Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus59208.11.20104 Yj

9408-2009 (065, 001)

Lausunnon antaminen Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 väliraportista

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun työssäkäyntialueen laaditaan kestävää kehitystä ja alueen vetovoimaisuutta edistävää rakennemallia. Rakennemallin on tarkoitus ohjata kuntien maankäyttöä yleispiirteisesti, vaikka se ei ohjaa kaavoitusta eikä rakentamista juridisesti. Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 -työn ensimmäinen väliraportti "Lähtökohdat ja tavoitteet" on valmistunut. Väliraportista on pyydetty mm. kaupunginhallitusten lausuntoa.

Kh § 592

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto/Markku Toivonen 27.10.2010:

Turun kaupunkiseudun työssäkäyntialueen kuntiin – Aura, Kaarina, Lieto, Länsi-Turunmaa, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo, Tarvasjoki ja Turku – laaditaan kestävää kehitystä ja alueen vetovoimaisuutta edistävää rakennemallia. Se on jatkoa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen, eli PARAS -hankkeen kaupunkiseutusuunnitelmalle.

Rakennemallin on tarkoitus ohjata kuntien maankäyttöä yleispiirteisesti, vaikka se ei ohjaa kaavoitusta eikä rakentamista juridisesti. Luonteeltaan rakennemalli on siten kuntien yhteinen maankäyttöstrategia. Rakennemallia on jatkossa tarkoitus käyttää maakunta- ja yleiskaavoituksen pohjana.

Rakennemallityölle on laadittu osallistumis- ja tiedottamissuunnitelma, jossa on kuvattu rakennemallityön eteneminen, osallistuminen, päätöksenteko ja tavoiteaikataulu. Asiakirjaa päivitetään rakennemallityön edetessä.

Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035 -työn ensimmäinen väliraportti ”Lähtökohdat ja tavoitteet” on valmistunut. Se sisältää analyysin Turun kaupunkiseudun nykytilasta ja rakennemallityölle asetettavista tavoitteista sekä liikennejärjestelmätyön tavoitteiston. Väliraportin hyväksyy rakennemallityölle asetettu ohjausryhmä, tavoitteena tammi-helmikuu 2011.

Rakennemallivaihtoehtojen laatiminen on käynnistynyt. Vaihtoehdot vaikutuksineen valmistuvat keväällä 2011. Ohjausryhmä valitsee rakennemalliksi jatkotyöstettävän vaihtoehdon, tavoitteena kesäkuu 2011.

Lopullinen rakennemalli valmistuu syksyllä 2011. Tavoitteena on, että visio Turun kaupunkiseudun kestäväksi kaupunkirakenteeksi vuonna 2035 on kuntien ja Varsinais-Suomen liiton käsiteltävänä alkuvuodesta 2012.

Kustakin työvaiheesta järjestetään työpaja sekä laaditaan raportti, joka asetetaan nähtäville samanaikaisesti kuin siitä pyydetään lausunnot ja esitellään yleisölle.

Rakennemallityölle asetettu ohjausryhmä on 5.10.2010 kokouksessaan edellyttänyt, että rakennemallityön aikataulua nopeutetaan mahdollisuuksien mukaan. Taustalla on kaupunkiseudun aiesopimusmenettelyn valmistelu ja rakennemallityön limittäminen, jotta Turun kaupunkiseutu on mukana seuraavan hallituskauden maankäytön, asumisen ja liikenteen valtakunnallisissa hankkeissa.

Kaupungin/ kunnanhallitusta ja Varsinais-Suomen liittoa pyydetään asettamaan oheinen kuulutus nähtäville 1.11.–19.11.2010 väliseksi ajaksi. Liitteenä olevat asiakirjat on kuulutusaikana pidettävä nähtävillä kuulutuksessa mainituissa paikoissa niiden aukioloaikoina. Asiakirjat ovat luettavissa värillisenä rakennemallityön kotisivulla www.turku.fi/rakennemalli2035.

Kunnan- tai kaupunginhallitusta, Varsinais-Suomen liittoa, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta ja Museovirastoa pyydetään antamaan lausuntonsa väliraportissa esitetyistä rakennemallityön tavoitteista 19.11.2010 mennessä. Mikäli lausuntoa tai ilmoitusta siitä, että lausunto on tulossa, ei toimiteta määräajassa, katsotaan että lausunnonantajalla ei ole huomautettavaa rakennemallin väliraportissa esitettyjen tavoitteiden johdosta. Lausunto pyydetään toimittamaan myös sähköisesti osoitteella ykv@turku.fi, otsikoksi ”Rakennemalli 2035”.

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 1.11.2010:

Kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen on kutsuttu kaupunginhallituksen kokoukseen selvittämään asiaa.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 25.10.2010

Oheismateriaali 2Turun kaupunkiseudun rakennevalli 2035; Väliraportti 1; Lähtökohdat ja tavoitteet

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus toteaa lausuntonaan, että sillä ei ole huomautettavaa rakennemallin väliraportissa esitettyjen tavoitteiden johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Laaksonen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn. Hänen tilallaan oli Lintula.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen

Jakelu

lausYmpäristö- ja kaavoitusvirasto