Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Ammattiopetuslautakunta 256 13.10.2010 17
Kaupunginhallitus 556 25.10.2010 9 Kj

11183-2010 (033, 015)

Ammattiopetuslautakunnan esitys kuntarahoitusosuuden myöntämisestä ESR VaSiTe -hankkeelle

Tiivistelmä:

Ammattiopetuslautakunta on 13.10.2010 § 256 kohdalla tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen kuntarahoitusosuuden myöntämisestä ESR VaSiTe -hankkeelle. Hankkeen tavoitteena on edistää toiselta asteelta valmistuneiden ja ilman koulutusta olevien nuorten, joiden työllistyminen on haasteellista, työelämään ja jatkokoulutukseen sijoittumista.

Amlk § 256

Kehitysjohtaja Pia Lagercrantz

 

VaSiTe-hankkeen tavoitteena on edistää sekä toiselta valmistuneiden että ilman koulutusta olevien nuorten, joiden työllistyminen on haasteellista, työelämään ja jatkokoulutukseen sijoittumista Turussa ja Turun seutukunnassa.

 

Työttömien nuorten määrä on maakunnassa yli kaksinkertaistunut viimeisen kahden vuoden aikana. Nuorten työllisyystilanteen arvioidaan vuoden 2010 aikana edelleen heikkenevän.

 

Mahdollisimman nopea työllistyminen tai jatko-opintoihin siirtyminen heti valmistumisen jälkeen on olennaisen tärkeää. Yksi 1990-luvun alkupuolen syvän laman opetuksia oli, että työuran alkuun sijoittuva pitkäaikainen syrjäytyminen työmarkkinoilta vaikeuttaa olennaisesti myöhempää työllistymistä ja aiheuttaa huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. Vastaava kehitys tulisi nyt kaikin keinoin pyrkiä estämään. Tämän vuoksi, mikäli nuorelle ei löydy työllistymisväylää avoimilta työmarkkinoilta, olisi saavutetun ammattitaidon ylläpitäminen äärimmäisen tärkeä nuoren tulevaisuuden kannalta.

 

VaSiTe-hankkeen tuloksena toisen asteen koulutuksesta valmistuneiden sekä ilman ammatillista koulutusta olevien nuorten työllistyminen ja työmarkkinoilla pysyminen sekä jatko-opintoihin siirtyminen edistyy. Lisäksi hanke luo uusia yksilöllisiä oppimispolkuja ja työllistymisväyliä sekä lisää koulutusorganisaatioiden ja työelämän välistä yhteistyötä

 

Hankkeen tavoitteena on täydentää Varsinais-Suomessa aikaisemmin toteutetuissa hankkeissa (VaSkooli ja MAST) kehitettyä koulutustakuumallia niin, että näiden hankkeiden yhteisenä tuloksena syntyy perusopetuksesta työelämään kattava koulutus- ja yhteiskuntatakuumalli. Koska laajasti ymmärrettynä koulutustakuumalli koskee koko nuoren elämänkaarta yläkoulusta työelämään, käynnistyvä hanke tuottaa ja mallintaa ratkaisuja toiselta asteelta valmistuvien nuorten työelämään ja jatko-opintoihin siirtymisen nivelvaiheen haasteisiin.

 

VaSiTe-hankkeen kohderyhmänä ovat Turussa ja Turun seutukunnassa

·toiselta asteelta valmistuneet

·ilman ammatillista peruskoulutusta olevat 17 - 30-vuotiaat nuoret, jotka eivät ole työllistyneet tai sijoittuneet jatko-opintoihin.

 

Lisäksi hankkeen kohderyhmään kuuluvat

·oppilaitosten opettajat ja ohjaajat

·viranomaiset (nuoriso- ja sosiaalitoimi, työvoimahallinto ja muu julkishallinto)

·työnantajat

·yrittäjät.

 

Hankkeen hallinnoiva organisaatio on Turun ammatti-instituutti.

 

Hankkeen toteuttamisessa on mukana seuraava yhteistyöverkosto:

Turun kaupungin opetustoimi

Turun kaupungin nuorisotoimi

Bovallius-ammattiopisto, Turku

Raision seudun koulutuskuntayhtymä RASEKO

Sosiaalipalvelusäätiö Raina

Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry

Naantalin kaupunki/alueelliset palvelut

EK

SAK

Teknologiateollisuus ry

Varsinais-Suomen yrittäjät ry

 

Liite 1                                 VaSiTe-hankkeen työsuunnitelma

 

Turun ammatti-instituutti on anonut hankkeen toteuttamiseen rahoitusta Varsinais-Suomen ELY-keskukselta keväällä 2010. Hankkeen toteuttamista tarkentavia neuvotteluja on käyty syyskuun 2010 lopussa. Hankkeelle anottu kokonaisbudjetti ajalle 1.1.2011 - 31.12.2013 on 517 760 euroa. Turun kaupungin omarahoitusosuudeksi koko hankkeen toteutusajalle tarvitaan yhteensä 68 530 euroa.

 

Johtava rehtori Seija Mattila

 

Ehdotus       Ammattiopetuslautakunta esittää, että Turun kaupunginhallitus myöntäisi VaSiTe - nuorten työelämään ja jatkokoulutukseen sijoittumisen edistäminen Turussa ja Turun seutukunnassa -hankkeelle kuntarahoitusta kaupungin työllistämismäärärahoista yhteensä 68 530 euroa vuosille 2011 - 2013. Rahoitus jakautuisi eri vuosille seuraavasti:

·2011: 22 800 euroa

·2012: 22 800 euroa

·2013: 22 930 euroa

 

Hankkeelle haettu kokonaisbudjetti on 517 760 euroa. Hankkeen osarahoittajana toimii Euroopan sosiaalirahasto. Päätös astuu voimaan mikäli Varsinais-Suomen ELY-keskus myöntää hankkeelle rahoituksen. Suunnitelman mukaan hanke alkaa 1.1.2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 556

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 20.10.2010:

Puollan ammattiopetuslautakunnan tekemää esitystä kuntarahoitusosuuden myöntämisestä ESR VaSiTe –hankkeelle vuosina 2011-2013.

Oheismateriaali 1VaSiTe –hankkeen työsuunnitelma

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että VaSiTe –hankeen kuntarahoitusosuus maksetaan kaupunginjohtajan vuoden 2011 talousarvioehdotuksen kaupunginhallituksen toimielimen tilin 11004 Varausmäärärahat kohdasta Rakennemuutos ja suhdannevaraus (Kj) ja

että VaSiTe –hankkeen kuntarahoitusosuuksiin varaudutaan vuosien 2012 ja 2013 talousarvioissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi


Liitteet:

Amlk § 256
Liite 1:VaSiTe-hankkeen työsuunnitelma