Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 335 17.11.2010 6
Kaupunginhallitus 611 22.11.2010 2 Pj

3473-2010 (041, 016)

Peruspalvelulautakunnan vuoden 2010 talousarvion sopeuttamiseen liittyvät toimenpiteet ja rakennemuutosten tilannearvio

Tiivistelmä: -

Perla § 335

Ma. palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist, tutkimus- ja kehitysjohtaja Päivi Sannola, palvelujohtaja Sirpa Kuronen, palvelujohtaja Maisa Kuusela ja palvelujohtaja Seija Arve 10.11.2010

Kaupunginvaltuusto päätti 11.10.2010 § 194 korottaa peruspalvelulautakunnan vuoden 2010 määrärahaa 6 miljoonalla eurolla. Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti, että peruspalvelulautakunnan tulee ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin jäljellä olevan ylitysuhan poistamiseksi mm. rakenteellisia muutoksia kiirehtimällä.

Tehdyt ja meneillään olevat talousarvion sopeuttamistoimenpiteet ja rakenteelliset muutokset voidaan ryhmitellä seuraavasti:

  1. Sosiaali- ja terveystoimen yhdistymishankkeen aikana sovitut ja aloitetut kehittämistoimenpiteet
  2. Sopimusohjausneuvotteluissa sovitut rakenteelliset kehittämistoimenpiteet vuosille 2010-2012 ydinprosesseittain tarkasteltuna
  3. Ns. nopeat toimenpiteet talouden sopeuttamiseksi

Tämän jaottelun mukaisesti ohessa selvitys tämän hetkisestä tilanteesta niin talousennusteen ylitysuhan, kuin tehtyjen toimenpiteiden ja rakennemuutosten osalta.

Nopeat toimenpiteet talouden sopeuttamiseksi:

Peruspalvelujohtaja ja palvelutuotantojohtaja ovat kaupunginhallituksen päätösten mukaisesti ohjeistaneet esimiehiä 26.10.1010 kirjeellä, jossa esitetään vuoden viimeisten kuukausien aikana toimimaan seuraavasti:

a) suosivat talkoovapaiden antamista niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista ilman sijaisten palkkausta ja ylitöiden käyttöä.

b) säästävät investointimäärärahoja niissä kohteissa, joissa se on mahdollista niin, että hankkeen toteuttaminen ei kohtuuttomasti kärsi.

c) tekevät vain sellaisia käyttöomaisuusinvestointeja, joka ovat toiminnan kannalta välttämättömiä tai lisäävät tuottavuutta.

Lisäksi tulee ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin ylitysuhan poistamiseksi mm. rakenteellisia muutoksia kiirehtimällä. Lisäksi työvoiman käyttöön tulee kiinnittää erityistä huomiota ja koulutusten ja virkamatkojen osalta on käytettävä tarkoituksenmukaisuus- ja taloudellisuusharkintaa.

Sosiaali- ja terveystoimen yhdistymishankkeen aikana sovitut kehittämistoimenpiteet

Sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisprosessia valmisteli osaltaan muutosjohtajan asettamat työryhmät. Työryhmien työn tulosten pohjalta asetettiin kehittämistavoitteita, niille aikataulutus ja vastuuhenkilöt. Kehittämistoimenpiteet ryhmiteltiin seuraavasti;

  1. Organisaation ja johtamisjärjestelmän kehittäminen
  2. Tukipalveluiden rationalisoiminen
  3. Palvelutuotannon kehittäminen

Liitteeseen 1 on koottu Sote –hankkeen aikaisten kehittämistoimenpiteiden tilannekatsaus syyskuulta 2010.

Liite 1Yhteenveto SoTe –hankkeen aikana aloitetuista kehittämistoimenpiteistä

Vuoden 2010 sopimuksiin liittyvien toimenpiteiden tilanne ydinprosesseittain

Toimenpiteitä toteutetaan olemassaolevin resurssein ja niiden merkitys korostuu vuoden 2011 sopimuksissa.

Ennaltaehkäisevän toiminnan tavoitteena on korjaavien palvelujen tarpeen väheneminen.

Lasten ja nuorten kasvun tukeminen

Nuorten aikuisuuden vahvistaminen

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn turvaaminen

Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen

Liite 2Palvelujohtajien yhteenveto

On ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin, jotta akuuttisairaanhoito ja potilaiden hoitaminen omilla terveyskeskuksen vuodeosastoilla tai sisätautisairaalassa mahdollistuu.

Kaikilla tulosalueilla on toteutettu merkittäviä kehityshankkeita. Esimerkkinä toteutetuista hankkeista vanhuspalveluiden tulosalue, jossa SoTe-yhdistymisen myötä suurimmat toiminnalliset muutokset.

Liite 3Vanhuspalvelujen tulosalueen kehityshankkeet 2009-2010

Vuodelle 2011 valmistelluissa sopimuksissa on kirjattu kaikki keskeneräiset ja tulossaolevat kehittämistoimenpiteet, joilla vastataan tuleviin palvelutarpeisiin ja resurssikehitykseen sekä toteutetaan palvelurakennemuutosta. Nämä käyvät ilmi peruspalvelulautakunnan 17.11.2010 pykälästä "Tilannekatsaus: sopimus Turun kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tuottamisesta (OPTS); valmistelu ja sopimuksen sisältö".

Suurimmat haasteet sosiaali- ja terveydenhuollossa tällä hetkellä ovat:

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 10.11.2010

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedokseen selvityksen talousarvion sopeuttamiseen liittyvistä toimenpiteistä ja rakennemuutosten tilannearviosta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 611

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 18.11.2010:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen peruspalvelulautakunnan selvityksen vuoden 2010 talousarvion sopeuttamiseen liittyvistä toimenpiteistä ja rakennemuutosten tilannearviosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedPeruspalvelulautakunta


Liitteet:

Perla § 335
Liite 1:Yhteenveto SoTe -hankkeen aikana aloitetuista kehittämistoimenpiteistä
Liite 2:Palvelujohtajien yhteenveto
Liite 3:Vanhuspalvelujen tulosalueen kehityshankkeet 2009-2010