Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 608 22.11.2010 6 Kj

12672-2010 (059)

Konserniavustuksen myöntäminen Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se myöntäisi Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle 165.000 euron konserniavustuksen. Avustus maksettaisiin kaupunginhallituksen tililtä 1 04 18 41 Varaus taantumasta johtuvien kustannusten hoitoon (Kh).

Kh § 608

Koneteknologiakeskus Turku Oy 15.11.2010:

Turun kaupungin osaamis- ja elinkeinostrategian mukaisesti keskus toimii Meriklusterin kehittämisen vastuuorganisaationa. Elinkeinopalveluja on toteutettu yhteistyönä alueen oppilaitosten kanssa valmistelemalla oppilaitosten välisiä kehittämispalveluja.

Oppimisympäristöpalvelujen käyttäjinä ovat olleet alueen oppilaitokset. Turun ammatti-instituutti on vakiinnuttanut keskuksen tilojen käytön osaksi opetussuunnitelmiaan. Turun Aikuiskoulutus-keskus on osallistunut keskuksen käyttöön vuosisuunnitelmansa mukaan. Turun ammattikorkea-koulu on lisännyt merkittävästi keskuksen käyttöä opetuksessa ja käynnistänyt käyttöinsinööri-koulutuksen ja insinöörityöpajan. Oppilaitosten (Turun ammatti-instituutti, Turun AMK ja Turun AKK) kanssa on tehty vuosisopimukset. Vuosisopimuskäytön lisäksi Turun AMK:n konetekniikan käynnistämiä t&k –hankkeita on toteutettu koneteknologiakeskuksen tiloissa vuoden 2010 aikana yhteensä 950h. Konetekniikan opettajille toteutetaan Modernit valmistustekniikat –koulutus (syksy 2010) yhteensä 450h (kone- ja luokkatunnit sekä opetus), jotka eivät myöskään sisälly oppi-laitosten vuosisopimuksiin. Koulutuksella varmistetaan osaavien opettajien valmiudet käyttää koneteknologiakeskuksen laitteita opetuksessa.

Koneteknologiakeskus on ehdottoman välttämätön alueen teknologiateollisuudelle. Oppilaitoksille on varmistettava mahdollisuus käyttää keskuksen oppimisympäristöä, jotta valmistuvien opiskelijoiden osaaminen vastaa yrityselämän tarpeita. Koulutuspalveluja kehitetään tiiviissä yhteistyössä oppilaitosten kanssa yritysten osaamistarpeisiin. Muuttuvassa taloudellisessa tilanteessa pyritään turvaamaan yritysten kilpailukykyisyyttä tarjoamalla työpajatoimintaa sekä prototuotteiden kehittämistä.

Markkinaoikeus on Kine Robot Solutions Oy:n hakemuksesta (hankinta vuonna 2006) antamallaan päätöksellä velvoittanut Turun kaupungin maksamaan Kine Robot Solutions Oy:lle 46.000 euroa (Markkinaoikeuden päätös 15.2.2010 nro 110/2010). Koneteknologiakeskus Turku Oy on maksanut hyvitysmaksun 25.5.2010.

Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle on syntynyt kustannuksia rakennemuutoshankkeen vaatimiin muutoksiin yhteensä 15.000 euroa. Toimenpiteet on käsitelty Kompassi-työryhmän ohjeiden mukaisesti.

Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tulostavoitteena on päästä nollatulokseen vuonna 2010.

Konserniavustusta on käsitelty Turun kaupungin osaamistoimen apulaiskaupunginjohtajan kehys-keskustelussa 30.8.2010 ja Koneteknologiakeskus Turku Oy:n hallituksen kokouksessa 22.9.2010.

Koneteknologiakeskus Turku Oy hakee Turun kaupungilta konserniavustusta 165.000 euroa.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 15.11.2010:

Koneteknologiakeskus Turku Oy on esittänyt kaupungille anomuksen 165.000 euron ylimääräisestä konserniavustuksesta. Talousarviossa Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle on varattu 650.000 euron määräraha vuodelle 2010.

Talousarvioneuvotteluissa elokuussa todettiin, että olemassa oleva toiminta ja kustannustaso huomioiden Koneteknologiakeskus Turku Oy:llä on pysyvä vaje tuloissa. Tämän vuoksi kaupunginhallitus on 2011 talousarvioesityksessään valtuustolle edellyttänyt, että Turun Ammatti-instituutti (lukio- ja ammattiopetuslautakunta) sekä Turun ammattikorkeakoulu varaavat kumpikin 75.000 euron lisäyksen Koneteknologiakeskus Turku Oy:n oppimisympäristöpalveluihin. Edellytyksenä on, että Koneteknologiakeskus Turku Oy sopeuttaa toimintansa siten, että ylimääräisen konserniavustusten tarvetta ei synny.

Koneteknologiakeskus Turku Oy:n avustusanomuksessa on esitetty perustelut ylimääräiselle konserniavustukselle. Anomus on perusteltu ja puollan 165.000 suuruisen konserniavustuksen myöntämistä Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Koneteknologiakeskus Turku Oy:lle myönnetään 165.000 euron konserniavustus kaupunginhallituksen tililtä 1 04 18 41 Varaus taantumasta johtuvien kustannusten hoitoon (Kh) ja

että Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tulee esittää osaamistoimen apulaiskaupunginjohtajalle 31.3.2011 mennessä suunnitelma aikataulusta, jolla kaupungin antamaa pääomalainaa voidaan takaisinmaksaa yhtiön tasapainoinen talous huomioiden.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Keskinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoKoneteknologiakeskus Turku Oy
tiedKorhonen Ari
tiedLehmusto Jouko K.
tiedSaaranen Helvi