Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 10 10.01.2011 9

2510-2010 (015, 002, 642)

Kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnan käynnistäminen (Pj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunginhallitus hyväksyy Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnan käynnistämisen kaupunginhallituksen aiemmin hyväksymien linjausten mukaisesti. Tilaliikelaitoksen tulee huolehtia vuokrasopimuksen tekemisestä Turun kaupungin ja Kauppakeskus Skanssin välillä.

Kh § 10

Apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari ja va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 3.1.2011:

Kaupunginhallitus päätti 25.10.2010 § 565 merkitä Kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupistettä koskevan selvitysraportin tiedoksi ja hyväksyä selvitykseen pohjautuvat linjaukset Skanssin yhteispalvelupisteen perustamiseksi.

Kauppakeskus Skanssi avattiin toukokuussa 2009. Kauppakeskuksessa asioivien määrä on kasvanut tasaisesti, tällä hetkellä noin 230 000 kävijää kuukaudessa, vuoden 2010 kävijämääräksi arvioidaan 2,5 miljoonaa asiakasta. Kauppakeskuksen lähivaikutusalueella asuu noin 80.000 henkilöä.

Alueena Skanssi on väestörakenteeltaan ja väestön sosioekonomiselta asemalta heterogeeninen. Kauppakeskuksen läheisyydessä asuu yksinasuvia, lapsiperheitä ja ikääntyvää väestöä sekä nuoria lapsettomia pariskuntia. Varissuon ja Lausteen kaupunginosien väestöstä merkittävä osa on maahanmuuttajataustaista.

Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnan käynnistämiseksi on käyty neuvotteluja eri yhteistyötahojen kanssa. Tavoitteena on ollut selvitysraportin linjauksia myötäillen paitsi kunnan myös eri järjestöjen ja mahdollisesti myös valtionhallinnon palvelujen tarjoaminen Skanssin yhteispalvelupisteessä.

Turun työ- ja elinkeinotoimiston kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena on vahvistettu yhteistyön aloittaminen 30.12.2010 allekirjoitetulla sopimuksella.

Sopimus koskee avustavien asiakaspalvelutehtävien järjestämistä ja hoitamista yhteistyönä.

Yhteispalvelulain mukaisen sopimuksen myötä on ollut mahdollista jättää valtionapuhakemus 30.12.2010 päättyneellä hakukaudella. Lain mukaan (223/2007) yhteispalvelu on tapa tarjota julkishallinnon ja muita palveluja keskitetysti yhdestä paikasta. Yhteispalvelu voi sisältää asiakirjojen vastaanottamista ja luovuttamista, asioiden vireillepanoon ja käsittelyyn liittyvää neuvontaa sekä sähköisten palvelujen käytön tukemista.

Kaupungin palveluina yhteispalvelupisteessä on suunniteltu tarjottavaksi muun muassa samankaltaisia neuvontapalveluja ja ohjausta kuin keskustan Turku-pisteessä. Myös kirjastopalvelut sopivat suunniteltuun tilaan, jonka kokonaispinta-ala on noin 350 m2. Suunnitelmien tarkentuessa tilassa on mahdollista toteuttaa esim. terveyden edistämiseen liittyviä teematilaisuuksia. Vastaavia pienehköjä kuntalaistapahtumia voisivat järjestää myös eräät muut kaupungin toimintaa tukevia palveluja antavat yhteistyötahot.

Turun työ- ja elinkeinotoimisto on määritellyt yhteispalveluna tarjottavina työhallinnon palveluina neuvonnan, esitteet työhallinnon palveluista ja erilaisista etuisuuksista, mahdollisuuden käyttää työhallinnon tarjoamia verkkopalveluita, mahdollisuuden osallistua yhteispalvelupisteessä järjestettäviin pienimuotoisiin tapahtumiin ja tavata ajanvarausjärjestelmän kautta työhallinnon asiantuntijoita.

Kauppakeskus Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnalla odotetaan olevan merkittävää vaikutusta työllisyysasioiden edistäjänä Turussa. Työhallinnon asiakaskohderyhminä ovat erityisesti: työikäiset kauppakeskuksessa asioivat kaupunkilaiset, lähialueilla asuvat maahanmuuttajataustaiset turkulaiset ja lähialueen pientyönantaja-asiakkaat.

Skanssin merkitys myös kaupungin työllistämistoiminnan käytännön toteuttamisessa tulee esiin Kaupunginhallitukselle esitetyssä työllistämistoimenpiteitä koskevassa asiakohdassa.  

Yhteispalvelupisteen organisointi edellyttää käytännön toimien järjestelyistä vastaavan henkilön palkkaamista.  Henkilö toimii yhteispalvelupisteen vastuuhenkilönä tehtävänään muun ohessa yhteispalvelupisteen toiminnan yleinen ohjaus ja Turun kaupungin henkilöstön työtehtävien hoitoon liittyvien asioiden ohjaus ja valvonta. Toiminnan käynnistämiseen ja henkilön palkkaamiseen on osittain varauduttu perusturvajärjestelyt (pj) tilillä.

Liite 1Yhteispalvelusopimus

Liite 2Valtionapuhakemus

Oheismateriaali 1Kaupunginhallituksen pöytäkirja 25.10.2010 § 565

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 5.1.2011:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä tehdyt toimenpiteet ja hyväksyy edellä esitetyt linjaukset Skanssin yhteispalvelupisteen toiminnan käynnistämiseksi. Tilaliikelaitoksen tulee viipymättä ryhtyä toimenpiteisiin vuokrasopimuksen solmimiseksi Kauppakeskus Skanssin tiloista yhteistyössä keskushallinnon kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 8 – 5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Hihnala, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Manni, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Elon Lundahnin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen lisäysehdotuksen puolesta äänestivät Lehtinen, Lundahn, Elo, Hovirinta ja Artesola.

"Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että mahdollisista kirjastoverkkomuutoksista tulee tehdä erillinen valmistelupäätös."

Lisäksi pöytäkirjaan merkittiin esittelijän esittelytekstiin tekemä lisäys, ettei tällä päätöksellä ole tarkoitus puuttua kirjastoverkkoon, jonka muutoksista päättää kulttuurilautakunta.

Jakelu

tiedTurun työ- ja elinkeinotoimisto
tpvKeskushallinto, tilakeskus
tpvRantasaari Juha


Liitteet:

Kh § 10
Liite 1:Yhteispalvelusopimus
Liite 2:Valtionapuhakemus