Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43623.08.20106 Kj

8748-2010 (041)

Suunnitelmapoistojen perusteiden tarkistus

Tiivistelmä: -

Kh § 436

Laskentapäällikkö Seija Liinoja ja controller Eija Laalo 22.6.2010:

Kaupunginvaltuusto on 23.2.1998 nro 37 päättänyt Turun kaupungin suunnitelman mukaisten poistojen perusteet. Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaan kaikissa pysyvien vastaavien omaisuusryhmissä noudatetaan tasapoistomenetelmää lukuun ottamatta maa- ja vesialueita, arvo- ja taide-esineitä, ennakkomaksuja ja keskeneräisiä hankintoja, joita ei poisteta sekä luonnonvaroja, jotka poistetaan käytön mukaan. Perusteluna tasapoistolle oli se, että ao. omaisuusryhmien käyttö niiden taloudellisena pitoaikana on suhteellisen tasaista. Lisäksi tasapoisto on kunnissa yleisesti käytössä. Valittua poistomenetelmää sovelletaan jatkuvasti eri tilikausina. Poistomenetelmän muuttamiselle tasapoistoista menojäännöspoistoksi ei ole tullut tarvetta.

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on 7.10.2008 antanut uuden yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän suunnitelman mukaisista poistoista. Uudessa ohjeistuksessa on huomioitu voimassa olevan kirjanpitolain ja -asetuksen määräykset sekä täsmennetty mm. käsitteiden määrittelyä, poistosuunnitelman tarkistamista ja arvontarkistuksia. Yleisohjeen tarkoituksena on ohjata suunnitelman mukaisten poistojen tekemistä kunnassa ja kuntayhtymässä sekä yhdenmukaistaa kunnissa käytettäviä poistoaikoja ja -menetelmiä.

Kuntajaoston suosituksen mukaan pysyvien vastaavien hyödykkeen perusparannusmeno voidaan joko lisätä sen poistamattomaan hankintamenoon tai kirjata erilliseksi pysyvien vastaavien hyödykkeen hankintamenoksi, jolle määritellään oma poistosuunnitelma. Kaupungin poistosuunnitelmassa rakennusten perusparannukset on tähän asti käsitelty erillisinä hyödykeryhminä ja niiden poistoaika on kaikkien rakennustyyppien osalta määritelty 15 vuodeksi, minkä on katsottu vastaavan perusparannettujen kohteiden jäljellä olevaa taloudellista pitoaikaa. Perusparannusmenojen käsittelyyn ei nyt esitetä muutoksia.

Kuntajaosto katsoo, että suunnitelmapoistojen perusteet ovat sellaisia, jotka kunnanvaltuusto hyväksyy hallintosäännössä tai erillisellä päätöksellä. Tämän johdosta jatkossa kaupunginvaltuuston tulee vahvistaa suunnitelmapoistojen perusteisiin kuuluvina poistomenetelmä ja poistoaikojen vähimmäis- ja enimmäisrajat ja kaupunginhallituksen tulee päättää tarkemmasta hyödykeryhmäkohtaisesta poistosuunnitelmasta. Kaupunginvaltuuston 29.3.2010 § 58 hyväksymän hallintosäännön 34 pykälän mukaan valtuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet. Kaupunginhallitus hyväksyy pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistosuunnitelman ja antaa tarvittavat laskentaohjeet.

Keskushallinnon talouden vastuualue on yhdessä tilaliikelaitoksen, kiinteistöliikelaitoksen ja vesiliikelaitoksen kanssa tarkastellut 1.1.1997 alkaen käytössä olevien poistomenetelmien ja -aikojen ajantasaisuutta ja niiden vastaavuutta omaisuuskohteiden taloudelliseen pitoaikaan. Tarkastelun perusteella on valmisteltu esitys kaupunginvaltuustolle suunnitelman mukaisten poistojen perusteiksi. Esityksessä on huomioitu kirjanpitolain muutokset ja kuntajaoston suunnitelman mukaisia poistoja koskeva yleisohje.

Talouden vastuualue esittää, että

-          luonnonvarat poistetaan käytön mukaan

-          muut kaupungin pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistomenetelmänä käytetään edelleen tasapoistoa (pl. ryhmät joita ei poisteta lainkaan)

-          kiinteistöjen perusparannukset käsitellään edelleen erillisinä hyödykkeinä, joille määritellään oma poistosuunnitelma

-          kaupunginvaltuusto vahvistaa liitteenä olevan poistosuunnitelmataulukon poistosuunnitelman perusteiksi, joka korvaa valtuuston 23.2.1998 vahvistaman poistosuunnitelmataulukon käyttöomaisuusryhmittäin

hyödykeryhmäkohtainen poistosuunnitelma viedään kaupunginhallituksen päätettäväksi osana Käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeiden (kh 12.3.2001 § 255) uusimista sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen poistojen perusteista.

Liite 1Suunnitelmapoistojen perusteet

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Hallintosäännön 34 § mukaan valtuusto hyväksyy poistosuunnitelmien perusteet. Saman säännöksen mukaan kaupunginhallitus päättää hyödykkeiden poistosuunnitelmista sekä antaa tarvittavat laskentaohjeet. 

H yödykeryhmäkohtainen poistosuunnitelma tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi osana Käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeiden (kh 12.3.2001 § 255) uusimista sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen poistojen perusteista.

EhdotusKaupunginhallitus päättä, että

-  luonnonvarat poistetaan käytön mukaan

-  muut kaupungin pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistomenetelmänä käytetään edelleen tasapoistoa (pl. ryhmät, joita ei poisteta lainkaan)

-   kiinteistöjen perusparannukset käsitellään edelleen erillisinä hyödykkeinä, joille määritellään oma poistosuunnitelma.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää vahvistaa liitteenä 1 olevan poistosuunnitelmataulukon poistosuunnitelman perusteiksi, joka korvaa valtuuston 23.2.1998 vahvistaman poistosuunnitelmataulukon käyttöomaisuusryhmittäin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, hallinto


Liitteet:

Kh § 436
Liite 1:Suunnitelmapoistojen perusteet