Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallituksen hallintojaosto 219 12.10.2010 4
Kaupunginhallitus 554 25.10.2010 7 Kj

7868-2010 (011)

Kaupungin omien toimintojen ulkoistamiseen liittyvät henkilöstöä koskevat periaatteet

Tiivistelmä: -

Khhal § 219

Keskushallinto, Henkilöstöasiat:

 

Kaupunkikonsernilla ei ole siirtyvän henkilöstön asemaan liittyvää ohjeistusta tilanteisiin, joissa kaupungin toimintoja siirretään ulkopuolisen palveluntarjoajan toteutettavaksi. IT -tuotannon ulkoistaminen on valmistelussa ja kaupunki osallistuu valtakunnallisen Kuntien talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskuksen perustamisselvittelyyn. Nämä ja mahdollisesti muitakin järjestelyjä on tarkoitus tehdä liikkeenluovutusperiaatteen mukaisesti. Liikkeenluovutuksesta on säännöksiä mm. työsopimuslaissa sekä laissa työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

 

Työsopimuslaki, 1 luku 10 §:

 

Työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena.

 

Edellä 1 momentissa tarkoitetussa liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka- tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän saatavasta, jollei muuta ole sovittu.

 

Laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa, 11 §:

 

Liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

 

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

 

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat 1 momentissa tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

 

Valmistelujen aikana on noussut esiin kysymyksiä, joihin tulisi saada yhtenäinen konsernitasoinen ohjeistus. Turun kaupunki on yksi työnantaja ja siten koko sen henkilöstöä tulee kohdella tasapuolisesti. Periaateratkaisua vaativia asioita ovat mm.

 

– Saako työntekijä valita siirtyykö hän liikkeenluovutustilanteessa vastaanottavaan yhtiöön vai jääkö kaupungin palvelukseen.

– Annetaanko siirtyville työntekijöille mahdollisuus, että he voivat joissain tapauksissa palata takaisin kaupungin palvelukseen.

– Taataanko siirtyville työntekijöille irtisanomissuoja mahdollisissa taloudellisista ja tuotannollisista syistä toteutettavissa henkilöstöjärjestelyissä. Mikäli tarjotaan, niin kuinka pitkä sopimusperusteisen irtisanomissuojan tulisi olla.

– Miten suhtaudutaan valtakunnallisia työ- ja virkaehtosopimuksia parempiin paikallisiin sopimuksiin ja etuihin.

– Laaditaanko kaupungin toimintoja ulkoistettaessa henkilöstösopimus siirtyvän henkilöstön kanssa.

– Sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja toimintoja ulkoistettaessa.

 

Lainsäädäntö ja kaupungin ohjeet huomioiden lähtökohta edellä mainittuihin asioihin on seuraava:

 

Työntekijöiden siirtyminen ja paluuoikeus

 

Liikkeenluovutukseen liittyvät säännökset ovat pakottavaa lainsäädäntöä, eli kaikki luovutushetkellä luovutettavan yksikön palveluksessa pääasiallisesti työskentelevät henkilöt siirtyvät luovutuksensaajan palvelukseen. Lain mukaan ne työntekijät, joiden työtehtävät kuuluvat luovutettavaan liikkeeseen siirtyvät automaattisesti uuden työnantajan palvelukseen. Kaupunki määrittelee luovutettavan kokonaisuuden sekä siihen kuuluvat tehtävät ja työntekijät. Työntekijät eivät voi itse valita siirtyvätkö vai eivät, mikäli heidän tehtävänsä kuuluvat luovutettavaan kokonaisuuteen. Jos työntekijä ei halua siirtyä, hän voi irtisanoutua normaalia lyhyemmällä irtisanomisajalla. Lainsäädäntö ei velvoita luovuttajaa takaamaan siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata tämän palvelukseen luovutuksen jälkeen.

 

Irtisanomissuoja

 

Luovuttaja vastaa ennen luovutushetkeä toteutetuista irtisanomisista. Tämän jälkeen vastuu siirtyy luovutuksensaajalle. Lainsäädäntö ei velvoita luovuttajaa takaamaan siirtyville työntekijöille erillistä irtisanomissuojaa luovutushetken jälkeen.

  

Palvelussuhde-edut

 

Luovutuksensaajan on noudatettava sopimuskauden loppuun saakka sitä työ- tai virkaehtosopimusta, joka on sitonut luovuttajaa. Sopimuskauden päätyttyä sovellettava työ- tai virkaehtosopimus voi siis muuttua. Paikalliset sopimukset, jotka ovat valtakunnallisia sopimuksia parempitasoisia, ovat irtisanottavissa sopimuksessa todetun irtisanomisajan puitteissa. Lähtökohta on, että sellaiset ”saavutetut edut” säilyvät, jotka kaupunki on yksipuolisella kertaluontoisella päätöksellä myöntänyt ja mitä käytäntöä on sovellettu säännönmukaisesti pidemmän ajan.

 

Eläkeyhtiö

 

Työntekijän siirtyessä kunnallisen eläkelain (KuEL) piiristä työeläkelain (TyEL) soveltamispiiriin, voi hänelle tietyissä tapauksissa aiheutua menetystä. Lakisääteisestä eläkejärjestelmästä toiseen lakisääteiseen järjestelmään siirryttäessä luovuttajalla tai luovutuksensaajalla ei korkeimman oikeuden ratkaisukäytännön mukaan ole kuitenkaan velvollisuutta kompensoida mahdollista menetystä kyseessä olevalle työntekijälle.

 

Henkilöstösopimus

 

Henkilöstösopimus on mahdollista laatia tapauskohtaisesti kaupungin toimintoja ulkoistettaessa. Kaupungin työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta olisi kuitenkin perusteltua edellyttää, että tämän henkilöstösopimuksen neuvottelujen lähtökohtana ovat nyt kirjatut liiketoiminnan luovutukseen liittyvät periaatteet.

 

Tarjouspyyntöön sisällytettävät ehdot

 

Toimintoja ulkoistettaessa kaupunki voi edellyttää, että palveluntarjoaja säilyttää tietyt palvelussuhde-edut entisellään. Tätä koskeva päätös on tehtävä ennen hankintailmoituksen jättämistä, eikä henkilöstön asemaan ja henkilöstön siirtymiseen liittyvä tarjouspyynnön ehto saa johtaa hankintalain tavoitteiden vastaisiin seurauksiin. Ehdon on siis oltava tasapuolinen kaikille palveluntarjoajille ja kaikille tarjoajille tulee antaa tasapuolisesti samat tiedot ehdon vaikutuksista.

 

Voimassa oleva lainsäädäntö ja kaupungin ohjeet huomioiden on johtopäätöksenä todettava seuraavaa:

 

Siirtyvälle henkilöstölle ei voida taata paluuta kaupungin palvelukseen, koska kaupungilla ei enää ole tarjota vastaavia tehtäviä. Henkilöstö voi tietenkin hakeutua normaalilla hakuprosessilla kaupungin avoimiksi tuleviin tehtäviin.

 

Toimintoja ulkoistettaessa voidaan neuvotella henkilöstösopimuksesta toisen työnantajan palvelukseen siirtyvän henkilöstön kanssa. Mikäli henkilöstösopimus solmitaan, tulee sopimuksen ehdot ottaa huomioon hankintailmoitusta jätettäessä.

 

Toimintoja ulkoistettaessa palveluntarjoajan voidaan edellyttää noudattavan luovuttajaa sitoneen työehtosopimuksen (KVTES) ehtoja myös sen jälkeen, kun sopimuksen voimassaoloaika on päättynyt tai turvaavan siirtyville työntekijöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläketurvan järjestämällä näille tarvittaessa lisäeläkkeen. Näillä ehdoilla on tietenkin vaikutus hankintahintaan ja niiden toteutumista voi käytännössä olla vaikea valvoa luovutuksen jälkeen, joten ko. ehtojen asettamista tulisi välttää.

 

Asian käsittely

 

Asiaa on valmisteluvaiheessa käsitelty yhteistyötoimikunnan kokouksessa 28.6.2010. Hallintojaosto käsitteli asiaa 21.9.2010 ja palautti sen tällöin uudelleen valmisteltavaksi. Yhteistyötoimikunta käsitteli liikkeen luovutusta koskevaa hallintojaostolle tehtyä esitystä 22.9.2010. Yhteistyötoimikunta totesi kannanottonaan seuraavaa:

 

Liiketoiminnan luovutukseen liittyvät henkilöstöä koskevat periaatteet tulee käsitellä erikseen kaupungin toimintojen yhtiöittämisen ja toimintojen ulkoistamisen osalta. Henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

 

Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä tässä käsittelyssä mukana olleiden seikkojen osalta täytetty. Mikäli asian käsittely etenee sisällöltään yhdenmukaisena em. yhteistyötoimikunnan yhteisen kannanoton kanssa eikä asiassa muutoin tapahdu olennaisia sisällöllisiä muutoksia, ei uusi asiaa koskeva yhteistoimintalain mukainen yhteistoimintamenettely ole enää välttämätön.

 

Liite 1                                 Yhteistyötoimikunnan päätös 22.9.2010 § 46 liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

 

Ehdotus       Kaupunginhallituksen hallintojaosto päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

 

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

 

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa

 

a kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

 

b kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

 

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Artesolan seuraava ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

Kaupunginhallituksen hallintojaosto päättää esittää lausuntonaan kaupunginhallitukselle, että kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa

kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti mitä muita mahdollisia ehtoja sisällytetään tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskien kuin että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

 

Kh § 554

Oheismateriaali 1Yhteistyötoimikunnan päätös 22.9.2010 § 46 liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11 - 2.

Suoritetussa koneäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Arve, Elo, Hihnala, Keskinen, Lehtinen, Leppä, Lintula, Lundahn, Manni, Sarlund ja von Frenckell-Ramberg.

Artesolan tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen ehdotusta kannattanut Rinne.

Artesolan/Rinteen muutosehdotus oli seuraava:

Kaupunginhallitus päättää, että kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti mitä ehtoja sisällytetään tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskien ja

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Jakelu

tiedJoukkoliikennetoimisto
tiedJätteenpolttoliikelaitos
tiedKeskushallinto
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, sisäinen tarkastus
tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedKiinteistöliikelaitos
tiedKiinteistöpalveluliikelaitos
tiedKulttuuriasiainkeskus
tiedKunnallistekniikkaliikelaitos
tiedLiikuntapalvelukeskus
tiedNuorisoasiainkeskus
tiedOpetuspalvelukeskus
tiedRakennusvalvontatoimisto
tiedRevisiotoimisto
tiedRuokapalvelukeskus Katerinki
tiedRuotsinkielinen työväenopisto
tiedSosiaali- ja terveystoimi
tiedSosiaali- ja terveystoimi, työterveyshuollon palvelut
tiedTalotoimiliikelaitos
tiedTilaliikelaitos
tiedTurun ammatti-instituutti - Åbo yrkesinstitut
tiedTurun ammattikorkeakoulu
tiedTurun Satama
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedTurun suomenkielinen työväenopisto
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVesiliikelaitos
tiedViherliikelaitos
tiedYhteistyötoimikunta
tiedYmpäristö- ja kaavoitusvirasto
tiedYmpäristönsuojelutoimisto
tiedPursiainen Sari


Liitteet:

Khhal § 219
Liite 1:Yhteistyötoimikunnan päätös 22.9.2010 § 46 liitteineen