Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2317.01.201110

10974-2010 (642, 083)

Tilojen vuokraaminen s/s Borelta hostel-toimintaa varten (Otj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 4.10.2010 § 522 kohdalla päättänyt hyväksyä aiesopimuksen tilojen vuokraamisesta s/s Bore -alukselta hostel-toimintaa varten. Kaupunginhallitus on lisäksi päättänyt, että varsinainen sopimus retkeilymajatoiminnasta tulee tuoda kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Em. kaupunginhallituksen päätöksen perusteella kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi tuodaan varsinainen vuokrasopimus.

Kh § 23

Matkailujohtaja Anne-Marget Niemi, 1.12.2010:

 

Matkailun palvelukeskus/Turku Touring harjoittaa hostel -toimintaa osoitteessa Linnankatu 39. Hostel Turku on toiminut tiloissa 1940-luvun alusta, mutta joutunee väistymään Mars-korttelin kaavoituksen muutoksen perusteella laajennettavan poliisitalon tieltä. Hostel Turun tiloja Linnankatu 39:ssä ei ole suojeltu rakennussuojelulain perusteella. Korvaavia tiloja on yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa etsitty useita vuosia. Hostel -toiminta kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä on matkailukaupungin välttämätöntä infrastruktuuria, joka palvelee erityisesti kotimaista ja kansainvälistä nuoriso-, opiskelija- ja urheiluharrastematkailua. Hostel -toiminta ei kilpaile hotellimajoituksen kanssa vaan on mm. kansainvälisessä Youth-hostel -markkinoinnissa tärkeä matkailukaupungin vetovoimatekijä.

 

Matkailun palvelukeskus/Turku Touring on selvittänyt s/s Boren tilojen soveltuvuuden hostel-toimintaan. Majoitustilojen määrän osalta, 38 majoituskäyttöön soveltuvaa hyttiä ja 20 miehistöhyttiä dormi-majoitukseen (yksittäisiä vuodepaikkoja) ympärivuotisesti ja lisäksi 80 kahden hengen hyttiä kesäsesongin ajaksi ovat optimaaliset hostel -toimintaan. Lisäksi alukselle voidaan hyvin sijoittaa kaikki hostel-toiminnan tarvitsemat oheistilat: vastaanotto, toimisto, tauko- ja sosiaalitilat henkilökunnalle, varasto, keittiö- oleskelu- ja pyykkihuoltotilat asiakkaille. Aluksen sijoittaminen Aurajoen itärannalle ehdotettuun sijaintipaikkaan soveltuu hostel - toiminnalle ja mahdollinen siirtyminen länsirannalle parantaa sijaintia entisestään.

 

Kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 hostel -toimintaa on mahdollista hoitaa sekä nykyisissä tiloissa että s/s Bore aluksella ja valmistautua luovuttamaan Hostel Turun käytössä olevat Linnankatu 39. tilat. Hostellissa ryhmävarauksia on jo vuosille 2011- 2012, joten hostel -toiminnan keskeytymätön jatkuminen kaikissa olosuhteissa on taattava. Vuokrauksen toteutuminen ei tule lisäämään Turun kaupungin hostel -toiminnalle osoittamaa taloudellista panostusta.

 

Esitän, että vuokrasopimus s/s Bore aluksen sopimuksessa mainittujen tilojen ja esitettyjen vuokra-aikojen osalta hyväksytään.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 12.1.2011:

Kaupunginhallitus on 4.10.2010 § 522 kohdalla päättänyt,

että liitteenä 1 oleva aiesopimus hyväksytään,

että osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään aiesopimukseen vähäisiä muutoksia,

että varsinainen sopimus retkeilymajatoiminnasta tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi ja

että retkeilymajatoiminta jatkuu nykyisessä paikassa toistaiseksi.

Em. kaupunginhallituksen päätöksen perusteella on valmisteltu yhteistyössä keskushallinnon lakiasioiden sekä matkailun palvelukeskuksen kanssa sopimus tilojen vuokraamisesta s/s Bore –alukselta hostel-toimintaa varten.

Vuokrasopimuksen mukaan Oy S/S Borea Ab vuokraa Turku Touringille Bore-aluksesta majoitustiloiksi hostel-toimintaa varten 38 hyttiä ja 20 miehistöhyttiä ympärivuotiseen käyttöön sekä muut toiminnan edellyttämät tilat. Kesäajaksi on mahdollisuus vuokrata lisäkapasiteettia. Matkailun palvelukeskuksen lausunnon mukaan tämä ei tule lisäämään Turun kaupungin hostel-toiminnalle osoittamaa taloudellista panostusta. Hostel-toiminnan jatkon edellytyksiä Linnakatu 39:n tiloissa arvioidaan myöhemmin.

Sopimus tulee voimaan 1.2.2011. Vuokralaisella on oikeus irtisanoa sopimus päättymään 31.12.2011, mikäli vuokrattavia hyttejä ei kohtuudella voida käyttää hostel -toimintaan. Tämän jälkeen kummallakin sopijapuolella on oikeus irtisanoa sopimus päättymään vuoden irtisanomisajalla siten, että sopimus lakkaa olemasta voimassa aikaisintaan 31.1.2014. Sopimus päättyy 31.12.2021 irtisanomista vaatimatta.

Tarkemmat ehdot löytyvät liitteenä olevasta vuokrasopimuksesta.

Oy S/S Borea Ab:n edustajien kanssa 11.1.2011 käydyissä neuvotteluissa yhtiön edustajat ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä laaditun sopimuksen.

Liite 1Vuokrasopimus (Bore)

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva vuokrasopimus hyväksytään,

että osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään vuokrasopimukseen vähäisiä muutoksia ja

että tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle yksimielisesti Lehtisen Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Rinne ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Kaupunginhallituksen kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunginlakimies Antero Kastemaa.

Merkittiin, että esittelijä lisäsi liitteenä 1 olevan vuokrasopimuksen ”Sopimusmääräykset” –kohdan 1. ehtoon seuraavat kaksi kappaletta:

”Vuokranantaja sitoutuu olemaan luovuttamatta vuokrauksen kohteen omistusoikeutta tai osakeomistukseen perustuvaan hallintaoikeutta kolmannelle luovuttamatta samalla koko vuokrattua kohdetta.

Vuokranantajalla on oikeus luovuttaa vuokrauksen kohteen omistusoikeus tai osakeomistukseen perustuva hallintaoikeus tai muu vastaava hallintaoikeus vain luovuttamalla koko kohdetta koskeva omistus- tai hallintaoikeus yhtenä kokonaisuutena.”


Liitteet:

Kh § 23
Liite 1:Vuokrasopimus (Bore)