Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 492 13.09.2010 4 Otj

10106-2010 (421, 001)

Varhaiskasvatuksen seudullisten palveluiden järjestäminen

Tiivistelmä:

Paras -hankkeeseen liittyen on valmisteltu sopimus päivähoidon seudullisesta yhteistoiminnasta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyisi laaditun sopimuksen.

Kh § 492

Suomenkielisen opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Raision kaupunki teki kesällä 2009 julkisuudessa aloitteen mm. varhaiskasvatuspalveluiden seudullisesta järjestämisestä. Turun kaupunki ilmaisi heti tahtonsa lähteä mukaan suunnittelemaan asiaa. Turku, Raisio, Lieto, Kaarina ja Rusko kävivät hallitusten puheenjohtajien johdolla keskusteluja syksyllä 2009 seudullisen selvityksen tekemisestä ja kaikki osapuolet kannattivat työn käynnistämisestä. PARAS -hankkeen palveluryhmää informoitiin asiasta.

 

Päivähoidon ja perusopetuksen osalta PARAS -hankkeen ohjausryhmälle esitettiin 10.11.2009, että rajat ylittävän yhteistyön mallista päätetään. Päivähoito- ja perusopetuspalvelut järjestetään kuntarajat ylittävinä lähipalveluina. Palvelut voidaan hankkia perheiden tarpeiden näkökulmasta myös muusta kuin asuinkunnasta. Työryhmän tulee valmistella pikaisesti kaikkien Paras -kuntien yhdessä tai joidenkin tiettyjen kuntien toteutettavat etenemisvaihtoehdot varhaiskasvatus- ja perusopetuksessa. Työryhmältä pyydetään konkreettiset esitykset yhteistyön mallista sekä sen edellyttämät päätökset ja sopimukset yhteistyökunnilta.

 

Paras -hankkeen palvelualatyöryhmä päätti siirtää varhaiskasvatusasiat sosiaali- ja terveystyöryhmästä opetuksen työryhmään. Jo aiemmin oli päätetty, että opetusta koskevat hankkeet mahdollistetaan koko Turun seudulle sekä Paraisille (nyk. Länsi-Turunmaa). Opetuksen työryhmää vetää Turun kaupungin suomenkielisen opetustoimen johtaja Timo Jalonen.

 

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi joulukuussa 2009 selvityksen ”Päivähoitopalvelun valinnan vapauden lisääminen kuntarajat ylittämällä” (Simo Pokki, STM 2009:63). Selvityksen mukaan Turun seutu on kaupunkiseuduista ainoa, joissa tällaista mahdollisuutta ei ole. Tehtyä selvitystä on voitu monin eri tavoin hyödyntää valmistelussa. Sen mukaan kuntarajat ylittävää palvelua on käyttänyt muilla kaupunkiseuduilla noin 1-2 % asiakkaista. Kunnallisessa päivähoidossa Turun seudulla on 10.900 lasta, joten rajat ylittävien lasten määrä saattaa olla noin 100-200 lasta. Yksityisen päivähoidon puolella kuntarajat on mahdollista ylittää jo nyt.

 

Timo Jalonen järjesti 4.2.2010 neuvottelun, johon oli kutsuttu kuntien päivähoidon vastuuhenkilöt. Mynämäen, Ruskon, Naantalin, Raision, Paimion, Sauvon, Auran, Liedon, Kaarinan, Turun ja Länsi-Turunmaan kunnat päättivät yksimielisesti seudullisen selvityksen laatimisesta. Mukaan tulivat myöhemmässä vaiheessa vielä Maskun ja Nousiaisten kunnat. Tällöin mukaan tulivat kaikki alueen kunnat eli ne myös kunnat, jotka eivät ole kaupunkiseutusuunnitelman piirissä. Selvityksen laatimisen lisäksi päätettiin käynnistää pysyvä varhaiskasvatuksen seudullinen yhteistyö Turun seudulla.

 

Ensimmäisessä vaiheessa työryhmä on yksimielisesti sopinut

·peruskunnat vastaavat varhaiskasvatustoiminnastaan (päivähoitolaki 11 §)

·menettelytapaohjeet lapsen siirtyessä toisen kunnan järjestämään päivähoitoon

·perittävistä maksuista

·voimaantulosta

·maksukäytäntöjen jatkoselvittelystä

 

Menettelytapaohjeiden osalta päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että asuinkunnan oma lapsi asetetaan etusijalle, hakemus tehdään aina asuinkuntaan ja että oikeus toisessa kunnassa olevaan päivähoitoon turvataan ensi vaiheessa toimintakauden loppuun eli kunkin vuoden 31.7. asti.

 

Asiakasmaksujen osalta todettiin vuoden 2009 keskihinnaksi 721 euroa/kk ja vuoden 2010 keskihinnaksi 743 €/kk ja vuoden 2011 osalta 765 €/kk 3-6 – vuotiaiden lasten osalta. Muiden asiakasryhmien osalta käytetään erilaisia kertoimia maksujen määrittelemiseksi. Perushinta lasketaan yli kolme vuotiaalle kokopäivähoidossa oleville. Alle kolmevuotiaiden hoito määräytyy kertoimella 1,51 ja täydentävässä päivähoidossa olevalle kertoimella 0,54. Lisäkertoimia määritellään erityisryhmässä olevalle, avustajan tarpeessa olevalla, iltahoidossa olevalle tai ympärivuorokautisessa hoidossa olevalle. Lopulliset vuoden 2011 hinnat kertoimineen eri asiakasryhmille vahvistetaan lokakuussa 2010 varhaiskasvatuksen seudullisen työryhmän seuraavassa kokouksessa. Hinnoitteluperiaatteet on esitetty liitteessä 1.

 

Muualla Suomessa seudullinen toiminta on johtanut hinnoitteluperiaatteiden yhdenmukaistamiseen. Työryhmä on asettanut selvitysryhmän, jonka tulisi saada työ valmiiksi syyskuun loppuun 2010 mennessä. Seuraava tavoite voisi olla kustannuslaskennan yhdenmukaistaminen. Liitteessä 1 olevat hinnat eivät ole täysin vertailukelpoisia yhtenäisen käytännön puuttumisen vuoksi.

 

Uuden sopimuksen voimaantulo edellyttää kunnissa pääsääntöisesti lautakunnan päätöksiä. Tästä johtuen seudullinen sopimus voidaan saada voimaan 1.1.2011 lukien. Yhteisesti on sovittu, että sopimusta voidaan lähteä soveltamaan tarpeen mukaan jo 1.8.2010. Sopimusta laadittaessa on käytetty hyväksi muiden kaupunkiseutujen vastaavia sopimuksia ja tässä tapauksessa erityisesti Tampereen kaupunkiseudulla vuonna 2009 voimaan tullutta sopimusta.

 

Turun seudun PARAS -hankkeen ohjausryhmä on puoltanut 18.5.2010 ja 31.8.2010 edellä olevaa esitystä varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisestä ja lähettänyt esityksen seudun Paras -työskentelyssä mukana olevien kuntien ao. lautakuntien ja kunnanhallitusten hyväksyttäväksi 15.10.2010 mennessä.

 

Opetustoimi esittää, että Turun kaupunginhallitus osaltaan hyväksyy sopimuksen ja että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta voi myöhemmin tehdä tarvittavat päivityksen sopimukseen. Kaikki koulusopimukset on aikanaan hyväksytty kaupunginhallituksessa tai valtuustossa, mutta niiden päivittäminen on ollut lautakunnan tehtävä.

 

Liite 1Hinnoitteluperiaatteet

Liite 2Turun seudun sopimus päivähoidon seudullisesta yhteistoiminnasta

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Ari Korhonen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 2 oleva sopimus hyväksytään,

että osaamistointa johtava apulaiskaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen vähäisiä muutoksia ja

että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta oikeutetaan jatkossa hyväksymään sopimukseen tehtävät muutokset ottaen huomioon, että sopimukseen tehtävät periaatteelliset muutokset tulee saattaa kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedLänsi-Turunmaan kaupunki
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedRaision kaupunki
tiedRuskon kunta
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedOpetuslautakunta
tiedOpetustoimi


Liitteet:

Kh § 492
Liite 1:Hinnoitteluperiaatteet
Liite 2:Turun seudun sopimus päivähoidon seudullisesta yhteistoiminnasta