Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Ammattiopetuslautakunta 251 13.10.2010 12
Kaupunginhallitus 563 25.10.2010 2 Otj

6352-2010 (5110)

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikkojen lisääminen vuonna 2011

Tiivistelmä:

Ammattiopetuslautakunta on 13.10.2010 § 251 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että Turun kaupunki hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämisluvan lisäystä 70 vuosiopiskelijalla 1.1.2011 alkaen.

Amlk § 251

Johtava rehtori Seija Mattila

 

Vuonna 2010 eduskunta on lisännyt ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärää kahdessa lisäbudjetissa yhteensä 2750 vuosiopiskelijalla, joista Turun kaupungin osuus on 130 paikkaa. Ammattiopetuslautakunnan päätösten mukaisesti uudet paikat otetaan käyttöön vuosina 2010 ja 2011.

 

Opiskelijamäärälisäyksillä pyritään ensisijaisesti nuorten koulutukseen pääsyn edistämiseen, nuorisotyöttömyyden alentamiseen ja syrjäytymiskehityksen ehkäisemiseen. Lisäksi tavoitteena on työttömien tai työttömyysuhan alaisten aikuisten koulutusmahdollisuuksien turvaaminen

 

Valtion vuoden 2011 talousarvio

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksessa (30.7.2010) valtion vuoden 2011 talousarvioon ministeriö esitti ammatilliseen peruskoulutukseen 12 miljoonan euron lisäystä nuorten koulutukseen pääsyn turvaamiseksi. Tällä lisäyksellä ja kohdentamalla 2 miljoonaa euroa uudelleen voidaan opiskelijamäärää lisätä 3 250 opiskelijalla.

 

Valtion vuoden 2011 talousarvioesityksessä (10.9.2010) koulutuspaikkojen lisäys jää alle 500 opiskelijaan.

 

Työllisyys

 

Varsinais-Suomi on ” jälkijunassa” työllisyyden kehityksessä. Teknologiateollisuuden rakennemuutos Salon seudulla ja heikentynyt laivanrakennusklusteri Turussa selittävät tilannetta. Lisäksi Turussa muu teknologiateollisuuden vienti ei ole vielä lähtenyt vetämään. Ensi kertaa yli 30 vuoteen maakunnan työttömyysaste ei ole pienempi kuin koko maassa. Työttömyyden kasvu on voimakkainta erityisesti Turun seudulla ja pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa kovaa tahtia. Pelkästään telakan ja sen alihankkijoiden lomautukset/ irtisanomiset nostaisivat ELY-keskuksen arvion mukaan työttömyysastetta Turussa ja Turun seudulla 5-7 prosenttiyksiköllä.

 

Liite 1                                 ELY-keskus: Turun telakan toiminnan pysähtyminen: vaikutus työttömyysasteeseen

 

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tuoreimman katsauksen (21.9.210) mukaan nuorten työttömien määrä on kääntynyt maakunnassa laskuun. Kasvua on vain Turun seudulla. Alle 25-vuotiaita työttömiä on Turun seutukunnassa 2100 ja määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2008.

 

Koulutuksen kysyntä ja järjestämislupa

 

Ammatillisen koulutuksen kysyntä on edelleen korkealla tasolla. Kevään 2010 yhteishaussa Turun ammatti-instituutin ensisijaisista hakijoista sai opiskelupaikan 64 %. Huonosta työllisyystilanteesta johtuen peruskoulunsa päättäneiden nuorten pääsymahdollisuudet heikkenivät vanhempien ikäluokkien hakeutuessa koulutukseen. Koulutuspaikkojen lisäämisen ohella ammatti-instituutti käynnistää joustavia koulutusvaihtoehtoja tutkintojen suoritusaikojen lyhentämiseksi.

 

Turun kaupungin voimassaoleva koulutuksen järjestämislupa on 4155 vuosiopiskelijaa, mikä sisältää aikuisten näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen opiskelijat. Vuoden 2010 painotettu vuosiopiskelijamäärä on 4155,4. Tämä tarkoittaa, että luvan enimmäisopiskelijamäärä ylittää jo tehdyillä päätöksillä vuonna 2011, mikäli lisäpaikkoja ei saada tai uusien opiskelijoiden sisäänottoa ei rajoiteta.

 

Lisäystarve on vähintään 70 koulutuspaikkaa. Uudet haettavat koulutuspaikat vähentävät tarvetta ylittää voimassaolevan järjestämisluvan enimmäismäärä.

 

Turun kaupunki tekee uuden hakemuksen, mikäli eduskunta lisää koulutuspaikkoja budjettikäsittelyssä tai hyväksyy lisäbudjetteja.

 

Johtava rehtori Seija Mattila

 

Ehdotus       Ammattiopetuslautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle ja edelleen Opetus- ja kulttuuriministeriölle, että Turun kaupunki anoo järjestämisluvan kasvattamista 70 vuosiopiskelijalla 1.1.2011 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 563

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 20.10.2010:

Ammatillisen koulutuksen tarve kasvaa tällä hetkellä Turussa koko ajan. Osasyynä tähän on rakennemuutos ja siitä seurannut työllisyystilanteen heikentyminen. Tässä vaiheessa Turku anoo 70 uutta aloituspaikkaa, mutta alueen työllisyyskehitys ja siitä syntyvä koulutustarpeen lisääntyminen huomioiden Turku tulee lähitulevaisuudessa anomaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä rakennemuutosperusteisesti lisäkoulutuspaikkoja niin nuoriso-, aikuis- kuin oppisopimuskoulutukseenkin.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki hakee opetus- ja kulttuuriministeriöltä järjestämisluvan kasvattamista 70 vuosiopiskelijalla 1.1.2011 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

hakeOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedAmmattiopetuslautakunta


Liitteet:

Amlk § 251
Liite 1:ELY-keskus: Turun telakan toiminnan pysähtyminen: vaikutus työttömyysasteeseen