Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52704.10.20103 Yj
Kaupunginhallitus59108.11.20103 Yj

4613-2006 (641, 021, 642)

Kalikan ulkoilualueella suoritettu katselmus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 22.3.2010 § 192 kohdalla mm., että Kiinteistöliikelaitoksen tulee kesäkuun 2010 loppuun mennessä järjestää Kalikan ulkoilualueella katselmus maanvuokrasopimuksen ehtojen täyttymisen toteamiseksi. Katselmusmuistio oli kaupunginhallituksen käsiteltävänä 4.10.2010 pidetyssä kokouksessa. Kaupunginhallitus päätti tuolloin palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen aikana asiasta on hankittu Kiinteistöliikelaitokselta lisäselvitys.

Kh § 527

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 29.9.2010:

Kaupunginhallitus päätti 22.3.2010 § 192 kohdalla kaupunginhallituksen jäsen Sakari Hihnalan tekemän selvityspyynnön johdosta, että Kiinteistöliikelaitos velvoitetaan yhteistyössä Kalikan alueen vuokramiehenä olevan Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry:n kanssa täydentämään alueen opastuskyltitystä ja että Kiinteistöliikelaitoksen tulee kesäkuun 2010 loppuun mennessä järjestää alueella katselmus maanvuokrasopimuksen ehtojen täyttymisen toteamiseksi.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 28.4.2010 § 251 kohdalla, että johtokunta osallistuu kaupunginhallituksen päätöksessä 22.3.2010 § 192 edellytettyyn katselmukseen Kalikan ulkoilualueella.

Katselmus järjestettiin 22.6.2010 ja siitä laadittiin oheismateriaalina oleva muistio.

Kiinteistöliikelaitoksella ei ole maanvuokrasopimukseen liittyviä erääntyneitä saatavia Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry:ltä. Tilaliikelaitoksen osalta voidaan todeta, Turun hovioikeus on velvoittanut Kulttuuriosuuskunta Sateenkaari ry:n maksamaan Turun kaupungille huoneenvuokrasopimukseen perustuvia saatavia ja oikeudenkäyntikuluja n. 14.000 euroa korkoineen.

Oheismateriaali 1Katselmusmuistio

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että katselmusmuistio merkitään tiedoksi ja

että Kiinteistöliikelaitos velvoitetaan viipymättä saattamaan alueen opastuskyltitys kaupunginhallituksen 22.3.2010 § 192 kohdalla tekemän päätöksen mukaiseksi.

PäätösAsia palautettiin Hihnalan Artesolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta uudelleen valmisteltavaksi.

Kh § 591

Maanhankinta ja isännöinti, Ilkka Uusi-Uola 12.10.2010:

Turun omistama Kalikan maa-alue vuokrattiin vuonna 2007 pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella, johon sisällytettiin ehto ranta- ja virkistyspalveluiden tarjoamisesta (ainakin) turkulaisille. Samalla alueen rakennuskanta myytiin vuokramiehelle.

Puuston osalta on vuokra-ajan kuluessa menetelty maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti hakemalla puuston käsittelylle asianomaisen kunnan maisematyölupa. Tarvetta puuston käsittelylle on perusteltu alueen kehittämisellä ja isojen puiden aiheuttamilla vaaratekijöillä. Vastuukysymysten takia kaupungilla ei ole ollut mahdollisuutta asettua vastustamaan maisematyölupien myöntämistä. Rakennusten osalta niiden omistajalla on oikeus maanvuokrasopimuksen perusteella käynnistää harkittuja ja tarkoituksenmukaisia lupaprosesseja asemakaavan asettamissa puitteissa. Rakennuskannan kehittämistä ja lisärakentamista koskevia suunnitelmia on hyväksytty Kiinteistöliikelaitoksella, mutta Pöytyän rakennustarkastajan mukaan lupamenettelyjä ko. kunnassa ei ole saatettu vireille. Rakennusten omistaja on vastuussa alueella olevien rakennusten käyttökelpoisuudesta, kunnosta ja rakennuskannan kehittämisestä.

Vuokramiehen mukaan alueen rakennuskannan uudistamisen esteenä on ollut rakennussuunnitelmien yksityiskohtia koskevien näkemyserojen lisäksi Turun Kalikan keskeistä aluetta vaivaava pintavesiongelma, johon on löydettävä ratkaisu ennen alueen muuhun kehittämiseen ryhtymistä. Tähän tarkoitukseen vuokramies on laatimassa EU –hankkeena toteutettavaksi tarkoitettua suunnitelmaa Kalikan rannan kehittämisestä yleiseksi uimarannaksi. Vuokramies on esitellyt suunnitelmaa Kiinteistöliikelaitoksessa keväällä 2010 ja viimeksi 12.10.2010. Viimeksi mainitussa neuvottelussa päädyttiin siihen, että vuokramies viimeistelee suunnitelman ja pyytää sille Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksynnän mm. maisematyöluvan käynnistämistä varten Pöytyän kunnassa. Maisematyöluvan jälkeen hankkeelle voidaan laatia kustannusarvio sekä käynnistää rahoituksen hakeminen. Uimarantahankkeelle voidaan hakea EU:n Leader -rahoitusta Varsin Hyvä r.y:n kautta.

Turun Kalikan ranta on saanut uimarantastatuksen Liedon ympäristöterveydenhuollon terveystarkastajan päätöksellä 24.8.2010 § 167. Valmisteilla oleva suunnitelma tähtää uimarantapäätöksen mukaisen rannan toteuttamiseen Kalikan alueelle. 

Alueen opasteista keskusteltaessa todettiin, että uimarantapäätöksen mukaista alueen luonnetta kuvaisi Turun vaakunalla varustettu opaste ”Kalikan uimaranta”. 12.10.2010 pidetyssä neuvottelussa sovittiin opastaulun varustamisesta em. otsaketekstillä ja Turun vaakunalla.

Kalikan alue on osoitettu asemakaavassa merkinnällä RM ”Matkailua palvelevien rakennusten korttelialue”. Pöytyän rakennustarkastajan mukaan asemakaavamerkintä ei salli pysyvän leirintätoiminnan järjestämistä esim. matkailuvaunuissa tai -autoissa, koska kaavassa ei ole määritetty ko. toiminnan vaatimia alueita ja niiden mitoitusta. Rakennustarkastajan mukaan saman kaavamerkinnän mukaisilla naapurialueilla on lyhytkestoisten kokoontumisten yhteydessä tapahtuneen leiriytymiseen tarvittava lupa haettu erikseen palo- ja pelastusviranomaisilta.

Edellä kerrotun perusteella voidaan todeta, että Turun Kalikan alueen palvelutarjonnan kehittämiseksi on valmisteilla suunnitelmia, joiden pyrkimyksenä on vuokramiehen toimesta tapahtuva uimaranta- ja virkistyspalvelutarjonnan monipuolistaminen. Toiminta on ollut olemassa olevien puitteiden mukaisesti vaatimatonta, mutta sitä ei sinänsä voida pitää vuokrasopimuksen vastaisena.

Alueen aitaamisen osalta voidaan todeta, että alueella on ollut vanha aita Pöytyän Kalikan rajaa vasten. Tällä hetkellä aitaa ei ole. Kiinteistöliikelaitos ei ole esittänyt vuokrasopimuksen mukaista aitaamisvaatimusta, koska rajat vastakkain olevat Turun ja Pöytyän Kalikan alueet ovat virkistystarkoituksessa kuntalaisten käytössä, eikä aitaamisella ole yksityisyyden vaatimaa erityistä merkitystä.

Oheismateriaali 1Katselmusmuistio

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä katselmusmuistion ja edellä olevan selvityksen tiedoksi todeten samalla, että asia ei kaupunginhallituksen osalta anna aihetta tässä vaiheessa enempiin toimenpiteisiin.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä katselmusmuistion ja edellä olevan selvityksen tiedoksi.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että alueesta on tiedotettava kaupunkilaisille samantyyppisesti kuin muistakin virkistysalueista.

Kaupunginhallituksen osalta asia ei anna aihetta tässä vaiheessa enempiin toimenpiteisiin.

Päätös asiassa tehtiin Hihnalan Artesolan kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti. 

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistöliikelaitos
tiedHihnala Sakari