Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta68715.12.20102
Kaupunginhallitus5831.01.201122

848-2009 (641)

Yliopistonmäen kiinteistön vuokraaminen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle (Kj)

Tiivistelmä: -

Kilajk § 687

Tonttipalvelut/Petri Liski

Taustaa

Turun kaupunki on luovuttanut vuonna 1953 Turun Yliopisto –nimisen säätiön käyttöön 18.660 neliömetrin suuruisen alueen niin pitkäksi ajaksi kuin aluetta käytetään Turun yliopiston tarkoituksiin. Yliopistosäätiölle luovutettu maa-alue siihen myöhemmin liitettyine lisäalueineen muodostaa nykyisin 45.503 neliömetrin suuruisen korttelin 9 tontin n:o 22 Turun kaupungin 1. kaupunginosassa.

Turun kaupunki omistaa edelleen korttelin 9 tontin 22. Käyttöoikeuden luovutus oli pääosin vastikkeeton. Vastikkeettomuudella Turun kaupungin tarkoituksena oli tukea taloudellisesti tuolloin yksityisenä yliopistona toiminutta Turun yliopistoa.

Kun Turun yliopisto valtiollistettiin vuonna 1974 Turun kaupunki katsoi, ettei yliopiston valtiollistaminen muuta Turun kaupungin ja Turun Yliopisto –nimisen säätiön välillä muun muassa korttelin 22 tontin 9 alueesta tehtyjä luovutus- ja hallintasopimusehtoja ja että tonttia koskeva hallintaoikeus voidaan siten siirtää Suomen valtiolle entisin ehdoin niin pitkäksi ajaksi kuin tonttia käytetään Turun yliopiston tarkoituksiin.

Kun Turun kaupunki antoi suostumuksensa tontin 22 käyttöoikeuden siirtoon valtiolle, pysyivät luovutusehdot muuttumattomina, maa-alue oli yliopiston käytössä ilman, että mikään taho peri siitä korvausta.

Muun muassa Turun kaupungin omistama tontti 22 siirrettiin vuonna 1995 lailla 30/1995 valtion kiinteistölaitoksen hallintaan, josta sittemmin muodostettiin valtion budjettitalouden ulkopuolella toimiva liikelaitos (1057/1998). Liikelaitoksen nimi muutettiin Senaatti-kiinteistöksi (1209/2001) ja siitä annettiin oma Senaatti-kiinteistöjä koskeva liikelaitoslaki (1196/2003).  Mainitun lainsäädännön keskeinen merkitys oli siinä, että valtion kiinteistövarallisuus siirrettiin liikelaitoksen taseeseen ja käyttöomaisuus arvostettiin käypään arvoon. Liikelaitos ryhtyi perimään tiloja käyttävältä Turun yliopistolta markkinaehtoista vuokraa.

Turun kaupunki pyysi 3.4.2008 opetusministeriöltä selvitystä siitä, miten Turun kaupungin tontin 22 vastikkeettomaan luovutukseen perustuva Turun yliopistolle tarkoittama taloudellinen tuki on ohjautunut ja ohjautuu Turun yliopiston käyttöön.

Opetusministeriö antoi vastauksensa 21.9.2009. Vastaukseen oli liitetty Senaatti Kiinteistöjen valmistelema lausunto asiassa.

Vastauksessa todettiin, että Senaattikiinteistöjen käsityksen mukaan tontista tulee tehdä perustettavan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa maanvuokrasopimus, jolla kiinteistön hallinta siirretään yhtiölle.

Neuvottelut Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa

Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa kahdesta vaihtoehtoisesta tontinvuokrajärjestelystä, josta toisessa kaupunki luovuttaisi n. 90.000 €:n vuotuista korvausta vastaan hallintaoikeuden Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle. Kyseessä ei olisi varsinainen maanvuokrasopimus vaan hallintaoikeuden luovuttamista koskeva sopimus, jota Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:llä ei olisi oikeutta siirtää kolmannelle taikka käyttää vuokraoikeutta vakuutena.

Tällöin Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ei perisi Turun yliopistolta maanvuokraa lainkaan osana tilojen vuokraa vaan vuokrataso määräytyisi ainoastaan rakennusten pääoma- ja ylläpitokustannuksista. Kaupunki, yliopisto ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy varmistaisivat määrätyin ajoin, että vuokrataso ei sisällä maanvuokraa.

Toisessa vaihtoehdossa perittäisiin käypää vuokraa ja sopimus olisi normaalisti siirrettävissä ja käytettävissä vakuutena. Yliopistonmäen kiinteistön arvioitu käypä vuokra nykyhetken käytetyllä rakennusoikeudella on n. 325.000 €. Tontin käypänä arvona olisi tällöin n. 6,5 M€. Molemmissa vaihtoehdoissa vuokraus voidaan tehdä viideksikymmeneksi vuodeksi.

OheismateriaaliCatella Property Oy:n arviokirja 20.1.2010 (nähtävänä kokouksessa)

Liikelaitosjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että Turun kaupunki vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle 45.503 neliömetrin suuruisen korttelin 9 tontin n:o 22 Turun kaupungin 1. kaupunginosassa 325.000 euron vuosivuokralla ja muutoin liitteenä olevan sopimusluonnoksen mukaisilla ehdoilla 50 vuoden ajaksi.

Kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään muista vuokrauksen ehdoista täytäntöönpanon yhteydessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 58

Oheismateriaali 1Catella Property Oy:n arviokirja 20.1.2010 (nähtävänä kokouksessa)

Oheismateriaali 2Vuokrasopimusluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 16.8.2010 § 418 ja palautti sen uudelleen valmisteltavaksi. Kaupunginhallitukselle esitettiin, että tontti luovutettaisiin nimellistä vastiketta vastaan vuokralle Turun yliopistolle ja että tämä vuokraisi maa-alueen Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle (SYK) käyvästä vuokrasta.

Palautuksen aikana käytiin neuvottelut Yliopiston ja SYK Oy:n kanssa ja näissä neuvotteluissa päädyttiin Kiinteistölaitoksen johtokunnan esittämään malliin, jossa Yliopistonmäen tontti vuokrataan 325.000 euron vuosivuokralla 50 vuoden ajaksi SYK Oy:lle. Kaupunginhallitukselle ja valtuustolle esitetään, että kaupunki päättäisi samalla, että saatu vuokratuotto luovutetaan vuosittaisena lahjoituksena Turun yliopistolle, jolloin kaupungin alkuperäinen tarkoitus tukea Turun yliopistoa toteutuu. Kaupunginhallitus esittänee valtuustolle, että Yliopistonmäen tontti vuokrataan SYK Oy:lle ja Kiinteistöliikelaitoksen osalta korvausta peruspääomasta korotetaan vuokran määrällä eli 325.000 eurolla ja että valtuusto päättää lahjoittaa Turun yliopistolle edellä mainitun vuokrasumman. Kaupunginhallitus tulee oikeuttaa päättämään vuokrasopimuksen ja lahjoituksen ehdoista.

Tontin pääomitettu arvo on yli 3 milj. euroa, joten vuokrauksesta päättäminen kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

että Turun kaupunki vuokraa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle 45.503 neliömetrin suuruisen korttelin 9 tontin n:o 22 Turun kaupungin 1. kaupunginosassa 325.000 euron vuosivuokralla 50 vuoden ajaksi.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen vuoden 2011 peruspääoman korvausta korotetaan 325.000 eurolla ja että vuokran määrä lahjoitetaan vuosittain Turun yliopistolle kaupunginhallituksen päättämin ehdoin.

Kaupunginhallitus oikeutetaan päättämään vuokrauksen ja lahjoituksen ehdoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, hallinto