Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus62407.12.20109 Kj
Kaupunginhallitus64520.12.20104 Kj

13525-2010 (034)

Turun kaupungin ja TVT Asunnot Oy:n välinen pääomalainasopimus

Tiivistelmä: -

Kh § 624

Tilajohtaja Mikko Lehtinen, Tilakeskus 29.11.2010:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto käsitteli 8.12.2009 § 102 TVT Asunnot Oy ja Kiinteistö Oy Lehtolaakso fuusiota ja hyväksyi laaditun fuusiosuunnitelman sekä muutetun yhtiöjärjestyksen. Lisäksi esittelytekstissä mainitaan muun muassa seuraavaa:

Koy Lehtolaakson varat siirretään TVT-Asunnot Oy:n vapaan oman pääoman rahastoon. Fuusion rekisteröinnin jälkeen yhtiön vapaa omapääoma on tarkoitus nostaa yhtiöstä kaupungille. Yhtiölle myönnetään vapaan oman pääoman suuruinen pääomalaina, jonka pääasialliset ehdot ovat oheismateriaalin mukaiset. Lopullisesta pääomalainasta päättää kaupunginhallitus, jonka käsiteltäväksi asiakirjat viedään kesäkuussa 2010, kun fuusio on saatu päätöksen. Ennen pääomalainan myöntämistä järjestelystä pyydetään verottajan ennakkotieto.

Yhtiöt ovat fuusioituneet suunnitellun mukaisesti eli yhtiöjärjestyksen muutos sekä osakepääoman muutos on rekisteröity kaupparekisteriin 30.6.2010.

Heti rekisteröimisen jälkeen (1.7.2010) kaupparekisteriin on kirjattu jakautumissuunnitelma, jossa osa TVT Asunnot Oy:n varoista ja veloista siirtyy perustettavalle Turun Osakehuoneistot Oy:lle. Käytännössä perustettavalle yhtiölle siirtyvät kaikki sellaiset TVT Asunnot Oy:n omistamat vuokraustarkoituksiin käytettävät asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeet, joiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakekannasta TVT Asunnot Oy omistaa alle 20 % ja joita ei ole rahoitettu aravalain mukaisella aravalainalla. Tällaisia huoneistoja on 447 kappaletta sekä 2 liikehuoneistoa. Turun Osakehuoneistot Oy:n osalta kaupunki on jo käynnistänyt myyntiprosessin.

Vireillä olevassa osittaisjakautumisessa osa sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta tulee jakautumissuunnitelman mukaisesti siirtymään Turun Osakehuoneistot Oy:hyn, minkä osaltaan vaikuttaa pienentävästi suunnitellun pääomalainan pääomaan. Alustavasti Turun Osakehuoneistot Oy:hyn siirtyvä sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston määrä on noin 10,9 milj. euroa, jolloin TVT Asunnot Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston määräksi jää noin 28,5 milj. euroa. Tämän vuoksi liitteenä olevan pääomalainasopimuksen pääoman määrä olisi 28 milj. euroa, josta loppu jäisi TVT Asunnot Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon yhtiön vapaaksi omaksi pääomaksi.

Sijoitetun vapaan pääoman palautuksen yhteydessä on arvioitava sekä ARA -säännöstelyn että verolainsäädännön mukanaan tuomia mahdollisia reunaehtoja. ARA:n osalta merkittäväksi tekijäksi nousee miten pääomanpalautus vaikuttaa asukkaiden maksamien kustannusten kehitykseen ja sitä kautta heidän asemaansa. Verotuksen osalta on varmistuttava, että pääoman palautus ei aiheuta veroseuraamuksia kaupunkikonsernille.

Lainasopimus on valmisteltu yhdessä talouden vastuunalueen, lakiasianpalvelukeskuksen sekä TVT Asunnot Oy:n kanssa. Lisäksi TVT Asunnot Oy vastaa osaltaan ennakkotietohakemuksesta verottajalta sekä avustaa Tilakeskusta ARA:n kanssa käytävissä keskusteluissa.

Liite 1Pääomalainasopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- TVT Asunnot Oy palauttaa omistajalle sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta 28.000.000 euroa tämän päätöksen tultua lainvoimaiseksi ja TVT Asunnot Oy:n yhtiökokouksen hyväksyttyä osaltaan järjestelyn

- pääoman palautusta ei makseta rahana, vaan kaupunki sijoittaa palautuksen määrän saman tien takaisin yhtiöön pääomalainana liitteen 1 pääomalainasopimuksen mukaisesti

-  pääoman palautus on ehdollinen verottajan kannanotolle siitä, että suunnitellussa sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston palauttamisessa ei ole kysymys sellaisesta tulosta, josta kunta olisi säädetty verovelvolliseksi

-  pääoman palautus on ehdollinen ARA:n mahdolliselle kannanotolle siitä, että nyt tehtävä järjestely on ARA – lainsäädännön mukainen

Pääomalainasopimus voidaan allekirjoittaa verottajan ja ARA:n kannanoton jälkeen

PäätösAsia pantiin pöydälle Artesolan Rinteen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selostamassa tilajohtaja Mikko Lehtinen.

Kh § 645

Pöydältä 7.12.2010 § 624

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, talousasiat
tpvLehtinen Mikko


Liitteet:

Kh § 624
Liite 1:Pääomalainasopimus

Kh § 645
Liite 1:Pääomalainasopimus