Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus3617.01.20111

469-2011 (041)

Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 36

Talousjohtaja Jukka Laiho, laskentapäällikkö Seija Liinoja ja controller Eija Laalo 20.12.2010:

 

Kaupunginhallitus on 12.3.2001 § 255 hyväksynyt käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet. Tämän jälkeen Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on 7.10.2008 antanut uuden yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän suunnitelman mukaisista poistoista. Uudessa ohjeistuksessa on huomioitu voimassa olevan kirjanpitolain ja -asetuksen määräykset sekä täsmennetty mm. käsitteiden määrittelyä, poistosuunnitelman tarkistamista ja arvontarkistuksia. Kuntajaosto suosittelee, että poistoajat valittaisiin mahdollisimman lyhyiksi ja että poistoaika olisi normaalisti lyhyempi kuin se aika, jona hyödykettä käytetään palvelutuotannossa. Säädösten ja yleisohjeen muutokset ja tarkennukset aiheuttavat päivitystarvetta myös kaupungin omiin säädösten soveltamisohjeisiin.

 

Kirjanpitolain säädösten ja kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeiden muutokset eivät ole suuria ja niiden vaikutus kaupungin soveltamisohjeisiinkin on melko vähäinen:

-käyttöomaisuuden käsite on poistettu ja muutettu pysyviksi vastaaviksi

-pysyvien vastaavien käsitettä on täsmennetty lisäämällä siihen toimialasijoittamisen osakkeet ja osuudet

-tutkimus- ja perustamismenojen aktivointimahdollisuus on poistettu

-eräitä omaisuusryhmiä on siirretty toisiin ryhmiin, jotka vaikuttavat myös poistoaikoihin (muutokset on esitetty liitteessä 3)

-suuri osa muutoksista on kuitenkin esitysteknisiä

 

Yksittäinen kunta voi poiketa kuntajaoston antamista ohjeista perustelluista syistä. Tällöin olennaiset poikkeamat on selostettava tilinpäätöksen liitetiedoissa. Turun kaupunki on noudattanut poistosuunnitelmassaan nykyisestä kuntajaoston ohjeesta poikkeavia poistoaikoja kalliosuojien ja -tunnelien kohdalla. Poikkeavia aikoja olisi tarkoituksen mukaista noudattaa edelleen, jotta aloitettu käytäntö olisi johdonmukaisesti jatkuvaa ja oikeassa suhteessa rakennusten poistoaikoihin. Kaupunki on käyttänyt kalliosuojien ja -tunnelien kohdalla poistoaikana 40 vuotta, kun Kuntajaoston ohjeessa ryhmän Muut kiinteät koneet, laitteet ja rakenteet poistoaika on 10 -15 vuotta.

 

Muiden maa- ja vesirakenteiden (ent. muut yleiset alueet) kohdalla kaupunki on noudattanut 12 vuoden poistoaikaa, kun se kuntajaoston ohjeessa on 20 vuotta. Puistot kuuluvat näihin alueisiin ja niiden poistoaika pitenisi nyt tehdyssä esityksessä 8 vuotta. Toisaalta uimaloiden poistoajat laskisivat 30 vuodesta 20 vuoteen. Näiden vaikutukset poistojen määrään kumoavat toisiaan.

 

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt suunnitelmapoistojen perusteet 30.08.2010 nro 163. Perusteet sisältävät poistomenetelmän sekä poistoaikojen vähimmäis- ja enimmäisrajat. Kaupunginvaltuusto päätti samalla, että tarkempi poistosuunnitelma viedään kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitus hyväksyy valtuuston antamien poistoperusteiden mukaiset hyödykeryhmäkohtaiset poistoajat.

 

Liitteet

                     

1. Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet

2. Poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin

3. Voimassaoleva poistosuunnitelma ja sen muutosehdotukset

 

Talouden vastuualue esittää, että

 

-kaupunginhallitus hyväksyy uudistetut Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä niiden liitteenä olevan poistosuunnitelman

-uusia ohjeita noudatetaan 1.1.2011 alkaen ja

-että kaupunginhallitus kumoaa 12.3.2001 § 255 hyväksymänsä Käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet

Liite 1Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin

Oheismateriaali 1Voimassaoleva poistosuunnitelma ja sen muutosehdotukset

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteinä olevat pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä poistosuunnitelman noudatettaviksi 1.1.2011 alkaen.

Samalla kaupunginhallitus päättää kumota 12.3.2001 § 255 hyväksymänsä käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskushallinto, talousasiat
tpvPursiainen Sari


Liitteet:

Kh § 36
Liite 1:Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin