Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5431.01.201117

1135-2011 (5110)

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen kasvattaminen Turussa osana meriteollisuuden rakennemuutosta (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle annetaan selvitys ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrän kasvattamisesta Turussa osana meriteollisuuden rakennemuutosta.

Kh § 54

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 26.1.2011:

Lisätalousarvioriihessä hallitus päätti uudistaa äkillisen rakennemuutoksen hoitamisen toimintamallia ja nimesi meriteollisuuden äkillisen rakennemuutoksen toimialaksi.

Valtioneuvoston päätösten jälkeen valmisteltiin välittömästi loka- ja marraskuussa 2010 sektoreittain esitykset toimenpiteistä ja lisäresursseista meriteollisuuden rakennemuutokseen. Osaamistoimen tehtäväksi tuli valmistella opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaa koskeva kokonaisuus. Esitykset pyydettiin toimittamaan rakennemuutosta koordinoivalle työ- ja elinkeinoministeriölle 24.11.2010 mennessä.

Rakennemuutosvalmistelua ennen oli Turun kaupunginhallitus jo päättänyt 25.10.2010 ammattiopetuslautakunnan esityksestä, että Turun kaupunki hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämisluvan kasvattamista 70 vuosiopiskelijalla 1.1.2011 alkaen.

Varsinaisina rakennemuutostoimenpiteinä valmisteltiin osaamistoimen sektorilla yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa esitys nuorten ja aikuisten ammatillisten aloituspaikkojen merkittävästä kasvattamisesta Turun seudulla aiemmin ministeriölle toimitettujen esitysten lisäksi. Pääosa aloituspaikoista tulisi kohdistumaan Turun kaupungille (Turun Ammatti-instituutti) ja Turun Aikuiskoulutussäätiölle (Turun AKK). Valmisteltu lisäysesitys kasvattaisi järjestämislupia vuosiksi 2011 - 2012 siten, että niiden turvin voitaisiin tarjota ammatillinen perus- tai muuntokoulutus yhteensä noin 670 aikuiselle ja 200 nuorelle. Kokonaisuudessaan uusien aloituspaikkojen kustannusvaikutus opetus- ja kulttuuriministeriölle olisi noin 5,5 milj. euroa. Esitys sisälsi myös noin 90 uutta aloituspaikkaa nuorille Turun Ammatti-instituutissa, jotka voitaisiin ottaa käyttöön vuosina 2011 – 2012 kasvatus- ja opetustoimen sisäisillä tehostamiskeinoilla lyhentämällä valmistumisaikoja ja lisäämällä työssäoppimista. Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän koulutusjaosto puolsi aloituspaikkaesitystä.

Valmistelun aikana oli tiedossa, että valtion vuoden 2011 budjettiesitys mahdollistaisi jakoon vain 500 uutta ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa nuorille tai aikuisille koko Suomessa. Ilman lisätalousarviota tai rakennemuutosperusteista lisämäärärahojen kohdistamista ammatilliseen koulutukseen OKM:n budjetti ei sellaisenaan mahdollista esitetyn kaltaista lisäystä Turun seudulle. 

Esityksen jättämisen jälkeen vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen ja Turun ammatti-instituutin johtava rehtori Seija Mattila tapasivat opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen virkamiesjohtoa 1.12.2010.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi joulukuussa 2010 yhteensä 40 uutta ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa Turun kaupungille (Turun ammatti-instituutti). Lisäksi Turun Aikuiskoulutussäätiö (Turun AKK) sai 20 uutta aloituspaikkaa aikuisten metallialalle. Loput Turun seudun uusista aloituspaikoista menivät Raision koulutuskuntayhtymälle ja Saloon. Kokonaisuudessaan Varsinais-Suomi sai noin 100 uutta aloituspaikkaa, jota voidaan pitää kohtuullisena tuloksena, kun jaossa oli vain 500 paikkaa koko Suomessa. Turun seudun meriteollisuuden rakennemuutoksen ja työllisyyden näkökulmasta koulutuslisäys on kuitenkin riittämätön.

Ammatillinen perus- ja täydennyskoulutus ovat yhteiskunnan kannalta tehokas tapa vastata alueelliseen rakennemuutokseen silloin kun työmarkkinat eivät toimi normaalisti. Jotta Suomen meriteollisuuden osaaminen säilyy syvän kuopan yli, tulee ammattilaisten osaamista ja taitoja kehittää. Toisaalta entistä useamman osaajan ammatillinen peruskoulutus on päivitettävä ja heidät on koulutettava ammatteihin, joissa työvoiman kysyntä on kasvussa. Seudun ammatillisen aikuiskoulutuksen on kyettävä nopeasti reagoimaan tilanteeseen tarjoamalla vuoden 2011 aikana uusia valtionosuuspohjaisia perustutkintopaikkoja, lisäkoulutuspaikkoja sekä oppisopimusta.

Osaamistoimen sektorilla kasvatus- ja opetustoimen nuorten ja aikuisten koulutuksen pääprosessista vastaava palvelujohtaja huolehtii yhteistyössä tulosaluejohtajien kanssa siitä, että nyt myönnetyillä aloituspaikoilla ja muilla sisäisillä tehostamiskeinoilla voidaan kasvattaa koulutustarjontaa esityksen mukaisesti.

Turku jatkaa edunvalvontatoimenpiteitä ministeriön suuntaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkamäärien väliaikaiseksi kasvattamiseksi rakennemuutosperusteisesti.

Oheismateriaali 1Esitys Turun seudun osaamispoliittisista toimenpiteistä rakennemuutokseen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön talousarvioon 2011

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLukio- ja ammattiopetuslautakunta