Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52204.10.20104 Otj

10974-2010 (642, 083)

Aiesopimuksen tekeminen tilojen vuokraamisesta S/S Bore aluksesta hostel -toimintaan

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi aiesopimuksen tilojen vuokraamisesta S/S Bore aluksesta hostel -toimintaa varten. Sopimuksen tavoitteena on mahdollistaa ns. Nolla-Boren sijoittaminen Turkuun Aurajoen itärannalle.

Kh § 522

Matkailujohtaja Anne-Marget Niemi, 30.9.2010:

Matkailun palvelukeskus/Turku Touring harjoittaa hostel -toimintaa osoitteessa Linnankatu 39. Hostel Turku on toiminut tiloissa 1940-luvun alusta, mutta joutunee väistymään Mars-korttelin kaavoituksen muutoksen perusteella laajennettavan poliisitalon tieltä. Hostel Turun tiloja Linnankatu 39:ssä ei ole suojeltu rakennussuojelulain perusteella. Korvaavia tiloja on yhdessä Tilaliikelaitoksen kanssa etsitty useita vuosia. Hostel -toiminta kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä on matkailukaupungin välttämätöntä infrastruktuuria, joka palvelee erityisesti nuoriso-, opiskelija- ja urheiluharrastematkailua. Hostel -toiminta ei kilpaile hotellimajoituksen kanssa vaan on mm. kansainvälisessä Youth-hostel -markkinoinnissa tärkeä matkailukaupungin vetovoimatekijä.

Matkailun palvelukeskus/Turku Touring on tutustunut ns. Nolla Boren tiloihin, jotka majoitustilojen määrän osalta, 38 majoituskäyttöön soveltuvaa hyttiä ympärivuotisesti ja lisäksi 80 kahden hengen hyttiä kesäsesongin ajaksi ovat optimaaliset hostel -toimintaan. Aluksen sijoittaminen Aurajoen itärannalle ehdotettuun sijaintipaikkaan soveltuu hostel -toiminnalle. Kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 hostel -toimintaa on mahdollista hoitaa sekä nykyisissä tiloissa että S/S Bore aluksella ja valmistautua luovuttamaan Hostel Turun käytössä olevat Linnankatu 39. tilat. Hostellissa ryhmävarauksia on jo vuosille 2011- 2012, joten hostel -toiminnan keskeytymätön jatkuminen kaikissa olosuhteissa on taattava. Vuokrauksen toteutuminen ei lisää Turun kaupungin hostel -toiminnalle osoittamaa taloudellista panostusta nykyisestä tasosta.

Esitän, että aiesopimus S/S Bore aluksen sopimuksessa mainittujen tilojen ja esitettyjen vuokra-aikojen osalta hyväksytään.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen 30.9.2010:

Turun kaupunki on käynyt neuvotteluja S/S Boren sijoittamiseksi Turkuun Aurajoen itärannalla ns. Valkoisen Talon/L-tehtaan kohdalla.

Kuten matkailujohtaja Anne-Marget Niemen tekstistä ilmenee, Hostel Turku joutunee muutaman lähivuoden sisällä siirtymään pois Mars –korttelista korttelin asemakaavanmuutoksen seurauksena. S/S Boren hytit soveltuvat Turku Touringin mukaan hyvin hostel -toimintaan. Mahdollisuus kokeilla retkeilymajan vetovoimaa ja toimivuutta S/S Borella kulttuuripääkaupunkivuonna on Turun matkailulle erinomainen tilaisuus. Kokeilun ohella retkeilymajatoimintaa jatkettaisiin toistaiseksi myös nykyisessä paikassaan Linnankatu 39:ssä valmistautuen mahdolliseen tulevaan muuttoon. Kokeilu ei matkailun palvelukeskuksen mukaan vaadi taloudellisten lisäresurssien osoittamista retkeilymajatoimintaan.

Johtava kaupunginlakimies Antero Kastemaa on laatinut asiasta aiesopimusluonnoksen, jonka sisältöön on S/S Boren edustaja Johnny Sidin kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen tehty joitakin tarkistuksia. Matkailun palvelukeskus on ilmoittanut hyväksyvänsä sopimuksen tarkistetussa muodossa. Aiesopimuksen mukaan sopijapuolet neuvottelevat sopimuksesta, jossa kaupungilla on oikeus varata tai vuokrata aluksesta majoitustiloiksi retkeilymajatoimintaa varten enintään 38 hyttiä ympärivuotiseen käyttöön, minkä lisäksi enintään 80 hyttiä kesäajan käyttöä varten ja myöhemmin erikseen määriteltävät toiminnan mahdollisesti edellyttämät reception-, toimisto ym. tilat. Tilojen varaamista tai vuokraamista koskeva sopimus tehtäisiin ajaksi 1.1.-31.12.2011 jatkuen neuvoteltavassa sopimuksessa määriteltävin irtisanomisehdoin 1.1.2021 saakka.

Johnny Sid on ilmoittanut hyväksyvänsä liitteenä 1 olevan aiesopimuksen.

Liite 1Aiesopimus

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva aiesopimus hyväksytään,

että osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään aiesopimukseen vähäisiä muutoksia ja

että varsinainen sopimus retkeilymajatoiminnasta tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että liitteenä 1 oleva aiesopimus hyväksytään,

että osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään aiesopimukseen vähäisiä muutoksia,

että varsinainen sopimus retkeilymajatoiminnasta tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi ja

että retkeilymajatoiminta jatkuu nykyisessä paikassa toistaiseksi.

Jakelu

aoSid Johnny
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, matkailun palvelukeskus


Liitteet:

Kh § 522
Liite 1:Aiesopimus