Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47606.09.20103 Yj

6419-2010 (641)

Sininen Talo ry:n anomus

Tiivistelmä:

Sininen Talo ry on jättänyt Turun kaupungille anomuksen, jolla se pyytää Turun kaupungilta tukea ns. sinisen talon siirtämiseksi.

Kh § 476

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 1.9.2010:

Sininen Talo ry on jättänyt Turun kaupungille 24.5.2010 päivätyn anomuksen, jossa yhdistys pyytää Turun kaupungilta tukea ns. Wikerström & Krogiuksen talon siirtämiseksi nykyiseltä paikaltaan. Sininen Talo ry:n anomus on oheismateriaalina. Sininen Talo ry:n anomuksesta on pyydetty kommentit asemakaavatoimistolta, rakennusvalvontatoimistolta, Kiinteistöliikelaitokselta ja talouden vastuualueelta.

Asemakaavatoimiston ja Kiinteistöliikelaitoksen mukaan Turun linnan lähistöltä osoitteesta Satamakatu 12 voitaisiin osoittaa paikka, jonne ns. sininen talo voitaisiin siirtää. Tontti on kaupungin omistuksessa ja se voitaisiin vuokrata Sininen Talo ry:lle normaalein kaupungin käyttäminen maanvuokrasopimusehdoin ja maanvuokranmääritysperustein. Mikäli Sininen Talo ry haluaisi saada avustusta Kiinteistöliikelaitoksen perimän maanvuokran maksamiseen, tulisi siitä tehdä erillinen anomus avustustoimikunnalle.

Em. tontti on voimassaolevassa asemakaavassa osoitettu satama-alueeksi. Asemakaavatoimiston näkemyksen mukaan voimassaoleva kaava mahdollistaa ns. sinisen talon sijoittamisen tontille poikkeamispäätöksen turvin ilman asemakaavanmuutoksen tarvetta. Rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä on em. poikkeamispäätöksen saaminen.

Sininen Talo ry:n anomuksessa mainitun perustusten rakentamisen voi aloittaa, kun myönnetty rakennuslupa on saanut lainvoiman tai vakuutta vastaan ennalta-aloituksena kuitenkin niin, että poikkeamispäätöksen tulee aina olla lainvoimainen ennen rakennustöiden aloittamista.

Rakennusluvan valmistelun osalta voidaan todeta, että se valmistellaan normaalin käytännön mukaisesti. Lait, asetukset, poikkeamispäätöksen ehdot ja rakentamismääräykset tulee ottaa huomioon kohteen suunnittelussa ja niitä noudatetaan päätöksenteossa. Rakentamismääräysten osalta voidaan todeta, että maankäyttö- ja rakennuslain 13 §:n 3 momentin mukaan rakennuksen korjaus- ja muutostyössä määräyksiä sovelletaan, jollei määräyksissä nimenomaisesti toisin määrätä, vain siltä osin kuin toimenpiteen laatu ja laajuus sekä rakennuksen tai sen osan mahdollisesti muutettava käyttötapa edellyttää. Keskeistä on, että hankkeessa on alusta asti mukana ammattitaitoinen suunnittelija, joka hallitsee kokonaisuuden.

Rakennusluvan käsittelyaikataulun osalta voidaan todeta, että rakennuslupa käsitellään normaalissa lupaprosessissa ja käsittelyaika on noin yksi kuukausi hakemuksen jättämisestä.

Sininen Talo ry anomuksessa pyydetään myös Turun kaupungilta 400.000 euron taloudellista avustusta talon siirtämiseen. Anomuksen käsittely avustuksen osalta tulee suorittaa Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvioprosessin yhteydestä. Menettelystä on sovittu talouden vastuualueen kanssa.

Oheismateriaali 1Sininen Talo ry:n anomus

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että edellä oleva selvitys lähetetään tiedoksi Sininen Talo ry:lle ja

että avustusta koskevilta osin asia käsitellään vuoden 2011 talousarvioprosessin yhteydessä.

PäätösKaupunginhallitus päätti Arven Lehtisen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Jakelu

palHeikkinen Tuomas