Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus51204.10.201010 Kj

8725-2010 (059, 034, 021)

Turun kesäteatterin anomus toiminnan turvaamiseksi

Tiivistelmä: -

Kh § 512

Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry c/o Turun kesäteatteri Vartiovuorella 21.6.2010:

Anomus Turun kesäteatterin toiminnan turvaamiseksi

Koko perheen tuotantoihin erikoistunutta Turun kesäteatterin ylläpitävä Turun Työväen Teatterin kannatusyhdistys on ajautunut talouden pysyväksi osoittautuneen epätasapainon seurauksena n. 230.000 € velkoihin. Yhdistys anoo kunnioittaen Turun kaupungilta toimenpidekokonaisuutta arvokkaan toimintansa turvaamiseksi.

Taustaa

Turun Kesäteatterin taustalla toimiva Turun Työväen Teatterin kannatusyhdistys perustettiin vuonna 1916. Yhdistys aloitti kesäteatteritoiminnan 1928. Vartiovuorella kesäteatteri aloitti 1954. Lastennäytelmiin teatteri on erikoistunut vuodesta 1987 lähtien.

Kävijämäärät ovat pysytelleet viime vuosikymmenet 20.000 - 37.000 katsojan välillä. Teatterissa käy nykyisin lapsia, joiden vanhempien ensimmäinen teatterikokemus on ollut Vartiovuorella. Monille kesäteatterimme on traditio. Hyvinä kesinä väkeä tulee Tampereelta ja Helsingistä saakka. Salosta ja Uudestakaupungista saakka väkeä tulee säännöllisesti. Sillä on siis myös suuri matkailullinen merkitys.

Vuonna 2004 käyttöön otetusta katoksesta on peritty 28.000 € vuosivuokra, mistä kh on maksanut 50 %, eräinä vuosina myös 100 %. Katoksen myötä eivät kuitenkaan katsojamäärät lisääntyneet siten, kuin odotettiin. Sitä taustaa vasten 14.000 euroa vuodessa tuntuu suurelta satsaukselta. Kylmä ja sateinen sää on edelleen suurin taloudellinen haittatekijä, mille yhdistys ei valitettavasti mahda mitään.

Ongelmana merkittäväksi on muodostunut myös se, että lasten kesäteatterilla on sama kulurakenne, kuin muillakin, mutta keskilipun hinta jää huomattavasti alhaisemmaksi lapsiperheiden maksurakenteen johdosta. Yhdistystoiminta mahdollistaa runsaan talkootyövoiman ja harrastajien käyttämisen, mutta näyttelijöiden ja muun taiteellisen henkilökunnan minimipalkat ovat moninkertaistuneet. Aikaisemmin palkat voitiin sopia joustavammin, mutta kolme vuotta sitten käyttöön otettu freelancereiden työehtosopimuksen yleissitovuus on lisännyt kustannuksia. Kulttuurilautakunnan avustus (14.000 €/vuosi) ei riitä edes yhden freelancer-näyttelijän kesän palkkakustannuksiin. Kaikissa suosituissa lastennäytelmissä on vähintään 8 näyttelijää.

Yhdistys on aiemminkin ollut vakavassa velkakriisissä. Tuolloin noin 2 miljoonan markan velat pystyttiin maksamaan kolmena onnistuneena kesänä peräjälkeen. Silloin katsomo oli täynnä käytännössä kolme kesää ja henkilökunnan kulut olivat huomattavasti nykyistä pienemmät. Nykyisillä palkoilla vastaava suoritus on lähes mahdotonta ilman ulkopuolista apua.

Yhdistyksellä ei ole omaisuutta kiinnittää pankkilainojen vakuudeksi. Siksi verot ja työeläkkeet ovat jääneet rästiin. Viimeinen floppi osui kesälle 2008. Yli 230.000 € veloista verottajalle ja työeläkelaitoksille kertyy useiden tuhansien eurojen korot vuosittain. Pienemmät velkojat, kuten tekijänoikeuden haltijat ja Tilaliikelaitos eivät peri vastaavaa korkoa.

Kesäteatterin liikevaihto on noin 450.000 - 500.000 €. Velka on siis kovin suuri siihen nähden.

Yhdistyksen säilyttämisen perusteluja

Vaikka yhdistyksellä ei ole varasuunnitelmaa huonojen kesien varalle, eikä se selviä yksin veloistaan, on sen "pelastamista" puoltavia seikkoja olemassa.

Vanhalla perinteikkäällä yhdistyksellä on pitkäaikaisia kontakteja ympäri Suomea. Se käyttää ammattilaisia, joita Turussa ei juuri muuten näe. Tämä perustuu yhdistyksen jäsenten henkilösuhteisiin ja yhdistyksen hyvään maineeseen alan toimijoiden keskuudessa.

Talkootyövoiman käyttö on seikka, mitä kunnallisen tai kaupallisen tahon on vaikea hyödyntää. Uusia jäseniä liittyy mukaan, joskin enemmänkin olisi varaa ottaa vastaan. Yhdistys on myös joustava päätöksentekijä.

Yhdistyksellä on myös useita edullisia sopimuksia alan yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tämän verkoston arvo on suuri. Yhdistyksen omien sponsori- ja mainosvaihtosopimusten arvo lienee mitattavissa kymmenissä tuhansissa euroissa. Myyntipuolella yhdistys edistää monen urheilu- ja nuorisojärjestön varainhankintaa ryhmämyyntisopimuksin.

Yhdistyksellemme lapset eivät ole kohderyhmä, joille voi tarjota mitä vain. Taiteellinen korkeatasoisuus on keskeinen tekijä. Pelkäämme, että vastaavan konseptin toteuttaminen kaupallisin perustein on vaaraksi tälle periaatteelle. Kymmenen hengen näytelmää ei voi näytellä neljän hengen porukalla, eikä lavastusta voi jättää pelkän lapsen mielikuvituksen varaan. Olemme tuhansille ja taas tuhansille lapsille ensi kosketus teatteriin ja vastuu tuotteen laadusta on suuri.

Anomus

Yhdistys on valmis joustamaan monin tavoin vastineeksi toimintansa turvaamisesta. Omat hallinnolliset kulut on karsittu viime vuosina minimiin, mutta lisäsäästöjä voisi saada yhdistämällä voimat jonkun sellaisen tahon kanssa, jolla ei ole omaa kesäteatteritoimintaa. Tässä hengessä on aloitettu neuvottelut turkulaisen Tehdasteatterin kanssa. Aluksi yhdistettäviä toimintoja voisivat olla markkinointi, lipunmyynti, tarpeisto ja puvusto. Jatkossa pitäisi harkita myös tuotannollisen puolen synergian hakemista kuitenkin siten, että ohjelmistopolitiikan päävastuu jää yhdistykselle. Tehdasteatteri saisi käyttöönsä kesäteatterin runsaat käyttämättä jääneet henkilötyövuodet, kun teatterit hallinnollisesti yhdistettäisiin.

Tässä mallissa yhdistys voisi edelleen hyödyntää omat verkostonsa, sponsorisopimuksensa ja talkoolaisensa ja se pyörittäisi talouttaan itsenäisesti. Jotta yhdistys olisi houkutteleva yhteistyökumppani, täytyy sen taloutta kuitenkin vahvistaa ennen hallintojen yhdistämistä. Siksi anomme kunnioittaen seuraavia toimenpiteitä:

- Mahdollisimman suuri rahallinen avustus velkojen (230.000 €) lyhentämiseksi

- Luopuminen katsomon katoksen vuokrasta (vaikutus 14.000 € / v.)

- Tappiotakuujärjestelmää, jolloin epäonnistuneina kesinä kaupunki ottaa huolehtiakseen osan tappioista, onnistuneina vuosina tätä puolestaan maksettaisiin takaisin

- Turun kaupungin yhdistykselle osoittamia korkeakouluharjoittelijoita Taideakatemiasta kulloisenkin tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan

Mikäli ehtona edellytetään, yhdistys on valmis jatkossa nimeämään johtokuntaansa myös Turun kaupungin nimeämän edustajan.

Lopuksi

Paraikaa teemme näytelmää Aladdin ja taikalamppu. Toiminnan katkaiseminen olisi ollut kaikkein kohtalokkainta valtakunnallisesti ainutlaatuiselle toimintamuodolle. Odotamme myynnillisesti onnistunutta kesää.

Ratkaisut täytyy tehdä heti kesän jälkeen. Meillä on alustava sopimus Tiina ja Sinikka Nopolan kanssa "Risto Räppääjästä", mikä olisi mahdollista toteuttaa 7 hengen kokoonpanolla ja myynti olisi taattu. Nopolat ovat yhdistyksellemme tuttu yhteistyökumppani ja he haluavat tehdä tuotannon nimenomaan meidän kanssamme varta vasten meille suunniteltuna.

Myös yhdistyksen alasajo olisi vaativa prosessi ja erityisesti runsaan velan jääminen työeläkelaitoksille vaati selvittelyjä. Myös kesän 2011 tuotantoa pitäisi käytännön syistä päästä valmistelemaan mahdollisimman nopeasti -  kuka sen sitten tekeekään.

Laskentapäällikkö Seija Liinoja 28.9.2010:

 

Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry on anonut Turun kaupungilta taloutensa vahvistamiseksi ja toimintansa turvaamiseksi seuraavia toimenpiteitä:

 

-mahdollisimman suuri rahallinen avustus velkojen (230 000 €) lyhentämiseksi

-luopuminen katsomon katoksen vuokrasta (vaikutus 14 000 €/v)

-tappiontakuujärjestelmää, jolloin epäonnistuneina kesinä kaupunki ottaa huolehtiakseen osan tappioista, onnistuneina vuosina tätä puolestaan maksettaisiin takaisin

-Turun kaupungin yhdistykselle osoittamia korkeakouluharjoittelijoita Taideakatemiasta kulloisenkin tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan

 

Anomuksen mukaan yhdistys on valmis jatkossa nimeämään johtokuntaansa myös Turun kaupungin nimeämän edustajan, mikäli tällainen ehto edellytetään.

 

Yhdistyksen vuoden 2009 tilinpäätökseen sisältyy lyhytaikaisia velkoja runsaat 236 000 euroa, joista työnantajan ja työntekijän eläkemaksuvelkoja sekä ennakonpidätys- ja sosiaalivakuutusmaksuvelkoja noin 185 000 euroa. Yhdistykseltä saadun tiedon mukaan näiden vuodelta 2009 siirtyneiden velkojen pääomat syyskuun 2010 lopulla oli yhteensä runsaat 163 000 euroa. Vuoden 2010 velkojen pääomat syyskuun loppupuolella ovat noin 91 000 euroa. Yhteensä yhdistys on velkaa verottajalle ja työeläkevakuutusyhtiölle noin 250 000 euroa. Velkojille maksettavat viivästysseuraamukset kasvattavat aikaisemmilta vuosilta siirtyneiden sekä kuluvan vuoden velkojen määrää merkittävästi. Esimerkiksi myöhässä maksetuille veroille maksetaan viivekorkoa, joka vuonna 2010 on viitekorko lisättynä kuudella (6) prosenttiyksiköllä. Viivekoron korkoprosentti vuonna 2010 on 7. Vuosina 2008 - 2009 korkoprosentti oli 11,5.

 

Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry ylläpitää koko perheen tuotantoihin erikoistunutta Turun kesäteatteria. Kesäteatterin liikevaihto on anomuksen perustelujen mukaan 450 000 – 500 000 euroa. Vuosina 2008 ja 2009 liikevaihto on jäänyt alle 400 000 euron.

 

Talouden vastuualue ei puolla velkoja vastaavan avustuksen myöntämistä eikä tappiontakuujärjestelmän luomista. Kesäteatteritoimintaa ylläpitäviä yhdistyksiä Turussa on muitakin, jolloin neutraliteettisyistä tullee pidättäytyä em. tavoista tukea toimintaa. Katsomosta perityllä vuokralla katetaan katsomon rakentamisesta aiheutuvat kustannukset sekä jokakesäinen katsomon pystyttämisestä ja purkamisesta aiheutuva kustannus. Luopuminen aiheuttaisi tilaliikelaitokselle vastaavan suuruisen tulomenetyksen, josta tilaliikelaitos ei voi luopua.

 

Vaihtoehtona yhdistyksen anomalle avustukselle voitaneen harkita lainan myöntämistä. Kaupungin myöntämällä lainalla turvattaisiin Turun kesäteatterin toiminnan jatkaminen. Lainalla tulisi hoitaa verottajalle ja eläkevakuutusyhtiölle erääntyneet ennakonpidätys- ja sosiaalivakuutusmaksuvelat sekä työeläkemaksuvelat. Tässäkin vaihtoehdossa taloudellinen riski siirtyy kaupungille, ellei lainan vakuudeksi vaadita yhdistyksen johtokunnan jäsenten takauksia. Yhdistyksellä ei ole vakuudeksi annettavaa omaisuutta.

 

Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys on anomuksessaan esittänyt 230 000 euron avustuksen myöntämistä velkojen lyhentämiseksi. Mikäli kaupunki myöntää yhdistykselle lainan, sen määrä voinee olla 200 000 euroa. Yhdistys on ilmoittanut, että se pystyisi lyhentämään kaupungin mahdollisesti myöntämää lainaa 40 000 eurolla vuodessa, jolloin laina-ajaksi tulisi viisi (5) vuotta. Laina voitaneen myöntää korottomana.

 

Mikäli kaupunki myöntää lainan Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry:lle, tulisi ehdoksi asettaa kaupungin edustajien nimeäminen yhdistyksen johtokuntaan. Lisäksi yhdistyksen tulee sitoutua hallinto-, markkinointi- ja tuotantokulujen vähentämiseen yhteistyöllä vastaavaa toimintaa ylläpitävän teatterin tai ylläpitävien teattereiden kanssa anomuksen perusteluissa suunnitellulla tavalla.

 

Talouden vastuualue esittää, että mikäli Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistykselle myönnetään laina, se myönnetään oheisen velkakirjan ehtojen mukaisesti

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 30.9.2010:

Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry:n ylläpitämä Vartiovuoren kesäteatterin toiminta edustaa yli 80 – vuotista, nykyisin erityisesti lastennäytelmien tuotantoihin erikoistunutta teatteriperinnettä. Yhdistyksen ylläpitämällä kesäteatterilla on tärkeä merkitys turkulaisessa teatterituotannossa. Lainajärjestelyillä on mahdollista turvata toiminnan jatkuminen.

Yhdistyksen kanssa käydyissä neuvotteluissa on sovittu kaupungin edustajan nimeämisestä yhdistyksen johtokuntaan sekä siitä, että yhdistys jatkaa neuvotteluja toimintakauden laajentamismahdollisuuksista ja yhteistyön kehittämisestä muiden toimijoiden kanssa esimerkiksi tukipalvelujen yhdistämiseksi.

Näillä toimenpiteillä huomioidaan lainajärjestelyyn liittyvää kaupungin taloudellista riskiä ja turvataan järjestelyn seurantaa. Velan esitetty määrä on hyväksytty yhdistyksen taholta.

Korkeakouluopiskelijoiden osallistumisesta yhdistyksen toimintaan yhdistys voi neuvotella suoraan Taideakatemian kanssa.

Yhdyn talouden vastuualueen lausuntoon puoltaen esitystä oheisen velkakirjan ehtojen mukaisen lainan myöntämisestä.

Lisäksi esitän, että yhdistyksen johtokuntaan nimetään Turun kaupungin edustaja ja että kaupunginhallitus edellyttää yhdistyksen jatkavan neuvotteluja toimintakauden laajentamismahdollisuuksista ja yhteistyön kehittämisestä muiden toimijoiden kanssa esimerkiksi tukipalvelujen yhdistämiseksi. Toiminnan seuraamiseksi esitän, että yhdistyksen tulee raportoida toiminnastaan ja taloudestaan palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle vuosittain syyskuun loppuun mennessä.

Liite 1Velkakirja

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää tehdä kaupunginvaltuustolle esityksen, että Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry:lle myönnetään 200.000 euron määräinen koroton laina liitteenä olevan velkakirjan ehtojen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Turun Työväen Teatterin Kannatusyhdistys ry:n johtokuntaan nimetään kaupungin edustaja ja että yhdistyksen edellytetään jatkavan neuvotteluja toimintakauden laajentamismahdollisuuksista ja yhteistyön kehittämisestä muiden toimijoiden kanssa esimerkiksi tukipalvelujen yhdistämiseksi. Samalla kaupunginhallitus päättää, että yhdistyksen tulee raportoida toiminnastaan palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajalle vuosittain syyskuun loppuun mennessä.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lepän Hihnalan kannattamana tekemästä ehdotuksesta.


Liitteet:

Kh § 512
Liite 1:Velkakirja