Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta5602.09.20105
Kaupunginhallitus50804.10.20106 Kj

6567-2010 (139, 014, 015)

Osallistuminen pilottikuntana Kuntaliiton projektiin Eurooppalaisen naisten ja miesten välisen tasa-arvon peruskirjan toimeenpanoon Turussa 2010 - 2012

Tiivistelmä: -

Tastm § 56

Henkilöstösuunnittelija Anna-Mari Sopenlehto 26.8.2010:

 

Suomen Kuntaliiton kirje:

 

”Kuntaliitto on saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä Euroopan sosiaalirahaston rahoituksen kuntien tasa-arvoprojektille. Projektin päämääränä on lisätä tietoa ja osaamista tasa-arvon systemaattiseksi edistämiseksi kunnissa poliittisella ja käytännön tasoilla eurooppalaisen paikallis- ja aluehallinnon tasa-arvon peruskirjan avulla. Projekti toteutetaan Kuntaliiton vetämänä kuntien yhteisenä kehittämisenä kolmen tai neljän pilottikunnan ja peruskirjan hyväksyneiden seuraajakuntien kesken. Naisjärjestöt yhteistyössä - Kvinnorganisationer i Samarbet NYTKIS osallistuu projektin toteutukseen.

 

Kiitämme, että Turun kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimikunta on 3.6.2010 kokouksessaan keskustellut projektiin osallistumisesta pilottikuntana. Muina pilottikuntina ovat Espoo, Salo ja Vantaa. Muita peruskirjan hyväksyneitä kuntia ja maakuntia kutsutaan projektiin seuraajakunniksi ja -maakunniksi.

 

Projektin päärahoittajana sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää ohjausryhmän asettamista projektille. Ohjausryhmän keskeisenä tehtävänä on projektisuunnitelman toteutumisen seuranta sekä toiminnan ohjaus projektipäätöksen mukaisesti. Ohjausryhmä toimii hankkeen johtamisen tukena mahdollisimman laaja-alaisella asiantuntemuksella.

 

Mikäli Turun kaupunki päättää osallistua hankkeeseen, pyydämme teitä nimeämään Turun kaupungin edustuksen ohjausryhmään. Mahdollisuuksien mukaan ohjausryhmään on hyvä nimetä johtotason toimivaltainen edustaja, jotta projekti ja sen tulokset saadaan hyvin integroitua osaksi kaupungin toimintaa. Pyydämme teitä nimeämään varsinaisen ja varajäsenen. Sukupuolten tasa-arvoisen edustuksen toteutumiseksi toivomme, että ehdotatte sekä nais- että miespuolisia edustajia.

 

Kuntaliiton yhteyshenkilönä on erityisasiantuntija Sinikka Mikola, 09 - 771 2210, 050-342 8218, sinikka.mikola@kuntaliitto.fi.”

 

Kuntaliitto kuvaus projektin hyödyistä, tuloksista, tuotteista ja siitä, mitä projekti kaupungilta edellyttää on liitteenä 1.

 

Turun kaupunki on hyväksynyt ja allekirjoittanut vuonna 2007 Eurooppalaisen naisten ja miesten välisen tasa-arvon peruskirjan paikallistasolla. Tasa-arvon peruskirjan toteutus edellyttää toimenpideohjelmaa tai olemassa olevia suunnitelmia päivittämistä sekä niiden aktiivista toteutusta. Tasa-arvon peruskirjan hyväksyneiden kaupunkien toimenpiteitä seurataan Euroopan tasolla.

Eurooppalainen paikallis- ja aluehallinnon tasa-arvon peruskirja käsittelee tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta laajasti yhteensä 30 eri artiklassa, jotka kattavat

·kunnan ja maakunnan poliittisen roolin

·valtavirtaistamisen

·palvelut

·työnantajaroolin

·sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisyn sekä

·kestävän kehityksen.

 

Turussa vuoden 2010 tavoitteena on eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan suunnitteluvelvoitteen käynnistäminen ja kaupungin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoperiaatteiden päivittäminen peruskirjan kanssa. Tasa-arvon peruskirjan toteutuksen koordinoinnista ja seurannasta ovat huolehtineet Keskushallinnon henkilöstövastuualue sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta.

 

Projektiin osallistuminen on kaupungin kannalta mahdollisuus saada tukea suunnitelmatyön toteutukseen ja kouluttamiseen. Hankkeeseen sitoutuminen edellyttää

·viran- ja toimenhaltijoiden ajanseurantaa sekä palkkatiedot käytetystä ajasta

·pilottikunta vastaa projektiin osallistuvien viran- ja toimenhaltijoiden sekä luottamushenkilöiden matkakuluista

·osallistumisrahoitusta noin 1000 euroa /vuodessa

·lisäksi projektin rahoituksen ulkopuolella voidaan varautua opintomatkaan Ruotsiin.

 

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuustoimikunta on käsitellyt asiaa kokouksessaan 3.6.2010.

 

Liite 1                                 Tiivistelmä Kuntaliiton Tasa-arvon peruskirja-projektista

 

Ehdotus       Toimikunta keskustelee asiasta.

PäätösToimikunta esittää Kaupunginhallitukselle, että

Kh § 508

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunki osallistuu Kuntaliiton projektiin; Eurooppalainen paikallis- ja aluehallinto tasa-arvon peruskirja kuntien toiminnallisen tasa-arvon systemaattisen edistämisen välineenä 2010-2012,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan projektiin liittyvät asiakirjat,

että projektin työryhmään nimetään kaksi henkilöä, joista toinen toimii kaupungin yhdyshenkilönä,

että projektin ohjausryhmään nimetään sukupuolten tasa-arvoisen edustuksen toteutuminen huomioiden jäsen ja varajäsen, jotka ovat johtotason toimivaltaisia edustajia ja

että projektin vuosikustannukset n. 1 000 €/vuosi sekä hankkeeseen osallistuvien viran- ja toimenhaltijoiden sekä luottamushenkilöiden matkakustannukset katetaan tililtä TA 1 04 12 Toimikunnat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti oikeuttaa kaupunginjohtajan nimeämään jäsenet työ- ja ohjausryhmään.

Päätös tehtiin puheenjohtajan muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKeskushallinto, talousasiat
tpvRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi
tpvSopenlehto Anna-Mari


Liitteet:

Tastm § 56
Liite 1:Tiivistelmä Kuntaliiton Tasa-arvon peruskirja -projektista