Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta36308.12.201012
Kaupunginhallitus67020.12.20103 Pj

13494-2010 (001, 011)

Turun seudun palvelusetelihanke

Tiivistelmä:

Turun seudun palvelusetelihanke nivoutuu kansalliseen Paras-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kuntien välisen yhteistyön tiivistäminen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kaupunginhallitukselle esitetään peruspalvelulautakunnan esityksen hyväksymistä Turun osallistumisesta ja hankkeen aloittamisesta.

Perla § 363

Suunnittelija Tiina Mäkinen 1.12.2010:

Turun kaupunki on valmistellut ja neuvotellut yhteistyössä Varsinais-Suomen kuntien kanssa Turun seudun palvelusetelihankkeen käynnistämisestä. Turun seudun palvelusetelihanke nivoutuu kansalliseen PARAS -hankkeeseen, jossa tavoitteena on tiivistää kuntien välistä yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Myös Turun ryhmien välisen sopimuksen hyvinvointiteemalle ja palvelusektorille asettamiin tavoitteisiin valtuustokaudelle 2009-2012 sisältyy suunnitelma palvelusetelijärjestelmän käytön laajentamisesta.

Palvelusetelihankkeessa pyritään seudullisiin ratkaisuihin yhteistyössä Kaarinan, Raision, Naantalin ja Liedon kanssa. Hankkeessa selvitetään erilaisia palvelusetelivaihtoehtoja eri palveluissa ja esitetään seudullisia palvelusetelisovelluksia käyttöönotettavaksi. Tavoitteena on luoda seudulle yhtenäinen palvelusetelijärjestelmä, jonka käyttö on helppoa niin asiakkaille kuin alan yrittäjillekin. Hankkeessa syntyvää palvelusetelijärjestelmää on tarkoitus tarjota myös muille Varsinais-Suomen kunnille käyttöönotettavaksi. Palvelusetelin käyttöönotosta päätöksen tekee selvitystyön jälkeen itsenäisesti yksittäinen kunta.

Oheismateriaali 1Turun seudun palvelusetelihankkeen hankekuvaus

SITRA on myöntänyt alustavan määrärahan hankkeen toteuttamiseksi. Hanke on tarkoitus käynnistää vuoden 2011 alusta ja saattaa päätökseen vuoden 2011 syksyllä. Tavoitteena on, että palvelusetelijärjestelmä saadaan käyttöön Turun seudulla vuodesta 2012 alkaen.

Hanke toteutetaan yhteistyössä osallistuvien kuntien kanssa siten, että hankkeen hallinnointikuntana toimii Turku. Projektijohtaja nimetään Turusta, sikäli kun Turku hankkeeseen osallistuu. Projektijohtajan palkkaaminen rahoitetaan SITRA:n myöntämällä määrärahalla. Projektijohtajan ohella hankkeen eteenpäin viemisestä ja koordinoinnista vastaa Kaarinan hyvinvointijohtaja.

Palvelusetelihankkeeseen osallistuminen ei edellytä kunnilta ylimääräistä taloudellista resursointia. Kunnat osallistuvat hankkeeseen osoittamalla henkilöstöä yhteisiin hankkeen edellyttämiin seudullisiin yhteistyökokouksiin.

Kaarinan kaupungin perusturvalautakunta hyväksyi esityksen hankkeeseen osallistumisesta 30.11.2010 kokouksessaan. Muilta hankkeeseen osallistuviksi suunnitelluilta kunnilta saadaan päätökset hankkeeseen osallistumisesta vuoden 2010 aikana.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 1.12.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi osallistuu Turun seudun palvelusetelihankkeeseen.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän tekemästä muutosehdotuksesta, että Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi osallistuu Turun seudun palvelusetelihankkeeseen edellyttäen, että kaupunginhallitus myöntää luvan hankkeen aloittamiselle.

Kh § 670

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 15.12.2010:

Puollan edellä olevaa peruspalvelulautakunnan esitystä Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen osallistumisesta Turun seudun palvelusetelihankkeeseen.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 7 § 13 kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat seutuasioita ja kuntien välisiä asioita, joilla on vähäistä suurempaa merkitystä kuntayhteistyössä.

Suunnitelma palvelusetelijärjestelmän laajentamisesta sisältyy Turun ryhmien väliseen sopimukseen. Hankkeen hallinnointikunnaksi esitetään Turkua. Alueen suurimpana kuntana ja hankkeen hallinnointikuntana Turun aseman tulee olla merkittävä linjattaessa palvelusetelin käyttöönoton periaatteita ja käyttöalan laajentumista seudun kunnissa.

Oheismateriaali 1Turun seudun palvelusetelihankkeen hankekuvaus

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä peruspalvelulautakunnan esityksen osallistumisesta Turun seudun palvelusetelihankkeeseen ja myöntää luvan hankkeen aloittamiseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi todettiin esittelijän esittelytekstin viimeisen kappaleen muutos seuraavaksi:

Suunnitelma palvelusetelijärjestelmän laajentamisesta sisältyy Turun ryhmien väliseen sopimukseen.Peruspalvelulautakunta esittää hankkeen hallinnointikunnaksi Turkua. Kaarinan kaupungin perusturvalautakunnan esityslistan mukaan koordinaatiovastuu hankkeesta on Kaarinan kaupungilla. Alueen suurimpana kuntana Turun aseman tulee olla merkittävä linjattaessa palvelusetelin käyttöönoton periaatteita ja käyttöalan laajentumista seudun kunnissa. Hankkeen ohjauksesta, hallinnoinnista ja koordinoinnista tulee päättää erikseen hankevalmistelussa.

Jakelu

tiedKaarinan kaupungin perusturvalautakunta
tiedLiedon kunnan perusturvalautakunta
tiedNaantalin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta
tiedRaision kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajalau
tiedPeruspalvelulautakunta