettua 75.000 euron määrärahaa ei ole tarkoitettu käytettäväksi ammattikorkeakoulun hallituksen esittämällä tavalla tilavuokriin, tulee ammattikorkeakoulun hallituksen 27.1.2011 § 17 tekemä päätös kumota. Kumoamisella varmistetaan myös se, että ammattikorkeakoulun hallituksen esityksen johdosta ei ryhdytä turhiin selvitys- ja valmistelutoimiin. Kaupunginhallituksen on lisäksi jo tässä vaiheessa tarkoituksenmukaista varmistaa, että 75.000 euron määräraha käytetään siihen tarkoitukseen, johon se on tarkoitettu käytettävän.

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että ammattikorkeakoulun hallituksen päätös 27.1.2011 § 17 kumotaan ja

että asia palautetaan ammattikorkeakoululle valmisteltavaksi siten, että Koneteknologiakeskus Turku Oy:n ja ammattikorkeakoulun välillä tehtävään vuosisopimukseen vuodelle 2011 otetaan ehto jonka mukaan Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oppimisympäristöpalveluihin osoitettu 75.000 euron määräraha kohdennetaan olemassa olevien koneiden ja laitteiden rahoitukseen, uusien koneiden ja laitteiden hankintaan liittyviin selvityksiin ja rahoitukseen, oppimisvälineiden ja –ohjelmistojen päivityksiin sekä opettajien osaamisen lisäämiseksi tarvittavien koulutusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

palAmmattikorkeakoulu