Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginhallitus 482 13.09.2010 4 Kj

9525-2010 (059)

Turku Science Park Oy:n rahoitushakemus Protomo-toiminnan käynnistämiseksi Turussa

Tiivistelmä: -

Kh § 482

Turku Science Park Oy Ltd 26.8.2010:

Taantuma ja rakennemuutos ovat vieneet Suomesta lukuisan määrän työpaikkoja. Markkina- ja kilpailutilanne on muuttunut, eikä tulevaisuuden nousukausi palauta tilannetta taantumaa edeltäneeseen aikaan. Osa toimialoista ja yrityksistä on pysyvästi aiempaa pienempiä, mutta samalla markkinoille syntyy uusia Iiiketoimintamahdollisuuksia. Nämä mahdollisuudet eivät kuitenkaan avaudu itsestään, vaan tarvitaan innovatiivisuutta, uusien tuotteiden, palveluiden ja Iiiketoimintamallien kehittämistä sekä satsausta uusien markkinoiden valloitukseen. Näihin haasteisiin on kehitetty Protomo, monialainen ja yhteisöllinen innovaatio- ja yrittäjäympäristö.

Protomon perusidea on tarjota maksuttomat fasiliteetit, yhteisön tuki ja asiantuntijoiden sparrausta uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämisen ja markkinoille viemisen tueksi. Protomossa voidaan kehittää tuotteiden ja palvelujen prototyyppejä ja spin-off -Iiikeideoita ilman välitöntä yrittäjäriskiä yhteistyössä potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Protomo-toiminta on jo käynnistetty Tampereella, Jyväskylässä, Salossa ja Kouvolassa, ja monet muutkin kaupungit haluavat mukaan. Turku Science Park Oy valmistelee Protomo-toiminnan käynnistämistä Turussa, jossa erityisesti laivanrakennukseen liittyvillä toimialoilla on suuri määrä osaajia työttöminä tai työttömyysuhan alla.

Turku Science Park Oy hakee Turun kaupungilta erillisrahoitusta Protomo-toiminnan toteuttamiseksi Turussa ajalle 1.10.2010-31.12.2011. Turun Protomo organisoidaan osaksi Varsinais-Suomen Protomoa yhdessä Salon kaupungin kanssa. Hankkeen päärahoittaja on Varsinais-Suomen ELY-keskus, ja loppuosa rahoituksesta haetaan Turun ja Salon kaupungeilta. Turun kaupungilta haettava rahoitus on 110.000 euroa vuosille 2010-2011. Turun rahoitus kohdistuu hankkeen Turussa toteutettavaan osaan.

Turun Protomon painopistealueet ovat laivanrakennus-, ICT- ja bioalat. Tavoitteena on toteuttaa 10 kehittämishanketta, joissa kussakin on keskimäärin 4 henkilön tiimi. Kehitettyjen tuotteiden ja palveluiden pohjalta voidaan käynnistää uusia yrityksiä tai hyödyntää kehitystyön tulokset olemassa olevissa yrityksissä. Toiminnalla halutaan luoda kymmeniä uusia työpaikkoja sekä Protomo-tiimeissä mukana oleville että muille osaajille.

Protomo-hankkeen hyödyt ja perustelut:

- ketterä toimintamalli yhdistää vapaana olevan osaamisen tuote- ja liikeideoihin ilman byrokratian koukeroita

- laivanrakennus- ja muiden toimialojen rakennemuutoksen aiheuttamien haittavaikutusten torjunta

- uusien innovaatioiden, yritysten ja työpaikkojen synty monialaiseen osaamiseen rakentuen

- olemassa olevien yritysten uusiutumisen vauhdittuminen

- TurkuSalo -yhteistyön tiivistäminen

Turun Protomon toiminta nivoutuu Turku Science Parkin muihin yrityskehityspalveluihin, mm. hautomopalveluihin ja -tiloihin sekä Nokian keksintöjä hyödyntävään Innovation Mill –hankkeseen. Yhteistyötahoina ovat mm. Koneteknologiakeskus Turku Oy, yliopistot ja ammattikorkeakoulut sekä rahoittajat.

Varsinais-Suomen Protomon hankesuunnitelma on tämän hakemuksen liitteenä.

Liite 1Projektisuunnitelma

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 9.9.2010: 

Turku Science Park Oy:n hakemus perustuu omistajapolitiikan mukaiseen uuteen toimintamalliin, jossa kaupunki ja yhtiö sopivat uusien elinkeinopoliittisten palveluiden käynnistämisestä ja rahoituksesta. Esitetty hanke tukee kaupungin muita toimenpiteitä teollisuuden rakennemuutoksen vaikutusten lieventämiseksi. Salon kaupunki osallistuu hankkeeseen vastaavalla panostuksella ja on tehnyt asiasta päätöksen aiemmin. Esitän, että Turku Science Park Oy:lle myönnetään 110.000 € rahoitus Protomo-hakkeeseen.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turku Science Park Oy:lle myönnetään 110.000 € rahoitus Protomo-hankkeeseen. Rahoitus maksetaan tililtä 1 04 18 41 Varaus taantumasta johtuvien kustannusten hoitoon (kh).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvTurku Science Park Oy
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus


Liitteet:

Kh § 482
Liite 1:Projektisuunnitelma: Varsinais-Suomen Protomo 2010 - 2011