Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 555 25.10.2010 8 Kj

7458-2010 (642)

Luovan talouden työryhmän esitys kaupunginhallitukselle

Tiivistelmä: -

Kh § 555

Luovan talouden työryhmä 20.10.2010:

Kaupunginhallitus päätti 8.2.2010 asettaa työryhmän selvittämään luovan talouden kulttuurikeskuksen perustamismahdollisuudet Turkuun. Työryhmän tehtävänä on selvittää hankemuotona vuokraus, omistus, osuus kiinteistöyhtiöstä, julkisen toiminnan siirto ja muut mallit. Kaupunginhallitus päätti lisäksi valita työryhmän puheenjohtajaksi Seppo Lehtisen sekä jäseniksi Christel von Frenkcell-Rambergin, Olli A. Mannin, Pirjo Rinteen ja Katri Sarlundin. Työryhmän sihteeriksi valittiin kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen.

Työryhmä luovutti luovan talouden keskusta koskevan raporttinsa kaupunginhallitukselle maaliskuussa 2010. Edelleen työryhmä päätti ehdottaa kaupunginhallitukselle, että olemassa olevien kulttuuritilojen korjaustarpeet ja taiteilijatilakysymys selvitetään kokonaisuudessaan työryhmän toimesta. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen.

Taiteilijatilat

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti työryhmän suosituksen mukaisesti 8.9.2010 § 76 että Tilaliikelaitos valmistelee ns. Alfa Barkerin tilojen vuokrasopimuksen Tilaliikelaitoksen johtokunnan päätettäväksi syyskuun loppuun mennessä siten, että Linnankiinteistöstä työtilansa menettäneet taiteilijat voivat muuttaa Alfa Barkerin tiloihin marraskuun alkuun mennessä.

Lisäksi jaosto päätti että vuokrasopimuksessa tulee olla oikeus jatkovuokrata kohdetta tai vaihtoehtoisesti lunastaa kohde itselleen tai määräämälleen taholle.

Kaupunginhallituksen 2011 talousarvioesityksessä on varattu 200.000 € määräraha taiteilijatilojen vuokraan.

Linnakiinteistöstä lähtemään joutuneet taiteilijat ovat saaneet korvaavat tilat Alfa Barkerista. Lisäksi Logomoon tulee valmistumaan lisää taiteilijatilaa, jonka käytöstä päätetään myöhemmin. Kaupunki on edellisten lisäksi kunnostanut taiteilijatiloja Pääskyvuoren kasarmiin. Työryhmä katsoo, että taiteilijatilat keskitetään näihin kolmeen kohteeseen kuitenkin siten, että muidenkin ulkopuolisten tilojen vuokrien avustaminen voi jatkua ennallaan määrärahojen puitteissa.

Työryhmä katsoo, että taiteilijatilakysymys on tältä osin ratkaistu.

Olemassa olevien kulttuuritilojen kunnostaminen

Työryhmä katsoo, että olemassa olevien kulttuuritilojen perusparannuksen ja korjauksen priorisoitavien toimenpiteiden listalla ovat:

-        Teatterin peruskorjaus ja laajennus

-        Esteettömyysratkaisu ja vesi/sähköpisteet suurtorille

-        Aninkaisten keilahallin ottaminen kulttuuritoimen käyttöön

Työryhmä suosittaa kaupunginhallitukselle, että Suurtorin esteettömyyden parantaminen ja sähköistys toteutetaan viipymättä.

Teatterin peruskorjauksen ja laajennuksen osalta työryhmä suosittaa, että teatterin hankesuunnitelman laatiminen käynnistetään välittömästi ja että suunnittelun yhteydessä arvioidaan kriittisesti laajennuksen laajuus ja tarve. Teatterin laajennuksesta on laadittu alustava hankesuunnitelma (Liite 1). Hankkeen alustava kustannusarvio on 12 M€ (Hankesuunnitelma 2001).

Työryhmä suosittaa lisäksi Aninkaisten keilahallin ottamista orkesterin harjoitustilaksi. Hankesuunnittelu käynnistetään 2011. Hankesuunnittelun yhteydessä tulee arvioida myös konserttitalon aiempaa tehokkaampaa käyttöä kongressi- ja kokoustilana. Muutoksen museaaliset vaikutukset arvioidaan samalla. Konserttitalon peruskorjauksesta on laadittu alustava hankesuunnitelma (Liite 2). Hankkeen alustava kustannusarvio on 13 M€ (Hankesuunnitelma 2002)

Kulttuuritilojen ja taideteosten hallintamalli

Työryhmälle on esitetty, että kulttuuritoimella on hallinnassaan kulttuuritiloja, joita se ei suoraan tarvitse omaan toimintansa. Erityisesti suurtorin ympäristön rakennuksista aiheutuu vuokramenoa kulttuuritoimelle. 

Lisäksi valtuutettu Kosonen ym. ovat tehneet valtuustoaloitteen, jossa pyydetään arvioimaan ulkotaideteosten kuten patsaiden kunnossapitovastuun siirtämistä kulttuuritoimelta Kiinteistöliikelaitokselle.

Suurtorin kiinteistöjen ja muiden mahdollisten vastaavien tilojen hallintamallista laaditaan selvitys, jonka jälkeen kaupunginhallitus arvioi, miten tilojen hallinta on tarkoituksenmukaista järjestää.

Esitys kaupunginhallitukselle 

Työryhmä esittää, että kaupunginhallitus merkitsee työryhmän raportin tiedokseen ja toteaa, että akuutti taiteilijatilakysymys on ratkaistu. Kaupunginhallitus todennee periaateratkaisuna, että taiteilijatilat keskitetään jatkossa pääasiassa Alfa Barkerin kiinteistöön, Logomoon ja Pääskyvuoren kasarmiin kuitenkin siten, että muidenkin ulkopuolisten tilojen vuokrien avustaminen voi jatkua ennallaan määrärahojen puitteissa.

Lisäksi työryhmä esittää, että kaupunginhallitus päättää antaa tilakeskukselle tehtäväksi käynnistää hankesuunnittelu suurtorin sähköistyksen ja esteettömyyden parantamiseksi viipymättä sekä teatterin ja konserttitalon peruskorjauksen/laajennuksen osalta vuonna 2011. Hankesuunnitelmissa tulee ottaa kantaa peruskorjausten ja -parannusten kustannuksiin, niiden vaikutuksiin tilojen käytettävyyteen ja toiminnallisuuteen. Lisäksi peruskorjausten tarpeellisuus ja kiireellisyys tilojen teknisen kunnon ja työsuojelullisten kysymysten osalta tulee selvittää. Suurtorin osalta hanke tulee toteuttaa viipymättä.    

Edelleen työryhmä esittää, että kaupunginhallitus päättää, että ulkotaideteosten, kulttuuritilojen, erityisesti Suurtorin rakennusten, hallintomalli arvioidaan uudelleen ja antaa kulttuuritoimelle, Kiinteistöliikeaitokselle ja tilakeskukselle tehtävän laatia esitys ulkotaideteosten ja kulttuuritilojen hallintomallista. Selvityksen päävalmisteluvastuu tulee olla kulttuuritoimella. 

Työryhmä toteaa lisäksi, että kaupungin kokonaispanostuksesta kulttuuriin tulee laatia selvitys kaupunginhallitukselle.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä työryhmän ehdotukset ja lähettää työryhmän esityksen täytäntöön pantavaksi asianomaisille hallintokunnille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, tilakeskus
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedKulttuuritoimi
tiedTilaliikelaitos
tpvRandell Aleksi