Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 12 10.01.2011 11

5072-2010 (059)

Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n ja Turun kaupungin yhteistyösopimus (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupungin ja Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n välillä allekirjoitetaan yhteistyösopimus vuosien 2011-2015 toimintakäytännöistä.

Kh § 12

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 4.1.2011:

Kaupunginhallitus on 8.11.2010 § 582 palauttanut asian uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitettävä yhteistyösopimus perustuu Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n (konservatorio) avustamisjärjestelyjen uudistamiseen. Pyrkimyksenä on siirtyä järjestelyyn, jossa kaupunki aikaisempaa selkeämmin toimii oppilaitoksen palvelujen tilaajana ja oppilaitoksen tulee voida osoittaa toiminnoittain mihin kaupungin tuki kohdistuu.  Avustamisjärjestelyjen uudistamista varten tarvittavien tietojen toimittaminen kaupungille asetettiin myös vuoden 2010 avustuksen toisen erän maksamisen edellytykseksi.

Konservatorio toimitti aiemmin edellytetyt selvitykset 17.8.2010, minkä jälkeen oli mahdollista ryhtyä valmistelemaan uutta yhteistyösopimusta neuvotteluin konservatorion edustajien kanssa.  Neuvottelujen myötä pyydettiin useita lisäselvityksiä. Konservatorion 13.12.2010 yhteistyösopimuksen tarkistamista ja maksuosuuksien vahvistamista varten toimittaman selvityksen mukaan vuoden 2010 talousarviolaskelmaan perustuvat oppilashinnat ovat ryhmäopetuksessa 162 € ja yksilöopetuksessa 1.475 € oppilasta kohden. Turkulaisten oppilaiden määrä 20.9.2010 on ryhmäopetuksessa 560 oppilasta ja yksilöopetuksessa 327 oppilasta. Konservatorion 17.12.2010 toimittaman korjatun selvityksen mukaan oppilashintoihin sisältyvät kaikki ylläpitäjän kustannukset, ns. kulttuuriulottuvuus mukaan lukien. Viimeisimmistä selvityksistä ilmeni, että kaupungin avustus ei ollut kohdentunut pelkästään turkulaisten oppilaiden opetuksen järjestämisen kustannuksiin. Lisäksi turkulaisten oppilaiden määrä osoittautui noin 50 oppilasta aiemmin ilmoitettua alhaisemmaksi, millä on merkittävä vaikutus Turun maksuosuuteen.

Yhteistyösopimus on muotoiltu vastaamaan selvitysten perusteella muuttuneita tietoja. Konservatorion toiminnan muu mahdollinen avustaminen tulee harkittavaksi erillisen hakemuksen perusteella tiettyyn käyttötarkoitukseen kohdentuviin kustannuksiin.

Kaupunginhallituksen palauttaessa 9.2.2009 § 79 Turun konservatorion säätiön perustamista koskevan asian uudelleen valmisteltavaksi, on pykälän esittelytekstissä todettu seuraavaa: ”Kaupunginhallituksen keskustelussa tuli lisäksi ilmi, että ennen säätiön perustamista olisi ratkaistava myös säätiön ja kaupungin väliseen avustussopimukseen liittyvät asiat ja tuoda siitä esitys kaupunginhallitukselle säätiö perustamisen yhteydessä”. Uuden yhteistyösopimuksen myötä asia on mahdollista ottaa uudelleen käsiteltäväksi.

Laskentapäällikkö Seija Liinoja 3.1.2011:

Turun konservatorio tuottaa kaupungille ja sen asukkaille taiteen perusopetusta palvelukuvauksen mukaan yksilöopetuksena ja ryhmäopetuksena. Taiteen perusopetuksen kulut ovat noin 2,4 milj. euroa ja tuotot ilman kuntien maksuosuuksia noin 1,6 milj. euroa (vuoden 2010 tasolla). Näistä tuotoista 1,1 milj.euroa on opetusministeriön myöntämää valtionosuutta. Taiteen perusopetuksen valtionosuustulot nousivat vuonna 2010 edelliseen vuoteen noin 185 000 euroa, kun opetusministeriö hyväksyi 4.000 vuosiviikkotunnin lisäykset laskennallisten opetustuntien määrään.

Taiteen perusopetuksen kustannuksista jää kattamatta lukukausimaksujen, valtionosuustulojen ja valtion erillisrahoituksen vähentämisen jälkeen noin 0,8 milj. euroa. Nämä nettokulut on jaettu ryhmä- ja yksilöopetukselle siten, että suoriteyksikkönä on käytetty oppilaspaikkaa. Yksilöopetuksen kustannus on 1.475 euroa ja ryhmäopetuksen kustannus 162 euroa laskettuna vuoden 2010 nettokustannusten ja syksyn 2010 oppilasmäärän perusteella. Turun konservatorion ilmoituksen mukaan oppilaspaikan kustannus tulee olemaan sama kaikille Turun konservatorion opetuspalveluita tilaaville kunnille. Taiteen perusopetuksen kaikki kustannukset tulevat katetuiksi siten lukukausimaksuilla, valtionosuuksilla sekä kuntien oppilaspaikkakustannuksiin ja oppilasmääriin perustuvilla maksuosuuksilla.

Turun konservatorion palvelukuvaukseen sisältyy taiteen perusopetuksen yksilö- ja ryhmäopetuksen lisäksi ns. kulttuurinen ulottuvuus – palvelu, mutta siihen ei ole esitetty erillisiä kustannuksia. Mikäli erillisiä kustannuksia syntyy, voi Turun konservatorion kannatusyhdistys anoa erikseen perustellulla anomuksella avustusta näihin kulttuurinen ulottuvuus -palvelun kustannuksiin opetuspalveluja käyttäviltä kunnilta.

Turun kaupungin ja Turun konservatorion kannatusyhdistyksen väliseen yhteistyösopimukseen perustuva kaupungin maksuosuus voidaan maksaa talousarvion 2011 kustannuspaikalta 11004 Kaupunginhallitus, Varausmäärärahat (Musiikinopetukseen, Pj).

Liite 1Sopimusluonnos

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 3.1.2011:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin ja Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n välillä allekirjoitetaan edellä olevan liitteen 1 mukainen yhteistyösopimus vuosien 2011 – 2015 toiminnasta. Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat muutokset. Tuki voidaan maksaa talousarvion 2011 kustannuspaikalta 11004 Kaupunginhallitus, Varausmäärärahat (Musiikinopetukseen, Pj).

PäätösKaupunginhallitus päätti, että Turun kaupungin ja Turun konservatorion kannatusyhdistys ry:n välillä allekirjoitetaan edellä olevan liitteen 1 mukainen yhteistyösopimus vuosien 2011 – 2015 toiminnasta.

Samalla kaupunginhallitus oikeutti palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Tuki voidaan maksaa talousarvion 2011 kustannuspaikalta 11004 Kaupunginhallitus, Varausmäärärahat (Musiikinopetukseen, Pj).

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Turun konservatorion hallintomallia koskeva asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn kuluvan vuoden syksyllä.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Keskinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoTurun konservatorion kannatusyhdistys - Garantiföreningen fö
tiedAvustustoimikunta
tiedKeskushallinto, lakiasiat
tpvKyttä Maija


Liitteet:

Kh § 12
Liite 1:Sopimusluonnos