Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus14414.10.201010
Kaupunginhallitus63307.12.20101 Otj

1728-2009 (002)

Turun ammattikorkeakoulun osallistuminen Metallituotteet ja koneenrakennus, FIMECC Oy, huippuosaamisen keskittymään (SHOK)

Tiivistelmä:

Ammattikorkeakoulun hallitus on 14.10.2010 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että ammattikorkeakoulu oikeutettaisiin osallistumaan metallituotteet ja koneenrakennus -huippuosaamisen keskittymään ja valtuutettaisiin merkitsemään FIMECC Oy:n osakkeita 40.000 euron edestä. Osakemerkintään on varauduttu ammattikorkeakoulun talousarviossa.

Amkh § 144

Vararehtori Olli Mertanen

 

Strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) tarjoavat huipputason tutkimusyksiköille ja tutkimustuloksia hyödyntäville yrityksille uuden tavan tehdä tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä keskenään. Keskittymissä toteutetaan yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhdessä määrittelemää tutkimusstrategiaa. Keskittymät ovat sovelluslähtöisiä ja ne tukevat monitieteisyyttä.

 

Turun ammattikorkeakoulun on osakkaana rakentamisen ja ympäristön huippuosaamisen keskittymässä (RYM Oy) ja nyt on tarjoutunut tilaisuus osallistua myös metallituotteet ja koneenrakennus – keskittymään. Ammattikorkeakoulun toiminta meriteollisuuden ja yleisemminkin metalli- ja koneteollisuuden kehittämisessä saisi selkeästi uusia mahdollisuuksia huippuosaamisen keskittymässä mukanaolosta.

 

FIMECC Oy:n (Finnish Metals and Engineering Competence Cluster) toimintaa kuvaa asiakassuuntautunut soveltava tutkimus, avoin, dynaaminen ja kansainvälinen yhteistyö uuden luomisessa, maailmanluokan tieteelliset tulokset ja johtava osaaminen valituilla alueilla. FIMECCin tavoite on kaksinkertaistaa toimialan tutkimus- ja kehityspanostus sekä siitä saatavat hyödyt. Tutkimuksen painopisteitä ovat palveluliiketoiminta, käyttäjäkokemus, globaalit verkostot, älykkäät ratkaisut sekä läpimurtomateriaalit.

 

Ehdotus       Ammattikorkeakoulun hallitus päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Turun ammattikorkeakoulun osallistumaan metallituotteet ja koneenrakennus – huippuosaamisen keskittymään ja että ammattikorkeakoulu valtuutetaan merkitsemään FIMECC Oy:n osakkeita yhteensä 40000€ edestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 633

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 30.11.2010:

Ammattikorkeakoulun hallitus on 14.10.2010 § 144 kohdalla päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyisi Turun ammattikorkeakoulun osallistumaan metallituotteet ja koneenrakennus – huippuosaamisen keskittymään ja että ammattikorkeakoulu valtuutettaisiin merkitsemään FIMECC Oy:n osakkeita yhteensä 40.000 euron edestä. Kaupunginhallituskäsittelyä varten ammattikorkeakoululta on pyydetty lisäselvitystä asiasta.

Vararehtori Olli Mertanen 30.11.2010:

FIMECC Oy (Finnish Metals and Engineering Competence Cluster Oy) on metallituotteet ja koneenrakennus –alan strategisen huippuosaamisen keskittymä (SHOK), yritysten ja tutkimuslaitosten yhteisyritys. Sen tehtävänä on yhdistää teollisuuden näkemys tulevaisuuden kilpailukyvyn lähteistä ja tutkimuslaitosten tutkimusosaaminen.

FIMECC Oy:n perusti 15 yritystä, 10 yliopistoa, kaksi ammattikorkeakoulua sekä VTT ja Fima ry. Turun ammattikorkeakoulu on ollut aktiivisesti mukana 2009 alusta Innovations and Network –tutkimusohjelmassa yhdessä STX:n kanssa sekä EFFIMA (Energy and Life Cycle Cost Efficient Machines) –tutkimusohjelmassa, jossa on alkamassa projekti vuonna 2011.

Turun ammattikorkeakoululla on vuonna 2011 mahdollisuus päästä FIMECC Oy:n osakkaaksi suunnatun osakeannin kautta. Osakkaat saavat edustajansa tutkimusvaliokuntaan ja pääsevät päättämään, millaisia tutkimusohjelmia ja toimintoja FIMECC toteuttaa. Turun ammattikorkeakoulun on syytä tehdä aloitteita tutkimussisällöistä perustuen toiminta-alueensa teollisuuden tutkimustarpeisiin. Tällöin tutkimusohjelmien sisältö palvelee parhaiten Varsinais-Suomalaista elinkeinoelämää. Yrityksillä on FIMECC:ssä tutkimusta ohjaava rooli, mutta monellakaan PK-yrityksellä ei ole resursseja osallistua päätöksentekoon. Ammattikorkeakoulun roolina on kartoittaa yritysten tutkimustarpeita ja viestittää niitä FIMECC:in päättävissä elimissä.

Tekes suuntaa lisääntyvässä määrin rahoitusta SHOK:ien kautta. Pelkästään FIMECC:in kautta vuonna 2011 jaetaan tutkimusrahoitusta 102 M€ ja vuonna 2012 125 M€. Olemalla osakkaana SHOK:eissa ammattikorkeakoulu parantaa huomattavasti mahdollisuuksiaan saada tätä kautta lisää kilpailtua ulkopuolista rahoitusta. Samalla lisätään alueen yritysten mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan tutkimusohjelmien sisältöön.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Arene ovat viime aikoina kannustaneet ammattikorkeakouluja vahvistamaan rooliaan SHOK:ssa (ARENE ry Toimintasuunnitelma 2010). Ammattikorkeakoulun roolina nähdään mm. PK-sektorin tutkimustarpeiden esiintuonti ja puolustaminen sekä PK-yritysten kansainvälistymisen edistäminen. Nämä ovat myös niitä perusteluja, jotka puoltavat Turun ammattikorkeakoulun osakkuutta FIMECC SHOK:issa.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 1.12.2010:

Osallisuus FIMECC:ssä tukee suoraan Turun kaupungin valmistelemia toimenpiteitä meriteollisuuden rakennemuutoksessa mahdollistamalla alan turkulaisten yritysten paremman pääsyn ulkopuoliseen rahoitukseen. Jäsenyys tukee lisäksi meriteollisuuden tutkimuskeskittymän valmistelua Turkuun. Ammattikorkeakoulun osakkuus FIMECC Oy:ssä tukee osaltaan myös Koneteknologiakeskus Turku Oy:n kehityshankkeita.

FIMECC Oy:n osakkeiden merkintään on varauduttu Turun ammattikorkeakoulun talousarviossa.

Talouden vastuualue on ilmoittanut, että sillä ei ole huomautettavaa ammattikorkeakoulun hallituksen tekemään esitykseen.

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun ammattikorkeakoulu oikeutetaan osallistumaan metallituotteet ja koneenrakennus -huippuosaamisen keskittymään,

että Turun ammattikorkeakoulu valtuutetaan merkitsemään FIMECC Oy:n osakkeita yhteensä 40.000 euron edestä ja

että tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta päätöksen lainvoimaistumista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAmmattikorkeakoulu
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus
tiedKeskushallinto, talousasiat